Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał

Nie tylko szarlotka, ale także drożdżówki, zapiekane owoce czy nawet sernik – te wszystkie słodkości bardzo lubią kruszonkę. Jest niczym korona na deserze. Niektórzy mogą jeść ją bez żadnych dodatków i nic więcej im do szczęścia nie trzeba. Jak zrobić taką, od której nie można się oderwać?

Dobra kruszonka potrafi całkowicie odmienić smak deseruDobra kruszonka potrafi całkowicie odmienić smak deseru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pozornie przygotowanie kruszonki jest banalnie proste. W końcu to tylko trzy składniki: mąka, cukier i masło. Zatem jak to jest możliwe, że za każdym razem wychodzi inaczej? Okazuje się, że każdy składnik kruszonki ma kluczowe znaczenie. Co więcej, nie tylko rodzaj tłuszczu, mąki i cukru, ale także ich temperatura i kolejność łączenia – wszystko razem wpływa na efekt końcowy.

Sernik z kakaową kruszonką w RegioJet

Najlepsza mąka na kruszonkę

W kruszonce, która jest specyficzną formą kruchego ciasta, kluczowe jest to, aby powiązania glutenowe pomiędzy cząsteczkami nie były zbyt mocne. Dlatego najlepiej wybrać mąkę typu 450 lub 500, na przykład krupczatkę. Zawiera ona minimalną ilość białka, które po połączeniu z wodą tworzy gluten. Dlatego wybierając taką mąkę o niskim typie, mamy większą szansę na delikatną i kruchą posypkę.

Świetnym pomysłem jest również częściowe zastąpienie mąki pszennej inną, na przykład kukurydzianą, ryżową, gryczaną lub kasztanową – dzięki nim kruszonka nabierze lepszej struktury. Aby uzyskać najlepszy efekt, warto wymieszać wybrany zamiennik z mąką pszenną w proporcji pół na pół.

Cukier tylko w kryształkach

Niektórzy zamieniają zwykły cukier na cukier puder, co wcale nie przynosi dobrych efektów. Dlatego, że to między innymi kryształki cukru budują strukturę kruszonki, potęgując późniejsze przyjemne odczucia chrupkości. Jednak nie musi to być biały cukier. Możesz sięgnąć po muscovado lub cukier trzcinowy – dzięki nim posypka zyska karmelowy nuty.

Masło, smalec, a może olej?

To właśnie tłuszcz sprawia, że ciasto staje się bardziej kruche. Mąka w połączeniu z wodą tworzy mocne wiązania glutenowe, a tłuszcz buduje wokół cząsteczek mąki otoczkę, która zapobiega ich sklejaniu (za: naukanatalerzu.pl).

Najczęściej do kruszonki wybieramy masło, które musi być zimne. Jednak nawet masło zaczyna się topić pod wpływem ciepła naszych dłoni, dlatego specjaliści używają noża do siekania masła albo specjalnych rozdrabniaczek do kruchego ciasta, które nie podnoszą temperatury kruszonki.

Dobrym zamiennikiem do masła może być smalec, który topi się w jeszcze wyższej temperaturze niż masło. Ciekawy efekt smakowy tworzy również użycie masła palonego lub klarowanego. Za to próba przygotowania kruszonki na oleju jest z definicji skazana na porażkę.

Przepis na idealną kruszonkę

Do kruszonki możesz dodać kakao, matchę, kawę rozpuszczalną, cynamon, ziarenka wanilii, zmielone goździki, a nawet ostrą papryczkę, aby nadać jej inny kolor, smak lub aromat. I pamiętaj o prostej, złotej proporcji: 3:2:1, z którą kruszonka zawsze się udaje.

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem i szczyptą soli. Dodaj posiekane zimnym nożem masło.
  2. Wymieszaj kruszonkę palcami tylko do momentu, aż składniki połączą się w pożądane grudki.
  3. Miskę z kruszonką wstaw do lodówki na co najmniej 15 minut.
  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut – możesz od razu posypać nią szarlotkę, drożdżówki lub owoce.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀