O tej zupie zapomnieliśmy na długo. Pyszna, rozgrzewająca, a na stawy działa jak balsam

Przed laty zajadali się nią nasi dziadkowie, ale dziś można jej szukać ze świecą. Na polskich stołach pojawia się rzadko, ale najwyższa pora przypomnieć sobie przepis sprzed lat.

Zupa ogonowa przyjemnie rozgrzewaZupa ogonowa przyjemnie rozgrzewa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zupa ogonowa wiele osób może odstraszać nazwą. Ogony w końcu rzadko pojawiają się na talerzach, podobnie zresztą jak inne podroby. W czasach, gdy każda część mięsa była na wagę złota, doceniano również te mniej oczywiste kawałki. Zupa z ogonów była prosta w przygotowaniu, składniki były dostępne, a smak naprawdę wyjątkowy i bogaty.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Zupa pełna kolagenu

Sekret zupy ogonowej leży w jej głównym składniku – ogonach wołowych lub cielęcych. Są one niezwykle bogate w kolagen i tkankę łączną. Długie gotowanie ogonów sprawia, że kolagen rozpuszcza się w wodzie, tworząc bulion pełen żelatyny i składników odżywczych.

Zupa ogonowa - Pyszności
Zupa ogonowa - Pyszności © Canva | DebbiSmirnoff

Kolagen jest kluczowym składnikiem chrząstek i ścięgien, wspierając regenerację i elastyczność stawów. Poprawia także elastyczność i nawilżenie skóry, działając od środka.

Przepis na zupę ogonową

Zupa jest tradycyjnie bardzo esencjonalna i pełna smaku. Jej przygotowanie nie wymaga skomplikowanych składników ani długiego czasu spędzonego w kuchni na przygotowaniach. Wystarczy kilka podstawowych produktów, by uzyskać aromatyczny i sycący posiłek. Później trochę cierpliwości, jak przy rosole i można zajadać się pożywną, gęstą i pyszną zupą.

Składniki:

  • 1 kg ogonów wołowych lub cielęcych,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 1 duża cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku.
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • sól do smaku,
  • szczypta majeranku,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.

Sposób przygotowania:

  1. Ogony dokładnie umyj i podziel na mniejsze części. Możesz je lekko obsmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, aby uzyskać głębszy smak bulionu.
  2. Ogony zalej zimną wodą. Zagotuj, a następnie usuń szumowiny. Zmniejsz ogień do minimum.
  3. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i sól.
  4. Cebulę opiecz nad palnikiem lub na suchej patelni i dodaj do bulionu. Gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez minimum 3-4 godziny. Kolagen potrzebuje czasu.
  5. Po około 2 godzinach gotowania dodaj obrane i pokrojone w większe kawałki marchew, pietruszkę i seler. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  6. Wyjmij warzywa i mięso. Mięso obierz z kości. Bulion przecedź.
  7. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj mąkę i zrób zasmażkę.
  8. Rozprowadź ją niewielką ilością bulionu i wlej do reszty zupy, energicznie mieszając.
  9. Dodaj przecier pomidorowy.
  10. Do gotowej zupy włóż obrane mięso i pokrojoną w kostkę marchew.

Zupę serwuj na gorąco. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz
Znienawidzone warzywo. Nie musi cuchnąć i smętnie pływać w zupie
Znienawidzone warzywo. Nie musi cuchnąć i smętnie pływać w zupie
Szybki obiad na weekend. Kurczak w takim towarzystwie to niebo w gębie
Szybki obiad na weekend. Kurczak w takim towarzystwie to niebo w gębie
O tym grzybie marzą grzybiarze. Wystarczy jedna sztuka, by zrobić obiad dla całej rodziny
O tym grzybie marzą grzybiarze. Wystarczy jedna sztuka, by zrobić obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Architekt Porządku radzi, jak zorganizować kuchnię. Mole przestaną być problemem
Architekt Porządku radzi, jak zorganizować kuchnię. Mole przestaną być problemem
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki