Wystarczy szczypta dziennie. Podkręca metabolizm, a kilogramy lecą w mgnieniu oka

Papryczki chili charakteryzują się ostrym, wyrazistym smakiem. Zaliczamy do nich takie odmiany, jak Jalapeño, Habanero czy Piri–piri. Ostre papryczki bogate są w witaminy i minerały, ale przede wszystkim są źródłem kapsaicyny. Związek ten odpowiada za ostry, piekący smak warzyw oraz sprawia, że metabolizm rusza z kopyta. Wystarczy dodać szczyptę papryczki chili do posiłku. 

ObrazekPapryczka chili pobudza metabolizm - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Pixabay

Kapsaicyna działa na receptory bólu, powodując uczucie pieczenia i ostrości w jamie ustnej. Na liście właściwości zdrowotnych tego związku znajdziemy też te przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. To sprawia, że kapsaicyna może pomóc w zwalczaniu niektórych szkodliwych mikroorganizmów, takich jak bakterie i wirusy. Związek ten działa też jako naturalny środek przeciwbólowy, blokując działanie receptorów bólu. Dzięki temu może łagodzić objawy bólu głowy, mięśni czy związanego z zapaleniem stawów. Kapsaicyna wykazuje również właściwości, wpływające na przyspieszenie metabolizmu.

Papryczki chili pobudzą metabolizm. Wystarczy szczypta dziennie

Papryczki chilli mogą mieć znaczący wpływ na metabolizm. To za sprawą kapsaicyny, która zwiększa termogenezę, czyli proces produkcji ciepła przez organizm. Badania sugerują, że związek ten przyspiesza tempo metabolizmu i spalania kalorii, co z kolei przyczynia się do utraty wagi. Co więcej, spożycie pikantnych papryczek chilli prowadzi też do krótkotrwałego zwiększenia tempa metabolizmu. Kiedy zjadamy coś pikantnego, nasz organizm reaguje, zwiększając przepływ krwi, podnosząc temperaturę ciała i przyspieszając metabolizm w celu rozwiązania uczucia pikantności. Ponadto, niektóre badania sugerują, że kapsaicyna zmniejsza apetyt i pomaga kontrolować łaknienie.

Obrazek
Papryczki chili - Pyszności; Foto pixabay.com

Kto nie może jeść papryczek chili?

Pikantne papryczki chili mogą nasilać objawy chorób żołądka: choroby wrzodowej, refluksu żołądkowo-przełykowego czy zapalenia żołądka. Podrażniają też jelita i nasilają objawy chorób jelitowych (zespół jelita drażliwego, choroba Crohna). Niektórzy ludzie są bardziej wrażliwi na pikantne jedzenie, w tym na papryczki chili. Mogą więc doświadczać dolegliwości żołądkowo-jelitowych, zgagi, bólu brzucha czy reakcji alergicznych. Papryczki chili mogą być zbyt ostre dla małych dzieci. Nie powinny ich jeść także kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Ostrość papryczek chili. Jak jest mierzona?

Ostrość papryczek chili mierzy się za pomocą skali, która nazywana jest skalą Scoville'a. Ta określa zawartość kapsaicyny w papryczkach chili, która odpowiada za ich ostrość. Im wyższa liczba Scoville'a, tym bardziej pikantna jest papryczka. Tradycyjnie, pomiar ostrości papryczek odbywał się przez próbę organoleptyczną, czyli przez ocenę smaku i ostrości przez panel ekspertów. Jednak obecnie stosuje się bardziej precyzyjne metody laboratoryjne.

Na przykład, papryczka jalapeno ma średnio około 2500-8000 jednostek Scoville'a, podczas gdy papryczka habanero może mieć od 100 000 do 350 000 tych jednostek. Najbardziej pikantne papryczki na świecie, takie jak Carolina Reaper czy Trinidad Moruga Scorpion, osiągają wartości powyżej 1 000 000 jednostek Scoville'a. Największą zawartością kapsaicyny może poszczycić się Pepper X. Jej wynik wynosi od 3,18 mln do ponad 5 mln jednostek.

Wybrane dla Ciebie

Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę