Domowe wypieki w zakręconej formie to moje najnowsze odkrycie. Mogłabym jeść je codziennie
Lubisz zjeść coś na słodko po obiedzie? A może przepadasz za zapachem pieczonego ciasta, który roznosi się w całym domu? Jeśli tak, mam przepis, który na pewno cię zainteresuje.
03.03.2024 | aktual.: 03.03.2024 13:11
Domowym wypiekom nie sposób się oprzeć. Tym bardziej, kiedy możesz znaleźć w nich nie tylko puszyste jak chmurka ciasto, ale i genialne dodatki. Nie inaczej będzie i tym razem. Już za moment podzielę się z tobą sprawdzoną recepturą na domowe wypieki, które możesz podać jako przekąskę do kawy, zjeść jako drugie śniadanie lub zaserwować w formie deseru po obiedzie. Wybór jest więc całkiem spory.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wracając do samego przepisu, to tym razem mam dla ciebie pomysł na genialne rollsy z cynamonową nutką. W tych zakręconych pysznościach dodatkowo ukryłam świeże owoce, aby ich smak był jeszcze lepszy. Idealnym uzupełnieniem jest tutaj również lukier domowej roboty. Po prostu palce lizać!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Puszyste wypieki domowej roboty świetnie spiszą się w każdym domu. Cała rodzina będzie się nimi zajadać
Składniki:
Ciasto:
- 1/4 szklanki drobnego cukru,
- 200 g masła,
- 200 ml mleka,
- 4,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki suchych drożdży.
Nadzienie:
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 3 łyżki masła,
- owoce: maliny, borówki,
- skórka z cytryny.
Do dekoracji:
- maliny,
- lukier domowej roboty,
- różowa posypka.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta drożdżowego. W tym celu przy pomocy robota kuchennego łączę ze sobą: mąkę, masło, jajka, mleko, cukier oraz suche drożdże.
Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione, odstawiam je pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Krok 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na duży prostokąt, po czym na całej jego powierzchni rozprowadzam mieszankę roztopionego masła z cynamonem.
Krok 3. Następnie dodaję świeże owoce. Tym razem postawiłam na maliny i borówki. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby do przepisu użyć innych owoców. Wybierz kombinację, która najbardziej będzie trafiać w twoje gusta.
Krok 4. To jednak nie koniec, bo w domowych rollsach znajdziesz jeszcze jeden ciekawy akcent. Będzie to skórka z cytryny, którą ścieram bezpośrednio na owoce.
Krok 5. Dopiero teraz mogę zwinąć ciasto w ciasny rulon. Następnie dzielę go na mniejsze kawałki i rollsy są już gotowe.
Krok 6. Powstałe w ten sposób ślimaczki przekładam do formy zabezpieczonej papierem do pieczenia. Następnie domowe wypieki wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 7. Gotowe cynamonki dekoruję przy pomocy domowego lukru, świeżych malin oraz kolorowej posypki. I to wszystko, smacznego!