Babka wielkanocna wyrośnie wysoka i będzie wilgotna. Wystarczy trzymać się 2 prostych zasad

Czymże byłyby święta bez babki wielkanocnej? To świąteczny klasyk, który co roku pojawia się na naszych stołach. Niestety, nie zawsze wychodzi tak, jakbyśmy chcieli. Jak przygotować puszystą i wilgotną babkę wielkanocną? Podpowiadamy.

Wielkanocna babka drożdżowa.Wielkanocna babka drożdżowa.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika

Wielkanoc już za miesiąc. Tylko cztery tygodnie dzielą nas od świątecznej uczty. Stół z pewnością będzie uginał się pod tradycyjnymi, wielkanocnymi potrawami. Jedną z nich jest babka wielkanocna, która jest symbolem nowych umiejętności i dążenia do doskonałości.

Tradycyjna babka drożdżowa jest naprawdę prosta w przygotowaniu, a mimo to, wypiek potrafi sprawić problemy. Ciasto nie zawsze wyrasta i co gorsza, wychodzi zbyt suche. Można temu zapobiec. Wyjaśniamy, jak przygotować perfekcyjną babkę drożdżową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak przygotować tradycyjną babkę drożdżową?

Babka drożdżowa to nieodłączny element koszyka wielkanocnego. Wypiek symbolizuje nowe umiejętności i dążenie do doskonałości. Ciasto pojawia się też na stole. Jest lekkie, puszyste i proste w przygotowaniu. Przynajmniej w teorii. W praktyce rzadko wychodzi tak, jakbyśmy chcieli.

Jak przygotować perfekcyjną babkę wielkanocną? To prostsze niż mogłoby się wydawać. Wystarczy, że będziesz trzymać się kilku prostych zasad. Pierwsza z nich dotyczy... temperatury składników. Nabiał i drożdże należy wyjąć z co najmniej dwugodzinnym wyprzedzeniem. Dzięki temu unikniesz zakalca, a ciasto pięknie wyrośnie.

Chcesz, żeby babka była puszysta? Pamiętaj o aktywowaniu drożdży, niezależnie od tego, czy użyjesz drożdży suchych, czy piekarskich. Drożdże należy wymieszać z odrobiną ciepłego mleka i cukru. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące. Wysoka temperatura zabija drożdże, a ciasto nie będzie miało szansy dobrze wyrosnąć.

Perfekcyjna babka wielkanocna — jak ją przygotować?

Istotna jest także kolejność dodawania składników. Zaczynamy od utarcia masła lub margaryny z cukrem. Masa powinna być lekka, puszysta i mocno napowietrzona. Ucieranie powinno trwać przynajmniej 5 minut.

Dopiero po utarciu masła możemy zabrać się za dodawanie sypkich składników. Chcesz zminimalizować ryzyko zakalca? Przesiej mąkę przez sitko, a następnie, włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 30 stp.C., na kilka minut, a następnie stopniowo dodawaj ją do maślanej masy. Ten prosty trik sprawi, że ciasto wyjdzie lekkie, puszyste i wilgotne w środku. Stosując się do tych porad, przygotujesz doskonałą babkę wielkanocną.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥