Prawdziwy rarytas. Wiele osób krzywi się jednak na ich widok

Pomimo że w niektórych krajach uznaje się je za prawdziwy rarytas, to u wielu osób mogą wywołać obrzydzenie. I sporo w tym prawdy, bo większość traktuje kurze łapki jako odpad. Okazuje się jednak, że ten produkt jest bardzo wartościowy  i można z niego przygotować kilka ciekawych potraw. Dlaczego warto jeść kurze łapki i jak przygotować je do spożycia?

ObrazekPyszności - fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Co powiesz na obiad z kurzych łapek? Z pewnością jest to rozwiązanie, które nie do końca przypadnie ci do gustu. I słusznie. Ale wiedz, że w niektórych państwach, takich jak RPA, czy Meksyk, sprzedaje się je na ulicznych kramach i uznaje za rarytas. Taka sytuacja jest spowodowana przede wszystkim właściwościami kurzych łapek. Ceni się je ze względu na składniki odżywcze oraz wysoką zawartość kolagenu, który jest szczególnie ważny w diecie kolagenowej. Dlaczego warto jeść kurze łapki, czym są i jak je przygotować?

Kurze łapki do jedzenia - co to takiego?

Na samym wstępie warto podkreślić, że kurze łapki to określenie, które stosuje się w dermatologii oraz w kuchni. My, oczywiście przyjrzymy się temu drugiemu zagadnieniu. Kurze łapki do jedzenia to po prostu nogi kurczaka. W wielu krajach przygotowuje się z nich wiele ciekawych potraw, po dokonaniu wcześniejszej obróbki termicznej. Wystarczy, że je oczyścisz, odetniesz pazury, ugotujesz lub usmażysz na tłuszczu. Ceni się je ze względu na kolagen, który odpowiada za kondycję skóry i włosów. Po tę mięsną przekąskę sięga coraz więcej osób.

Jakie właściwości mają kurze łapki?

Jeśli zastanawiasz się nad tym, czy kurze łapki do jedzenia są zdrowe, to warto podkreślić, że tak. Istotna jest tu nie tylko wysoka zawartość kolagenu, ale również obecność wapnia, który odpowiada za zdrowe kości i stawy. Nie od dziś wiadomo, że kolagen najlepiej działa w towarzystwie witaminy C. Dlatego, przygotowując rosół kolagenowy, warto zadbać o odpowiednie korzyści, przez co spożywanie kurzych łapek stanie się jeszcze korzystniejsze dla twojego zdrowia. Jeszcze bardziej wzmocnisz swoją odporność.

Obrazek
Kurze nóżki - Pyszności; Foto Canva.com

Niezwykle istotne jest również to, że nogi kurczaka w takiej formie są świetnym źródłem kwasu foliowego, który wspomaga syntezę DNA i zapobiega nieprawidłowościom podczas porodu. Smażąc kurze łapki w głębokim tłuszczu, jesteś w stanie zwiększyć zawartość tłuszczu, węglowodanów i kalorii.

Dlaczego warto jeść kurze łapki?

Właściwości kurzych łapek to istotny powód, by się przełamać i po nie sięgnąć. Ich walory są znaczące, ze względu na zawartość kolagenu, ale nie tylko. Zdrowotne korzyści kurzych łapek są dużo większe.

Spożywanie kurzych łapek przyczynia się do:

  • zmniejszenia bólu stawów;
  • poprawy wyglądu skóry;
  • wspomagania kontroli poziomu cukru we krwi
  • zapobiegania utracie wapnia z kości;
  • wspierania procesów trawiennych;
  • wspomagania pracę serca.
Obrazek
Rosół kolagenowy - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Co z mięsa?

Jak przygotować je do spożycia?

Skoro już poznałeś najważniejsze informacje o kurzych łapkach, to warto przyjrzeć się temu, jak jeść kurze łapki i co z nich przygotować. Przed ich spożyciem, należy je dokładnie oczyścić i obciąć pazury. Najpopularniejszą formą dania z kurzych łapek jest rosół kolagenowy, a także galareta z kurzych łapek. Gotowanie kurzych łapek powinno trwać przynajmniej kilka godzin. Dodając ulubione i popularne warzywa przygotujesz naprawdę smaczną zupę.

Polecamy nasz film na pulpety po cygańsku:

Wybrane dla Ciebie
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój