Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał

Nie tylko szarlotka, ale także drożdżówki, zapiekane owoce czy nawet sernik – te wszystkie słodkości bardzo lubią kruszonkę. Jest niczym korona na deserze. Niektórzy mogą jeść ją bez żadnych dodatków i nic więcej im do szczęścia nie trzeba. Jak zrobić taką, od której nie można się oderwać?

Dobra kruszonka potrafi całkowicie odmienić smak deseruDobra kruszonka potrafi całkowicie odmienić smak deseru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pozornie przygotowanie kruszonki jest banalnie proste. W końcu to tylko trzy składniki: mąka, cukier i masło. Zatem jak to jest możliwe, że za każdym razem wychodzi inaczej? Okazuje się, że każdy składnik kruszonki ma kluczowe znaczenie. Co więcej, nie tylko rodzaj tłuszczu, mąki i cukru, ale także ich temperatura i kolejność łączenia – wszystko razem wpływa na efekt końcowy.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Najlepsza mąka na kruszonkę

W kruszonce, która jest specyficzną formą kruchego ciasta, kluczowe jest to, aby powiązania glutenowe pomiędzy cząsteczkami nie były zbyt mocne. Dlatego najlepiej wybrać mąkę typu 450 lub 500, na przykład krupczatkę. Zawiera ona minimalną ilość białka, które po połączeniu z wodą tworzy gluten. Dlatego wybierając taką mąkę o niskim typie, mamy większą szansę na delikatną i kruchą posypkę.

Świetnym pomysłem jest również częściowe zastąpienie mąki pszennej inną, na przykład kukurydzianą, ryżową, gryczaną lub kasztanową – dzięki nim kruszonka nabierze lepszej struktury. Aby uzyskać najlepszy efekt, warto wymieszać wybrany zamiennik z mąką pszenną w proporcji pół na pół.

Cukier tylko w kryształkach

Niektórzy zamieniają zwykły cukier na cukier puder, co wcale nie przynosi dobrych efektów. Dlatego, że to między innymi kryształki cukru budują strukturę kruszonki, potęgując późniejsze przyjemne odczucia chrupkości. Jednak nie musi to być biały cukier. Możesz sięgnąć po muscovado lub cukier trzcinowy – dzięki nim posypka zyska karmelowy nuty.

Masło, smalec, a może olej?

To właśnie tłuszcz sprawia, że ciasto staje się bardziej kruche. Mąka w połączeniu z wodą tworzy mocne wiązania glutenowe, a tłuszcz buduje wokół cząsteczek mąki otoczkę, która zapobiega ich sklejaniu (za: naukanatalerzu.pl).

Najczęściej do kruszonki wybieramy masło, które musi być zimne. Jednak nawet masło zaczyna się topić pod wpływem ciepła naszych dłoni, dlatego specjaliści używają noża do siekania masła albo specjalnych rozdrabniaczek do kruchego ciasta, które nie podnoszą temperatury kruszonki.

Dobrym zamiennikiem do masła może być smalec, który topi się w jeszcze wyższej temperaturze niż masło. Ciekawy efekt smakowy tworzy również użycie masła palonego lub klarowanego. Za to próba przygotowania kruszonki na oleju jest z definicji skazana na porażkę.

Przepis na idealną kruszonkę

Do kruszonki możesz dodać kakao, matchę, kawę rozpuszczalną, cynamon, ziarenka wanilii, zmielone goździki, a nawet ostrą papryczkę, aby nadać jej inny kolor, smak lub aromat. I pamiętaj o prostej, złotej proporcji: 3:2:1, z którą kruszonka zawsze się udaje.

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem i szczyptą soli. Dodaj posiekane zimnym nożem masło.
  2. Wymieszaj kruszonkę palcami tylko do momentu, aż składniki połączą się w pożądane grudki.
  3. Miskę z kruszonką wstaw do lodówki na co najmniej 15 minut.
  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut – możesz od razu posypać nią szarlotkę, drożdżówki lub owoce.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz
Już nie musisz fasoli moczyć przez całą noc. Wystarczy prosty trik
Już nie musisz fasoli moczyć przez całą noc. Wystarczy prosty trik
Znienawidzone warzywo. Nie musi cuchnąć i smętnie pływać w zupie
Znienawidzone warzywo. Nie musi cuchnąć i smętnie pływać w zupie