Rozpuść go w soku i wlej miksturę do zasmażanych buraczków. Po 1 kęsie poczujesz się jak u babci

Zasmażane buraczki stanowią wspaniały dodatek do takich dań mięsnych jak kotlety mielone, czy schabowe. Tradycyjnie przygotowujemy ja na bazie buraków, jabłka i cebulki. Okazuje się jednak, że z łatwością możesz podkręcić ich smak. Wystarczy, że dodasz sok z cytryny oraz miód. Te dwa składniki tworzą wspaniałe połączenie z buraczkami.

ObrazekRozpuść go w soku i wlej miksturę do zasmażanych buraczków. Po 1 kęsie poczujesz się jak u babci - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Poniżej podajemy przepis na te wyjątkowe zasmażane buraczki, które wspaniale wzbogacą twój obiad. Wykonasz je w kilka minut.  Dodatek soku z cytryny i miodu nie tylko nada surówce wyjątkowego smaku, ale również podniesie jej wartość odżywczą.

Niezwykły dodatek

Obrazek
Miód - Pyszności; Foto: Canva.com

Tradycyjne zasmażane buraczki to uniwersalny dodatek do mięsnych potraw. Nie tylko są smaczne, ale również zdrowe. W związku z tym często goszczą na naszym talerzu podczas obiadu. Aby nieco podkręcić ich smak, warto dodać do nich niewielką ilość soku z cytryny i miodu. Dzięki temu nadasz im wyjątkowego charakteru. Sprawdź poniżej jak je wykonać!

Zasmażane buraczki

Obrazek
Starte buraki - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

       
  • 1 kg buraków
  • 2 cebule
  • sól
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego

Sposób przygotowania:

Buraczki wrzuć do garnka i zalej zimną wodą. Następnie gotuj warzywa do miękkości. W kolejnym kroku odstaw je do ostudzenia, a następnie obierz. Buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę. Lekko podsmaż ją na maśle.

Do cebuli dodaj buraczki, sok z cytryny oraz miód. Całość smaż jeszcze przez chwilę. Jeśli masz ochotę wzbogacić smak buraczków, dodaj do nich szczyptę cynamonu. Poza tym pod koniec smażenia cebulki możesz również dodać niewielką ilość startego jabłka. W ten sposób nadasz buraczkom wspaniałego charakteru.

Gotowe zasmażane buraczki wspaniale smakują na ciepło w towarzystwie ziemniaków i mięsnej potrawy. Przed podaniem polecamy posypać je posiekaną natką pietruszki. 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować cztery mocne serowe przepisy, od których można się uzależnić krok po kroku. Sprawdź jak zrobić m.in. zapiekankę przeplataną mięsem i cukinią, czy zapiekankę z boczkiem i serem.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym