Zrób kawę jak zwykle i dosyp szczyptę. Tak podkręca metabolizm, że będziesz chudł w oczach
Kawa dla wielu to kluczowy element idealnego poranka. Poprawia skupienie, pobudza i obniża stres. Osoby walczące z nadprogramowymi kilogramami upatrują w tym napoju sojusznika, posiadającego właściwości spalające tłuszcz. Kawa, rzecz jasna, nie jest magicznym środkiem na odchudzanie, ale podana w towarzystwie pewnego dodatku wesprze twoje starania o szczuplejszą sylwetkę.
03.06.2023 | aktual.: 03.06.2023 12:26
Wspomagające proces utraty kilogramów właściwości kawy można nieco "podkręcić". Wystarczy dodać do ulubionego napoju szczyptę rozgrzewających przypraw, takich jak imbir czy cynamon. Mocnego kopa metabolizmowi da też inne połączenie. Ta ostra przyprawa dodana do kawy przyspieszy przemianę materii i skutecznie zmniejszy apetyt. Pamiętaj jednak, by do regularnego spożywania takiej mikstury organizm przyzwyczajać stopniowo.
Kawa z czili. Dlaczego warto po nią sięgać?
Zawarta w kawie kofeina pobudza układ nerwowy do wytwarzania adrenaliny - pobudzającej organizm oraz aktywującej komórki do wzmożonego spalania tłuszczu. Ponadto, kawa nasila proces tzw. termogenezy, czyli stymulacji organizmu do wytwarzania ciepła. To z kolei sprawia, że spalane są kalorie niezbędne do ogrzania ciała. Kawa również zmniejsza apetyt, co wynika z podniesienia poziomu glukozy we krwi na skutek przyswojenia kofeiny.
A co się stanie, kiedy do takiego naparu dodamy odrobinę chili? Przyprawa ta, a konkretniej zawarta w niej kapsaicyna, stymuluje produkcję ciepła w organizmie. To przyspiesza metabolizm, tym samym pośrednio wpływając na spalanie komórek tłuszczowych i redukcję wagi. Co więcej, wspomniana kapsaicyna ma działanie zbliżone do witamin A, C i E, posiada właściwości bakteriobójcze, zmniejsza apetyt oraz stymuluje naturalne procesy odpornościowe w organizmie.
Jak przyrządzić kawę z chili? Przepis
Zanim wdrożysz do diety kawę doprawioną chili, pamiętaj, by stopniowo przyzwyczajać organizm do tej ostrej przyprawy. Warto wiedzieć, że chili podrażnia błonę śluzową żołądka, a także może uczulać. Jeśli wcześniej w twoim codziennym menu nie było tego pikantnego dodatku, przygodę z nim zacznij od małych porcji i zwiększaj je stopniowo, dopiero kiedy zyskasz pewność, że twój organizm dobrze toleruje chili.
Przygotowanie kawy z chili nie wymaga znajomości żadnych specjalnych technik. Po prostu zaparz ulubioną kawę i dodaj do niej odrobinę ostrej przyprawy. Pamiętaj, że czysty wywar nie zawiera kalorii, natomiast dodając do niego cukier, syrop, śmietankę i inne możesz przeobrazić zdrowy napój w wysokokaloryczny deser. Dlatego też stosuj wszelkiego rodzaju dodatki z umiarem.