Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos

Wiele przepisów na patatas bravas pomija sos, który stanowi nieodłączny element tej przekąski. Keczup wymieszany z majonezem nie uratuje sytuacji. Chcesz na moment przenieść się do gorącej Hiszpanii? Przygotuj dodatek do chrupiących ziemniaczków zgodnie ze sztuką.

Nieodłącznym elementem hiszpańskiej przekąski jest kremowy sosNieodłącznym elementem hiszpańskiej przekąski jest kremowy sos
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Być może danie wywodzi się z biednej kuchni, ale hiszpańscy kucharze doprowadzili jego smak do perfekcji. Obecnie patatas bravas są serwowane w każdej tapasowni, a ich popularność wynika nie tylko z niskiej ceny, ale także z doskonałych proporcji. Smażone ziemniaki nie byłyby niczym szczególnym, gdyby nie ostry sos brava — oparty głównie na papryce (pimentón) i oliwie, w niektórych wersjach wzbogacany o pomidory, czerwone wino lub podawany razem z sosem allioli.

Hot dogi na wypasie. Zamiast kiełbaski postaw na klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym

Krótka historia hiszpańskiej przekąski

Udokumentowana historia patatas bravas jest zaskakująco młoda. Danie pojawiło się w Madrycie w latach 50. lub 60. XX wieku, kiedy bary zaczęły serwować proste i sycące przekąski do wina lub piwa. Ziemniaki smażone na chrupko z pikantnym sosem szybko zdobyły popularność, bo były tanie, pożywne i idealnie wpisywały się w gwarne życie stołecznych tawern. Z Madrytu rozprzestrzeniły się na cały kraj, a każdy region zaczął doprawiać je po swojemu, tworząc dzisiejszą mozaikę lokalnych stylów, które łączy jedno przesłanie: mają być odważne, proste i smaczne.

Przepis na patatas bravas z sosem paprykowym

Poniżej wariant sosu brava z pomidorami. Możesz użyć rozdrobnionych w puszce lub świeżych – wtedy sparz je i obierz ze skórki, a następnie pokrój w dość drobną kostkę.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • pół cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 papryczki chili,
  • 1 szklanka pomidorów z puszki,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól, cukier, słodka i ostra mielona papryka,
  • 100 ml wody,
  • 1 łyżka mąki,
  • olej do głębokiego smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, zalej wodą z łyżeczką soli. Gotuj przez ok. 8 minut od momentu wrzenia. Odlej wodę i przełóż ziemniaki na durszlak, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  2. Następnie usmaż je na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym.
  3. W rondelku na łyżce oliwy podsmaż drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek i drobno posiekane ostre papryczki.
  4. Dosyp trochę soli, cukru oraz słodką i ostrą paprykę w proszku. Dodaj również pomidory z puszki. Dokładnie wymieszaj i smaż przez kilka minut.
  5. W szklance w 100 ml zimnej rozprowadź mąkę. Wlej do sosu i cały czas mieszaj do uzyskania gęstej konsystencji.
  6. Sos przełóż do kielicha blender i zmiksuj na gładko.
Wybrane dla Ciebie
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Włóż do chlebaka, a pieczywo zachowa świeżość na dłużej. Trik podpowiedziała mi pani w piekarni
Włóż do chlebaka, a pieczywo zachowa świeżość na dłużej. Trik podpowiedziała mi pani w piekarni
Na śniadanie robię zieloną jajecznicę. Energii starcza mi do obiadu
Na śniadanie robię zieloną jajecznicę. Energii starcza mi do obiadu