Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki

Chociaż klasyczne purée jest bardzo przyjemne w smaku, prawda jest taka, że ziemniaki wymieszane z masłem i śmietaną to kaloryczna bomba. Nie trzeba sięgać po ciężkie tłuszcze, żeby uzyskać jedwabistą i puszystą konsystencję.

Kremowe purée robię bez dodatku masłaKremowe purée robię bez dodatku masła
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jest kilka innych, zdrowszych dodatków do ziemniaków, które w podobny sposób dodają im gładkości, miękkości i aksamitnego wykończenia. Obecnie u mnie na topie jest maślanka – o wiele lżejsza od masła czy śmietany, a także przyjemniejsza w odbiorze niż kwaśny kefir lub jogurt naturalny. Jednak staram się co jakiś czas zmieniać dodatki, aby nie było nudno.

Schab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnika

Maślanka z ziemniakami – dlaczego warto?

Maślanka działa niczym kulinarny iluzjonista. Choć sama jest niskokaloryczna, sprawia, że ziemniaki szybko nabierają pożądanej kremowej tekstury. Lekka kwasowość nie jest praktycznie wyczuwalna, a jedynie podbija smak purée i przełamuje naturalną słodycz warzyw – w efekcie całość nabiera dużo większej głębi. Co więcej, naturalny kwas mlekowy subtelnie zmiękcza strukturę ziemniaków, co przekłada się na wyjątkową puszystość klasycznego dodatku do obiadu.

Zamiana masła czy śmietany na maślankę to nie tylko sposób na "odchudzenie" potrawy, ale także szansa na wzbogacenie jej o cenne składniki, takie jak białko, wapń i bakterie fermentacji mlekowej, które działają korzystnie na układ pokarmowy. To jeden z tych dodatków, który sprawia, że porcja robi się bardziej sycąca, ale nie obciąża układu pokarmowego i nie podnosi poziomu cholesterolu.

Inne lżejsze zamienniki do purée

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, możesz sięgnąć po oliwę – również pomoże ci uzyskać potrawę o jedwabistej strukturze, chociaż w zupełnie odmienionym smaku. Oliwa wnosi gładkość, ale też subtelną wytrawność, którą jedni uwielbiają, a innym nie pasuje, więc zanim przygotujesz duży gar takich ziemniaków, zrób testy na mniejszej porcji. Niewątpliwą zaletą jest dodatek zdrowych tłuszczów nienasyconych, dzięki którym niepozorny dodatek do obiadu wspiera odporność organizmu i zdrowie serca.

Innym ciekawym zamiennikiem jest mleko kokosowe, którego dodatek do ziemniaków gwarantuje najbardziej zaskakujący efekt. Podstawowe w polskiej kuchni warzywa zyskują egzotyczny twist, szczególnie jeśli doprawisz je odrobiną imbiru lub skórki z limonki. To świetna propozycja dla osób, które unikają nabiału, a mimo to chcą uzyskać kremową i delikatną konsystencję ziemniaków.

Wybrane dla Ciebie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Hiszpanie serwują jako tapas. Na sam widok wielu poczuje dreszcze
Hiszpanie serwują jako tapas. Na sam widok wielu poczuje dreszcze
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯