Nic nie smakuje lepiej do kawy. Przepis na to ciasto cytrynowe to wyjątkowy skarb

Ciasto cytrynowe to ostatnio mój ulubiony dodatek do popołudniowej kawy. Jest po prostu idealne: smaczne, wilgotne, pulchne niczym chmurka. I jest oczywiście coś jeszcze. Ten wypiek jest absolutnie banalny w przygotowaniu i jeszcze nigdy nie miałem z nim problemów. Mówiłem — same korzyści!

Ciasto cytrynowe. Idealne na latoCiasto cytrynowe. Idealne na lato
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | fahrwasser

Uwielbiam przepisy na ciasta, które nie zakładają tego, że ich czytelnik jest doświadczonym w cukierniczych bojach profesjonalistą. Kiedy już taki dorwę, lubię do niego co jakiś czas wracać. To właśnie w ten mniej więcej sposób kształtuje się moja historia z ciastem cytrynowym, o którym chcę ci dzisiaj opowiedzieć. Po prostu szukałem receptury na dobry, ale łatwy wypiek, który będzie dobrze smakował do popołudniowej kawy. I znalazłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Scones w wytrawnej wersji. Angielski przysmak, który na stałe zagości się w twoim menu

Przygotowanie ciasta cytrynowego jest bardzo proste i z całą pewnością poradzisz sobie z nim bez najmniejszego problemu. Wychodzi wprost przepyszne: lekko kwaśne, mocno pulchne i wilgotne w środku. Nie wiem jak ty, ale im bliżej jest lata, tym większą ochotę mam właśnie na takie smaki. Jeśli ty również, to zapraszam do przepisu. Naprawdę warto go poznać!

Ciasto cytrynowe na lato

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 4 jajka,
  • 170 g cukru,
  • 20 g cukru waniliowego,
  • 260 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • skórka z dwóch cytryn + sok z jednej.

Dodatkowo składniki na lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • plastry cytryny do dekoracji.
Ciasto cytrynowe udekoruj lukrem i cytryną
Ciasto cytrynowe udekoruj lukrem i cytryną © Pexels | thiago japyassu

Sposób przygotowania:

  1. Oporządź cytryny — wyparz je, wyciśnij sok, zetrzyj skórkę i tak dalej. Resztę składników wyjmij z lodówki, powinny nabrać temperatury pokojowej.
  2. Teraz roztop i ostudź masło. Jajka rozbij i podziel na żółtka i białka. Te pierwsze utrzyj z cukrem zwykłym i waniliowym, drugie ubij z solą na sztywną pianę.
  3. Sok z 1 cytryny i skórki z 2 cytryn umieść w misce z utartymi żółtkami. Dodaj też mąkę, proszek do pieczenia i masło. Zmiksuj. Gdy powstanie gładka masa, dodaj też pianę z białek. Tym razem zrób to już za pomocą łyżki.
  4. Całą masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika, piecz 45 minut.
  5. Cukier puder przesiej przez sito i połącz w misce z sokiem z cytryny. Utrzyj. Powstałym lukrem polej ciasto. Udekoruj plastrami cytryny. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej