Hiszpanie się zajadają. Można nimi grać w smakową ruletkę
Hiszpańska kuchnia słynie z tapasów, czyli małych przekąsek na szybkie zaspokojenie głodu. Wśród nich są papryczki padron, które potrafią dostarczyć sporą dawkę emocji.
Papryczki padron coraz częściej pojawiają się w supermarketach. Przygotowanie ich jest naprawdę proste, a smak może okazać się naprawdę zaskakujący. Jedzenie tych papryczek to jak gra w ruletkę - między słodkimi okazami skrywać się mogą naprawdę pikantne kąski.
Kostka hiszpańska – klasyczne ciasto warstwowe z kremem i wiśniami
Hiszpańskie papryczki padron
Papryczki Pimientos de Padrón to odmiana chili pochodząca z Galicji, a dokładniej z okolic miasta Padrón w północno-zachodniej Hiszpanii. Zbiera się je w momencie, gdy jeszcze nie są w pełni dojrzałe. Mają jasnozielony kolor, cienką skórkę i stożkowaty kształt.
Zazwyczaj papryczki mają przyjemny, łagodny, słodkawy lub lekko orzechowy smak. : Szacuje się, że mniej więcej 1 na 10, a czasem 1 na 20 papryczek (w zależności od warunków uprawy, gleby i momentu zbioru) zawiera wysoką dawkę kapsaicyny, która sprawia, że trafienie na nią jest zdecydowanie niezapomniane. Na pierwszy rzut oka każda z nich wygląda tak samo, więc odróżnienie tych słodkich od pikantnych nie jest możliwe.
Mimo że są to papryczki chili, ich pikantność waha się od 500 do 2500 jednostek w skali Scoville’a (dla porównania większość jalapeno to między 2500 a 8000 jednostek). To sprawia, że nawet te ostre zazwyczaj nie są zabójcze, ale mogą wywołać łezkę w oku i pieczenie na języku. Nie trzeba jednak obawiać się ich jedzenia
Jak zrobić papryczki padron?
Najbardziej tradycyjny i najlepszy sposób ich przygotowania to smażenie. Sprawia to, że skórka papryczek staje się pomarszczona, a na jej powierzchni pojawiają się brązowe bąble, nadające całości lekko dymny i słony smak. Miąższ staje się miękki i delikatny, idealnie komponując się z chrupiącą solą morską.
Składniki:
- 200-300 g papryczek padron,
- 50-70 ml oliwy z oliwek,
- gruboziarnista sól morska.
Sposób przygotowania:
- Papryczki dokładnie umyj i osusz - muszą być suche, aby oliwa nie pryskała.Nie usuwaj ogonków.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę.
- Wrzuć papryczki na patelnię i smaż na dużym ogniu przez 3 do 5 minut.
- : Papryczki są gotowe, gdy ich skórka zacznie marszczyć się, brązowieć i pojawią się na niej białe bąble. W trakcie smażenia możesz nimi potrząsać lub delikatnie obracać, aby przyrumieniły się równomiernie.
- Usmażone papryczki wyłóż na talerz lub do miski.
- Obficie posyp je gruboziarnistą solą morską.
Papryczki Padrón jada się na ciepło, trzymając je za ogonek i zajadając całe, z wyjątkiem twardej końcówki. Smacznego!