Nic nie smakuje lepiej do kawy. Przepis na to ciasto cytrynowe to wyjątkowy skarb

Ciasto cytrynowe to ostatnio mój ulubiony dodatek do popołudniowej kawy. Jest po prostu idealne: smaczne, wilgotne, pulchne niczym chmurka. I jest oczywiście coś jeszcze. Ten wypiek jest absolutnie banalny w przygotowaniu i jeszcze nigdy nie miałem z nim problemów. Mówiłem — same korzyści!

Nic nie smakuje lepiej do kawy. Przepis na to ciasto cytrynowe to wyjątkowy skarbCiasto cytrynowe. Idealne na lato
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | fahrwasser
SKOMENTUJ

Uwielbiam przepisy na ciasta, które nie zakładają tego, że ich czytelnik jest doświadczonym w cukierniczych bojach profesjonalistą. Kiedy już taki dorwę, lubię do niego co jakiś czas wracać. To właśnie w ten mniej więcej sposób kształtuje się moja historia z ciastem cytrynowym, o którym chcę ci dzisiaj opowiedzieć. Po prostu szukałem receptury na dobry, ale łatwy wypiek, który będzie dobrze smakował do popołudniowej kawy. I znalazłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Scones w wytrawnej wersji. Angielski przysmak, który na stałe zagości się w twoim menu

Przygotowanie ciasta cytrynowego jest bardzo proste i z całą pewnością poradzisz sobie z nim bez najmniejszego problemu. Wychodzi wprost przepyszne: lekko kwaśne, mocno pulchne i wilgotne w środku. Nie wiem jak ty, ale im bliżej jest lata, tym większą ochotę mam właśnie na takie smaki. Jeśli ty również, to zapraszam do przepisu. Naprawdę warto go poznać!

Ciasto cytrynowe na lato

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 4 jajka,
  • 170 g cukru,
  • 20 g cukru waniliowego,
  • 260 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • skórka z dwóch cytryn + sok z jednej.

Dodatkowo składniki na lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • plastry cytryny do dekoracji.
Ciasto cytrynowe udekoruj lukrem i cytryną
Ciasto cytrynowe udekoruj lukrem i cytryną © Pexels | thiago japyassu

Sposób przygotowania:

  1. Oporządź cytryny — wyparz je, wyciśnij sok, zetrzyj skórkę i tak dalej. Resztę składników wyjmij z lodówki, powinny nabrać temperatury pokojowej.
  2. Teraz roztop i ostudź masło. Jajka rozbij i podziel na żółtka i białka. Te pierwsze utrzyj z cukrem zwykłym i waniliowym, drugie ubij z solą na sztywną pianę.
  3. Sok z 1 cytryny i skórki z 2 cytryn umieść w misce z utartymi żółtkami. Dodaj też mąkę, proszek do pieczenia i masło. Zmiksuj. Gdy powstanie gładka masa, dodaj też pianę z białek. Tym razem zrób to już za pomocą łyżki.
  4. Całą masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika, piecz 45 minut.
  5. Cukier puder przesiej przez sito i połącz w misce z sokiem z cytryny. Utrzyj. Powstałym lukrem polej ciasto. Udekoruj plastrami cytryny. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie