Hiszpanie się zajadają. Można nimi grać w smakową ruletkę

Hiszpańska kuchnia słynie z tapasów, czyli małych przekąsek na szybkie zaspokojenie głodu. Wśród nich są papryczki padron, które potrafią dostarczyć sporą dawkę emocji.

Papryczki padronPapryczki padron
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Papryczki padron coraz częściej pojawiają się w supermarketach. Przygotowanie ich jest naprawdę proste, a smak może okazać się naprawdę zaskakujący. Jedzenie tych papryczek to jak gra w ruletkę - między słodkimi okazami skrywać się mogą naprawdę pikantne kąski.

Kostka hiszpańska – klasyczne ciasto warstwowe z kremem i wiśniami

Hiszpańskie papryczki padron

Papryczki Pimientos de Padrón to odmiana chili pochodząca z Galicji, a dokładniej z okolic miasta Padrón w północno-zachodniej Hiszpanii. Zbiera się je w momencie, gdy jeszcze nie są w pełni dojrzałe. Mają jasnozielony kolor, cienką skórkę i stożkowaty kształt.

Zazwyczaj papryczki mają przyjemny, łagodny, słodkawy lub lekko orzechowy smak. : Szacuje się, że mniej więcej 1 na 10, a czasem 1 na 20 papryczek (w zależności od warunków uprawy, gleby i momentu zbioru) zawiera wysoką dawkę kapsaicyny, która sprawia, że trafienie na nią jest zdecydowanie niezapomniane. Na pierwszy rzut oka każda z nich wygląda tak samo, więc odróżnienie tych słodkich od pikantnych nie jest możliwe.

Zielone papryczki padrón
Zielone papryczki padrón © Adobe Stock

Mimo że są to papryczki chili, ich pikantność waha się od 500 do 2500 jednostek w skali Scoville’a (dla porównania większość jalapeno to między 2500 a 8000 jednostek). To sprawia, że nawet te ostre zazwyczaj nie są zabójcze, ale mogą wywołać łezkę w oku i pieczenie na języku. Nie trzeba jednak obawiać się ich jedzenia

Jak zrobić papryczki padron?

Najbardziej tradycyjny i najlepszy sposób ich przygotowania to smażenie. Sprawia to, że skórka papryczek staje się pomarszczona, a na jej powierzchni pojawiają się brązowe bąble, nadające całości lekko dymny i słony smak. Miąższ staje się miękki i delikatny, idealnie komponując się z chrupiącą solą morską.

Składniki:

  • 200-300 g papryczek padron,
  • 50-70 ml oliwy z oliwek,
  • gruboziarnista sól morska.

Sposób przygotowania:

  1. Papryczki dokładnie umyj i osusz - muszą być suche, aby oliwa nie pryskała.Nie usuwaj ogonków.
  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę.
  3. Wrzuć papryczki na patelnię i smaż na dużym ogniu przez 3 do 5 minut.
  4. : Papryczki są gotowe, gdy ich skórka zacznie marszczyć się, brązowieć i pojawią się na niej białe bąble. W trakcie smażenia możesz nimi potrząsać lub delikatnie obracać, aby przyrumieniły się równomiernie.
  5. Usmażone papryczki wyłóż na talerz lub do miski.
  6. Obficie posyp je gruboziarnistą solą morską.

Papryczki Padrón jada się na ciepło, trzymając je za ogonek i zajadając całe, z wyjątkiem twardej końcówki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy