PrzepisDietaTen bulion to prawdziwy eliksir młodości. Poprawi wygląd, jak i kondycję

Ten bulion to prawdziwy eliksir młodości. Poprawi wygląd, jak i kondycję

Po 25. roku życia włókna kolagenowe powoli zanikają i rozpoczyna się powolny proces starzenia się organizmu. Tymczasem możemy go opóźnić, stosując odpowiednią dietę. Na czym polega dieta kolagenowa i jak wpływa na nasz organizm?

Wszystko o diecie kolagenowej
Wszystko o diecie kolagenowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mark Stout

Dieta kolagenowa – co to jest?

Dieta kolagenowa, nazywana także przez niektórych dietą bulionową, nie jest dietą odchudzającą, lecz prozdrowotną. Ten sposób odżywiania idealnie wpisuje się w trend młodości, ponieważ ma na celu spowolnienie procesu starzenia się. Zwolennicy diety to osoby, które chcą dłużej cieszyć się młodością, zarówno jeśli chodzi sprawność fizyczną, jak i młodzieńcze samopoczucie oraz wygląd zewnętrzny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię placuszki z awokado i łączę je z pysznymi dodatkami kolacja znika w mgnieniu oka

Jadłospis dostosowuje się do kondycji organizmu, wagi, wieku, potrzeb oraz upodobań kulinarnych, ale jasno określane są zasady diety i zalecane produkty – przede wszystkim z dużą zawartością kolagenu. Efekty diety są zauważalne dość szybko – już po kilku tygodniach widzimy pierwsze pozytywne zmiany – jeśli oczywiście starannie przestrzegamy jej zasad.

Czym jest kolagen?

Zanim powiemy więcej o samej diecie kolagenowej warto przypomnieć, czym jest kolagen. Kolagen jest jednym z najważniejszych białek wytwarzanych przez organizm. Stanowi podstawowy składnik tkanki łącznej. Nazywany jest również białkiem młodości i jest to całkowicie uzasadnione.

Jak wskazują badania, po 25. roku życia włókna kolagenowe powoli zanikają, ponieważ organizm zaczyna się starzeć. Jeśli wydaje się wam, że jest to bardzo wcześnie, to warto brać pod uwagę, że starzenie jest długoletnim procesem. Poza tym, do rozpadu kolagenu przyczyniają się także inne czynniki, które warto mieć na uwadze: choroby, zaburzenia w gospodarce hormonalnej, różne obciążenia mechaniczne.

Zanikający kolagen powoduje utratę elastyczności i jędrności skóry, na której stopniowo pojawiają się zmarszczki. Utrata tego białka prowadzi również do problemów ze stawami i stopniowo osłabiających się kości. Niedobór kolagenu odpowiada także za łamliwe paznokcie i wypadające, przerzedzone włosy.

Właściwości kolagenu

Zadaniem kolagenu jest wypełnienie przestrzeni znajdującej się pomiędzy komórkami organizmu. Cenne białko młodości jest odpowiedzialne za elastyczność, sztywność oraz sprężystość tkanek. Pozytywnie wpływa na regenerację kości oraz stawów po złamaniach, jak też obniża ryzyko powstawania urazów. Kolagen zmniejsza ból wynikający ze wzmożonego wysiłku fizycznego, szczególnie u osób starszych i miłośników sportu.

Kolagen dba także o odporność organizmu. Odpowiednia podaż tego białka wspiera układ immunologiczny, chroniąc go przed toksynami, szkodliwymi substancjami i drobnoustrojami chorobotwórczymi. Jest barierą dla tworzenia się komórek nowotworowych.

Kolagen wiele dobrego przynosi naszym włosom, skórze i paznokciom. Nie tylko odmładza skórę, ujędrnia i uelastycznia, ale wręcz dodaje jej blasku i pomaga w walce z niektórymi problemami, np. z trądzikiem. Dzięki kolagenowi włosy stają się bardziej nawilżone, błyszczące i mniej wypadają, a paznokcie są twardsze, mniej łamliwe, z ładniejszą płytką.

Również układ trawienny jest ściśle powiązany z kolagenem - tkanka łączna w jelitach jest bowiem zbudowana z białka kolagenowego. Kolagenowi zawdzięczamy też lepszą przemianę materii - z tego względu osoby odchudzające się sięgają po preparaty, które go zawierają.

Zasady diety kolagenowej

Wiedząc już, jak ważny jest kolagen w naszym organizmie, warto poznać założenia diety kolagenowej. Dieta kolagenowa polega na jedzeniu najczęściej dwóch bulionów w ciągu dnia oraz trzech innych pełnowartościowych posiłków. Istotna jest zawartość tych bulionów - powinny one być wywarami przyrządzanymi na bazie mięsa, kości, ryb a także różnych warzyw (zawierających witaminy zapewniające organizmowi lepsze wchłanianie kolagenu). Bulion powinien się długo gotować - nie tylko kilka godzin, ale niektórzy twierdzą, że nawet kilka dni (2-3 doby), gdyż podczas tego procesu powstaje najwięcej białka kolagenowego. Ponieważ przygotowanie wywaru zajmuje dużo czasu, to dieta kolagenowa nie bazuje tylko na bulionach – może opierać się również o dużą ilość produktów zawierających kolagen.

Poza tym co jemy, ważne jest ile jemy i co pijemy. Zaleca się przyjmowanie 4-5 posiłków dziennie w regularnym odstępach. Duże znaczenie ma także odpowiednie nawodnienie organizmu. Rekomenduje się picie wody, soków warzywnych i herbatek ziołowych - najlepiej, by napoje łącznie stanowiły około 2 l płynów dziennie.

Na tej diecie polecany jest m.in. rosół kolagenowy
Na tej diecie polecany jest m.in. rosół kolagenowy© Adobe Stock

Co jeść? Źródła kolagenu w jedzeniu

Kolagen możemy uzupełnić w swoim codziennym menu, jedząc odpowiednie produkty. Pożądane białko kolagenowe znajduje się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: wieprzowina, wołowina, podroby, ryby, owoce morza, golonka, salceson, kurze łapki, galaretka z nóżek wieprzowych i cielęcych. Kolagen znajdziemy również w roślinach strączkowych (fasola, groch, bób, soja, ciecierzyca, soczewica), żelatynie spożywczej, kiełkach pszenicy i galaretkach owocowych.

Warto także dbać o odpowiednią dawkę witaminy C, która znajduje się w owocach cytrusowych (np. kiwi, pomarańcze, cytryny) i w warzywach (papryka, brokuł, kalafior). Obecność witaminy C odgrywa ogromną rolę w prawidłowym wchłanianiu białek kolagenowych.

Przepis na szybki bulion kolagenowy - jak go zrobić samemu?

Krok po kroku:

  1. Przygotuj 1 kg kurzych łapek i natrzyj je solą. Następnie zalej wrzątkiem i zostaw pod przykryciem. Pozostaw na 3 minuty, a potem odcedź.
  2. Po ostudzeniu obierz je z żółtych błon i pazurów.
  3. Do garnka wlej około 3-4 litrów i włóż tam kurze łapki. Gotuj je przez 3 godziny na wolnym ogniu.
  4. W ostatniej godzinie gotowania dołóż przygotowaną (umyta i obraną) włoszczyznę.

Tak przygotowany wywar ostudź i przecedź przez sitko. Kurze łapki pozbaw kości, zaś samo mięso dodaj do wywaru razem z włoszczyzną. Ostudź i zbierz nadmiar tłuszczu. Bulion gotowy!

Źródło artykułu:Dagmara Dąbek
dietakolagenodżywianie
Wybrane dla Ciebie