PrzepisPrzekąskiZnajoma podzieliła się przepisem na angielski przysmak. Tak pyszny, że robię go kilka razy w tygodniu

Znajoma podzieliła się przepisem na angielski przysmak. Tak pyszny, że robię go kilka razy w tygodniu

Pyszny szkocki przysmak w wytrawnej wersji ma w sobie to "coś"
Pyszny szkocki przysmak w wytrawnej wersji ma w sobie to "coś"
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

02.06.2024 13:00, aktual.: 13.06.2024 12:08

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Lubisz poznawać nowe smaki w kuchni? Jeśli tak, upiecz angielskie bułeczki. Zachwycają zarówno wyglądem, jak i smakiem. Oto przepis, który z pewnością zrobi wrażenie na tobie i twoich bliskich.

Dzisiaj zabiorę cię w małą podróż kulinarną do angielskiej kuchni. Moja dobra znajoma Aga, która mieszka w Wielkiej Brytanii, doskonale wie, że uwielbiam eksperymentować w kuchni. Dlatego też zachęciła mnie ostatnio do przetestowania przepisu na kultowe angielskie bułeczki.

Scones, bo to o nich mowa, są bardzo popularne wśród Brytyjczyków, którzy zazwyczaj serwują je do popołudniowej herbaty. Bułeczki te można przygotować zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. I właśnie na drugim wariancie chce się dzisiaj skupić. Kruche bułeczki warto połączyć z cukinią, boczkiem i żółtym serem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Angielskie scones podbiły serca całej rodziny. U ciebie będzie tak samo

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 60 g schłodzonego masła,
  • 2 jajka,
  • ¾ szkl. maślanki,
  • 1 łyżeczka soli. 

Dodatki:

  • 300 g wędzonego boczku,
  • 2 małe cukinie,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 140 g tartego sera cheddara,
  • 1 roztrzepane jajko.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad angielską przekąską rozpoczynam od przygotowania wytrawnych dodatków. W tym celu dzielę na mniejsze kawałki wędzony boczek i podsmażam go na patelni. 

W pierwszej kolejności zajmuję się boczkiem
W pierwszej kolejności zajmuję się boczkiem© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie zajmuję się cukiniami. Ścieram warzywa na tarce, delikatnie posypuje je solą i odstawiam na 20 minut. Po tym czasie dokładnie odsączam cukinie z nadmiaru wody. 

Nie zapominam również o cukiniach
Nie zapominam również o cukiniach© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Czas przygotować bazę bułeczek, na którą składa się: mąką, schłodzone masło, sól oraz mieszanka jajek i maślanki. 

W przepisie nie zabraknie jajek i maślanki
W przepisie nie zabraknie jajek i maślanki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po chwili do miski trafiają również wytrawne dodatki: starty na tarce żółty ser, wcześniej przygotowany boczek oraz kawałki cukinii. 

Czas połączyć wszystkie składniki
Czas połączyć wszystkie składniki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Wszystkie składniki wyrabiam na jednolite ciasto, po czym tworzę z niego duży, okrągły placek. Na koniec dzielę go na kawałki, uzyskując w ten sposób małe trójkąty. 

Trójkąty już gotowe
Trójkąty już gotowe© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe elementy przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy trójkąt smaruję roztrzepanym jajkiem przy pomocy kuchennego pędzelka. Następnie przekąski trafiają do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza

Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku
Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Upieczone bułeczki posypuję posiekaną natką pietruszki i podaję z ulubionym sosem. Smacznego!

Prawdziwe pyszności
Prawdziwe pyszności© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także