Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików

Sałatki warto jeść przez cały rok, a nie tylko latem. Ta z dodatkiem polskiego, pysznego buraka oczaruje smakiem i wprowadzi do codziennej diety solidną porcję witamin i składników odżywczych.

Prosta sałatka z burakiemProsta sałatka z burakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Buraczki na stole zwykle pojawiają się w formie tartej lub zasmażanej, jako nieodzowny dodatek do kotletów mielonych. Te popularne i niedrogie warzywa zasługują jednak na to, by mocniej rozbłysnąć na talerzu. Sałatka z burakiem łączy w sobie słodycz pieczonych warzyw z kremowym kozim serem i chrupiącymi dodatkami, tworząc danie, które jest równie pyszne, co odżywcze. To prawdziwa bomba żelaza, kwasu foliowego i witamin, co czyni ją idealnym elementem diety, szczególnie dla osób zmagających się z anemią lub potrzebujących wzmocnienia.

Hummus w trzech pysznych odsłonach. Klasyczny, z bobem i z burakiem zachwyci każdego

Sałatka z burakiem i kozim serem

Buraki są skarbnicą cennych składników i należą do najzdrowszych warzyw korzeniowych. Ich intensywny, czerwony kolor wynika z obecności betainy, która jest silnym przeciwutleniaczem. Są także jednym z najlepszych roślinnych źródeł żelaza i kwasu foliowego, które są niezbędne do produkcji czerwonych krwinek. Regularne spożywanie buraków wspiera walkę z anemią i jest kluczowe dla kobiet w ciąży. Zawarte w burakach azotany naturalnie obniżają ciśnienie krwi i poprawiają wydolność organizmu, co jest korzystne dla układu krążenia.

To nie tylko zdrowe, ale też smaczne połączenie, dzięki czemu nikogo nie trzeba specjalnie zachęcać do jedzenia. Sałatka łączy w sobie słodycz buraków z kremowym, słonym kozim serem. Chrupkości dodaje kasza ekspandowana, którą możesz z powodzeniem zastąpić podprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi, słonecznikiem lub dynią.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości buraki,
  • 100 g mieszanki sałat (najlepiej sprawdzi się rukola i roszponka),
  • 50 g koziego sera,
  • 2 łyżki prażonych orzechów włoskich lub ekspandowanej kaszy,

Sos winegret:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz do smaku.


Sposób przygotowania:

  1. Buraki umyj, zawiń ciasno w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 60-90 minut, aż będą miękkie. Czas pieczenia zależy od ich wielkości. Dla ułatwienia i przyspieszenia możesz też użyć ugotowanych buraków.
  2. Po ostygnięciu obierz je i pokrój w kostkę lub grube plastry.
  3. W małej miseczce dokładnie wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny lub sok z cytryny, miód, sól i pieprz.
  4. Na talerze wyłóż umyte i osuszone liście rukoli oraz roszponki. Ułóż na nich kawałki buraków.
  5. Sałatkę posyp obficie pokrojonym na mniejsze kawałki kozim serem.
  6. Następnie dodaj chrupiące orzechy lub ekspandowaną kaszę.
  7. Całość polej przygotowanym dressingiem.

Sałatka z buraków najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟