Wystarczy szczypta dziennie. Podkręca metabolizm, a kilogramy lecą w mgnieniu oka
Papryczki chili charakteryzują się ostrym, wyrazistym smakiem. Zaliczamy do nich takie odmiany, jak Jalapeño, Habanero czy Piri–piri. Ostre papryczki bogate są w witaminy i minerały, ale przede wszystkim są źródłem kapsaicyny. Związek ten odpowiada za ostry, piekący smak warzyw oraz sprawia, że metabolizm rusza z kopyta. Wystarczy dodać szczyptę papryczki chili do posiłku.
11.06.2023 | aktual.: 11.06.2023 15:33
Kapsaicyna działa na receptory bólu, powodując uczucie pieczenia i ostrości w jamie ustnej. Na liście właściwości zdrowotnych tego związku znajdziemy też te przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. To sprawia, że kapsaicyna może pomóc w zwalczaniu niektórych szkodliwych mikroorganizmów, takich jak bakterie i wirusy. Związek ten działa też jako naturalny środek przeciwbólowy, blokując działanie receptorów bólu. Dzięki temu może łagodzić objawy bólu głowy, mięśni czy związanego z zapaleniem stawów. Kapsaicyna wykazuje również właściwości, wpływające na przyspieszenie metabolizmu.
Zobacz także
Papryczki chili pobudzą metabolizm. Wystarczy szczypta dziennie
Papryczki chilli mogą mieć znaczący wpływ na metabolizm. To za sprawą kapsaicyny, która zwiększa termogenezę, czyli proces produkcji ciepła przez organizm. Badania sugerują, że związek ten przyspiesza tempo metabolizmu i spalania kalorii, co z kolei przyczynia się do utraty wagi. Co więcej, spożycie pikantnych papryczek chilli prowadzi też do krótkotrwałego zwiększenia tempa metabolizmu. Kiedy zjadamy coś pikantnego, nasz organizm reaguje, zwiększając przepływ krwi, podnosząc temperaturę ciała i przyspieszając metabolizm w celu rozwiązania uczucia pikantności. Ponadto, niektóre badania sugerują, że kapsaicyna zmniejsza apetyt i pomaga kontrolować łaknienie.
Kto nie może jeść papryczek chili?
Pikantne papryczki chili mogą nasilać objawy chorób żołądka: choroby wrzodowej, refluksu żołądkowo-przełykowego czy zapalenia żołądka. Podrażniają też jelita i nasilają objawy chorób jelitowych (zespół jelita drażliwego, choroba Crohna). Niektórzy ludzie są bardziej wrażliwi na pikantne jedzenie, w tym na papryczki chili. Mogą więc doświadczać dolegliwości żołądkowo-jelitowych, zgagi, bólu brzucha czy reakcji alergicznych. Papryczki chili mogą być zbyt ostre dla małych dzieci. Nie powinny ich jeść także kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Ostrość papryczek chili. Jak jest mierzona?
Ostrość papryczek chili mierzy się za pomocą skali, która nazywana jest skalą Scoville'a. Ta określa zawartość kapsaicyny w papryczkach chili, która odpowiada za ich ostrość. Im wyższa liczba Scoville'a, tym bardziej pikantna jest papryczka. Tradycyjnie, pomiar ostrości papryczek odbywał się przez próbę organoleptyczną, czyli przez ocenę smaku i ostrości przez panel ekspertów. Jednak obecnie stosuje się bardziej precyzyjne metody laboratoryjne.
Na przykład, papryczka jalapeno ma średnio około 2500-8000 jednostek Scoville'a, podczas gdy papryczka habanero może mieć od 100 000 do 350 000 tych jednostek. Najbardziej pikantne papryczki na świecie, takie jak Carolina Reaper czy Trinidad Moruga Scorpion, osiągają wartości powyżej 1 000 000 jednostek Scoville'a. Największą zawartością kapsaicyny może poszczycić się Pepper X. Jej wynik wynosi od 3,18 mln do ponad 5 mln jednostek.