Zrób kawę jak zwykle i dosyp szczyptę. Tak podkręca metabolizm, że będziesz chudł w oczach

Kawa dla wielu to kluczowy element idealnego poranka. Poprawia skupienie, pobudza i obniża stres. Osoby walczące z nadprogramowymi kilogramami upatrują w tym napoju sojusznika, posiadającego właściwości spalające tłuszcz. Kawa, rzecz jasna, nie jest magicznym środkiem na odchudzanie, ale podana w towarzystwie pewnego dodatku wesprze twoje starania o szczuplejszą sylwetkę.

ObrazekKawa z chili pobudzi metabolizm i może pomóc przyspieszyć proces odchudzania - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Canva

Wspomagające proces utraty kilogramów właściwości kawy można nieco "podkręcić". Wystarczy dodać do ulubionego napoju szczyptę rozgrzewających przypraw, takich jak imbir czy cynamon. Mocnego kopa metabolizmowi da też inne połączenie. Ta ostra przyprawa dodana do kawy przyspieszy przemianę materii i skutecznie zmniejszy apetyt. Pamiętaj jednak, by do regularnego spożywania takiej mikstury organizm przyzwyczajać stopniowo.

Kawa z czili. Dlaczego warto po nią sięgać?

Zawarta w kawie kofeina pobudza układ nerwowy do wytwarzania adrenaliny - pobudzającej organizm oraz aktywującej komórki do wzmożonego spalania tłuszczu. Ponadto, kawa nasila proces tzw. termogenezy, czyli stymulacji organizmu do wytwarzania ciepła. To z kolei sprawia, że spalane są kalorie niezbędne do ogrzania ciała. Kawa również zmniejsza apetyt, co wynika z podniesienia poziomu glukozy we krwi na skutek przyswojenia kofeiny.

A co się stanie, kiedy do takiego naparu dodamy odrobinę chili? Przyprawa ta, a konkretniej zawarta w niej kapsaicyna, stymuluje produkcję ciepła w organizmie. To przyspiesza metabolizm, tym samym pośrednio wpływając na spalanie komórek tłuszczowych i redukcję wagi. Co więcej, wspomniana kapsaicyna ma działanie zbliżone do witamin A, C i E, posiada właściwości bakteriobójcze, zmniejsza apetyt oraz stymuluje naturalne procesy odpornościowe w organizmie.

Obrazek
Poranna kawa - Pyszności; źródło: AdobeStock

Jak przyrządzić kawę z chili? Przepis

Zanim wdrożysz do diety kawę doprawioną chili, pamiętaj, by stopniowo przyzwyczajać organizm do tej ostrej przyprawy. Warto wiedzieć, że chili podrażnia błonę śluzową żołądka, a także może uczulać. Jeśli wcześniej w twoim codziennym menu nie było tego pikantnego dodatku, przygodę z nim zacznij od małych porcji i zwiększaj je stopniowo, dopiero kiedy zyskasz pewność, że twój organizm dobrze toleruje chili.

Przygotowanie kawy z chili nie wymaga znajomości żadnych specjalnych technik. Po prostu zaparz ulubioną kawę i dodaj do niej odrobinę ostrej przyprawy. Pamiętaj, że czysty wywar nie zawiera kalorii, natomiast dodając do niego cukier, syrop, śmietankę i inne możesz przeobrazić zdrowy napój w wysokokaloryczny deser. Dlatego też stosuj wszelkiego rodzaju dodatki z umiarem.

Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba