Znajoma podzieliła się przepisem na angielski przysmak. Tak pyszny, że robię go kilka razy w tygodniu
Lubisz poznawać nowe smaki w kuchni? Jeśli tak, upiecz angielskie bułeczki. Zachwycają zarówno wyglądem, jak i smakiem. Oto przepis, który z pewnością zrobi wrażenie na tobie i twoich bliskich.
02.06.2024 | aktual.: 13.06.2024 12:08
Dzisiaj zabiorę cię w małą podróż kulinarną do angielskiej kuchni. Moja dobra znajoma Aga, która mieszka w Wielkiej Brytanii, doskonale wie, że uwielbiam eksperymentować w kuchni. Dlatego też zachęciła mnie ostatnio do przetestowania przepisu na kultowe angielskie bułeczki.
Scones, bo to o nich mowa, są bardzo popularne wśród Brytyjczyków, którzy zazwyczaj serwują je do popołudniowej herbaty. Bułeczki te można przygotować zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. I właśnie na drugim wariancie chce się dzisiaj skupić. Kruche bułeczki warto połączyć z cukinią, boczkiem i żółtym serem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Angielskie scones podbiły serca całej rodziny. U ciebie będzie tak samo
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej,
- 60 g schłodzonego masła,
- 2 jajka,
- ¾ szkl. maślanki,
- 1 łyżeczka soli.
Dodatki:
- 300 g wędzonego boczku,
- 2 małe cukinie,
- 1 łyżeczka soli,
- 140 g tartego sera cheddara,
- 1 roztrzepane jajko.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad angielską przekąską rozpoczynam od przygotowania wytrawnych dodatków. W tym celu dzielę na mniejsze kawałki wędzony boczek i podsmażam go na patelni.
Krok 2. Następnie zajmuję się cukiniami. Ścieram warzywa na tarce, delikatnie posypuje je solą i odstawiam na 20 minut. Po tym czasie dokładnie odsączam cukinie z nadmiaru wody.
Krok 3. Czas przygotować bazę bułeczek, na którą składa się: mąką, schłodzone masło, sól oraz mieszanka jajek i maślanki.
Krok 4. Po chwili do miski trafiają również wytrawne dodatki: starty na tarce żółty ser, wcześniej przygotowany boczek oraz kawałki cukinii.
Krok 5. Wszystkie składniki wyrabiam na jednolite ciasto, po czym tworzę z niego duży, okrągły placek. Na koniec dzielę go na kawałki, uzyskując w ten sposób małe trójkąty.
Krok 6. Gotowe elementy przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy trójkąt smaruję roztrzepanym jajkiem przy pomocy kuchennego pędzelka. Następnie przekąski trafiają do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Krok 7. Upieczone bułeczki posypuję posiekaną natką pietruszki i podaję z ulubionym sosem. Smacznego!