Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Chociaż klasyczne purée jest bardzo przyjemne w smaku, prawda jest taka, że ziemniaki wymieszane z masłem i śmietaną to kaloryczna bomba. Nie trzeba sięgać po ciężkie tłuszcze, żeby uzyskać jedwabistą i puszystą konsystencję.
Jest kilka innych, zdrowszych dodatków do ziemniaków, które w podobny sposób dodają im gładkości, miękkości i aksamitnego wykończenia. Obecnie u mnie na topie jest maślanka – o wiele lżejsza od masła czy śmietany, a także przyjemniejsza w odbiorze niż kwaśny kefir lub jogurt naturalny. Jednak staram się co jakiś czas zmieniać dodatki, aby nie było nudno.
Schab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnika
Maślanka z ziemniakami – dlaczego warto?
Maślanka działa niczym kulinarny iluzjonista. Choć sama jest niskokaloryczna, sprawia, że ziemniaki szybko nabierają pożądanej kremowej tekstury. Lekka kwasowość nie jest praktycznie wyczuwalna, a jedynie podbija smak purée i przełamuje naturalną słodycz warzyw – w efekcie całość nabiera dużo większej głębi. Co więcej, naturalny kwas mlekowy subtelnie zmiękcza strukturę ziemniaków, co przekłada się na wyjątkową puszystość klasycznego dodatku do obiadu.
Zamiana masła czy śmietany na maślankę to nie tylko sposób na "odchudzenie" potrawy, ale także szansa na wzbogacenie jej o cenne składniki, takie jak białko, wapń i bakterie fermentacji mlekowej, które działają korzystnie na układ pokarmowy. To jeden z tych dodatków, który sprawia, że porcja robi się bardziej sycąca, ale nie obciąża układu pokarmowego i nie podnosi poziomu cholesterolu.
Inne lżejsze zamienniki do purée
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, możesz sięgnąć po oliwę – również pomoże ci uzyskać potrawę o jedwabistej strukturze, chociaż w zupełnie odmienionym smaku. Oliwa wnosi gładkość, ale też subtelną wytrawność, którą jedni uwielbiają, a innym nie pasuje, więc zanim przygotujesz duży gar takich ziemniaków, zrób testy na mniejszej porcji. Niewątpliwą zaletą jest dodatek zdrowych tłuszczów nienasyconych, dzięki którym niepozorny dodatek do obiadu wspiera odporność organizmu i zdrowie serca.
Innym ciekawym zamiennikiem jest mleko kokosowe, którego dodatek do ziemniaków gwarantuje najbardziej zaskakujący efekt. Podstawowe w polskiej kuchni warzywa zyskują egzotyczny twist, szczególnie jeśli doprawisz je odrobiną imbiru lub skórki z limonki. To świetna propozycja dla osób, które unikają nabiału, a mimo to chcą uzyskać kremową i delikatną konsystencję ziemniaków.