Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Sałatki warto jeść przez cały rok, a nie tylko latem. Ta z dodatkiem polskiego, pysznego buraka oczaruje smakiem i wprowadzi do codziennej diety solidną porcję witamin i składników odżywczych.
Buraczki na stole zwykle pojawiają się w formie tartej lub zasmażanej, jako nieodzowny dodatek do kotletów mielonych. Te popularne i niedrogie warzywa zasługują jednak na to, by mocniej rozbłysnąć na talerzu. Sałatka z burakiem łączy w sobie słodycz pieczonych warzyw z kremowym kozim serem i chrupiącymi dodatkami, tworząc danie, które jest równie pyszne, co odżywcze. To prawdziwa bomba żelaza, kwasu foliowego i witamin, co czyni ją idealnym elementem diety, szczególnie dla osób zmagających się z anemią lub potrzebujących wzmocnienia.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Sałatka z burakiem i kozim serem
Buraki są skarbnicą cennych składników i należą do najzdrowszych warzyw korzeniowych. Ich intensywny, czerwony kolor wynika z obecności betainy, która jest silnym przeciwutleniaczem. Są także jednym z najlepszych roślinnych źródeł żelaza i kwasu foliowego, które są niezbędne do produkcji czerwonych krwinek. Regularne spożywanie buraków wspiera walkę z anemią i jest kluczowe dla kobiet w ciąży. Zawarte w burakach azotany naturalnie obniżają ciśnienie krwi i poprawiają wydolność organizmu, co jest korzystne dla układu krążenia.
To nie tylko zdrowe, ale też smaczne połączenie, dzięki czemu nikogo nie trzeba specjalnie zachęcać do jedzenia. Sałatka łączy w sobie słodycz buraków z kremowym, słonym kozim serem. Chrupkości dodaje kasza ekspandowana, którą możesz z powodzeniem zastąpić podprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi, słonecznikiem lub dynią.
Składniki:
- 2 średniej wielkości buraki,
- 100 g mieszanki sałat (najlepiej sprawdzi się rukola i roszponka),
- 50 g koziego sera,
- 2 łyżki prażonych orzechów włoskich lub ekspandowanej kaszy,
Sos winegret:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Buraki umyj, zawiń ciasno w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 60-90 minut, aż będą miękkie. Czas pieczenia zależy od ich wielkości. Dla ułatwienia i przyspieszenia możesz też użyć ugotowanych buraków.
- Po ostygnięciu obierz je i pokrój w kostkę lub grube plastry.
- W małej miseczce dokładnie wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny lub sok z cytryny, miód, sól i pieprz.
- Na talerze wyłóż umyte i osuszone liście rukoli oraz roszponki. Ułóż na nich kawałki buraków.
- Sałatkę posyp obficie pokrojonym na mniejsze kawałki kozim serem.
- Następnie dodaj chrupiące orzechy lub ekspandowaną kaszę.
- Całość polej przygotowanym dressingiem.
Sałatka z buraków najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Smacznego!