Nie kupuję, robię sama. Kolana przestały strzelać, a włosy są jak jedwab

Suplementy zawierające kolagen dostać można nawet w supermarketach. Zamiast jednak przepłacać za proszki i napoje, postaw na domowe źródło tego budulca. Cały gar kosztować będzie grosze.

Kolagen można pozyskać domowym sposobemKolagen można pozyskać domowym sposobem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kolagen to budulec tkanki łącznej, odpowiadający między innymi za sprawne stawy oraz zdrową, jędrną skórę. Z wiekiem jego produkcja spada, co wpływa na kondycję naszego ciała. Warto zadbać o to, by zawczasu zagościł w codziennej diecie. Z pomocą przychodzą proste i tanie przepisy, które zapewnią dawkę zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Kolagen to sekret zdrowia

Kolagen jest fundamentalnym białkiem zapewniającym elastyczność, gładkość i jędrność skóry. Dzięki niemu nasza cera jest wolna od zmarszczek. Kolagen wspomaga regenerację tkanek, przyspiesza proces gojenia ran i redukuje widoczność blizn. Z wiekiem produkcja niestety kolagenu maleje, co prowadzi do osłabienia tkanek oraz pojawienia się oznak starzenia się skóry.

Rosół kolagenowy, gotowany przez 14 godzin
Rosół kolagenowy, gotowany przez 14 godzin © Adobe Stock | ALLEKO

Kolagen pełni także kluczową rolę w ochronie i wsparciu struktury stawów, kości, ścięgien oraz więzadeł. Jego regularne spożywanie może zmniejszać ból stawów, wspomagać proces regeneracji i poprawiać ich mobilność. Jako białko strukturalne, wspiera wytrzymałość i elastyczność tkanki łącznej, co przeciwdziała urazom. Działa jak naturalny "cement", który spaja komórki włosa, zwiększając jego wytrzymałość i elastyczność.

Domowe źródła kolagenu

Przygotowanie domowego źródła kolagenu nie musi być drogie. Z pomocą spieszy rosół gotowany na kurzych łapkach, cielęcych giczkach lub wieprzowych golonkach. Te części mięsa rzadko trafiają do zupy, ale zdecydowanie warto to zmienić. Mają w sobie dużo kolagenu, który zamienia zwykły rosół w naturalny suplement.

Sekretem przygotowania bulionu kolagenowego jest długie, powolne podgrzewanie. Składniki zupy zalewa się zimną wodą. Gdy wywar dojdzie do punktu wrzenia, utrzymuje się temperaturę na stałym poziomie przez co najmniej 3 godziny. Powinien delikatnie wrzeć, a na powierzchni powinny pojawiać się bąbelki. Nasze babcie mówiły, że rosół "mruga". Na koniec należy dodać sól.

Przez miesiąc piła rosół kolagenowy. Takich efektów się nie spodziewała
Rosół kolagenowy jest gęstny i mętny © Adobe Stock

Wystudzona zupa zamienia się w galaretę - nie zdziw się, to naturalny proces. Wszystko za sprawą dużej ilości kolagenu. Po podgrzaniu staje się jednak znów płynna.

Źródłem kolagenu są również ryby i produkty zawierające żelatynę, takie jak galaretki.

Galaretki pełne kolagenu

Galaretka kolagenowa to prawdziwa bomba witaminowa i minerałów. Przygotowana na bazie wywaru mięsnego lub warzywnego, dostarcza organizmowi nie tylko cennych białek, ale także wielu innych składników odżywczych. To naturalny sposób na zdrowe stawy, skórę i włosy.

Mięso w galarecie - Pyszności
Mięso w galarecie - Pyszności © Canva | peredniankina

Podstawą jest wywar z kurzych łapek, nóżek wieprzowych i  kości wołowych, chociaż można sięgnąć także po delikatniejszego kurczaka. Do tego żelatyna, ulubione warzywa i gotowe. Brzmi jak popularne zimne nóżki - popularna w czasach PRL przekąska była prawdziwą bombą kolagenową.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟