Babka wielkanocna wyrośnie wysoka i będzie wilgotna. Wystarczy trzymać się 2 prostych zasad
Czymże byłyby święta bez babki wielkanocnej? To świąteczny klasyk, który co roku pojawia się na naszych stołach. Niestety, nie zawsze wychodzi tak, jakbyśmy chcieli. Jak przygotować puszystą i wilgotną babkę wielkanocną? Podpowiadamy.
01.03.2024 12:41
Wielkanoc już za miesiąc. Tylko cztery tygodnie dzielą nas od świątecznej uczty. Stół z pewnością będzie uginał się pod tradycyjnymi, wielkanocnymi potrawami. Jedną z nich jest babka wielkanocna, która jest symbolem nowych umiejętności i dążenia do doskonałości.
Tradycyjna babka drożdżowa jest naprawdę prosta w przygotowaniu, a mimo to, wypiek potrafi sprawić problemy. Ciasto nie zawsze wyrasta i co gorsza, wychodzi zbyt suche. Można temu zapobiec. Wyjaśniamy, jak przygotować perfekcyjną babkę drożdżową.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przygotować tradycyjną babkę drożdżową?
Babka drożdżowa to nieodłączny element koszyka wielkanocnego. Wypiek symbolizuje nowe umiejętności i dążenie do doskonałości. Ciasto pojawia się też na stole. Jest lekkie, puszyste i proste w przygotowaniu. Przynajmniej w teorii. W praktyce rzadko wychodzi tak, jakbyśmy chcieli.
Jak przygotować perfekcyjną babkę wielkanocną? To prostsze niż mogłoby się wydawać. Wystarczy, że będziesz trzymać się kilku prostych zasad. Pierwsza z nich dotyczy... temperatury składników. Nabiał i drożdże należy wyjąć z co najmniej dwugodzinnym wyprzedzeniem. Dzięki temu unikniesz zakalca, a ciasto pięknie wyrośnie.
Chcesz, żeby babka była puszysta? Pamiętaj o aktywowaniu drożdży, niezależnie od tego, czy użyjesz drożdży suchych, czy piekarskich. Drożdże należy wymieszać z odrobiną ciepłego mleka i cukru. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące. Wysoka temperatura zabija drożdże, a ciasto nie będzie miało szansy dobrze wyrosnąć.
Perfekcyjna babka wielkanocna — jak ją przygotować?
Istotna jest także kolejność dodawania składników. Zaczynamy od utarcia masła lub margaryny z cukrem. Masa powinna być lekka, puszysta i mocno napowietrzona. Ucieranie powinno trwać przynajmniej 5 minut.
Dopiero po utarciu masła możemy zabrać się za dodawanie sypkich składników. Chcesz zminimalizować ryzyko zakalca? Przesiej mąkę przez sitko, a następnie, włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 30 stp.C., na kilka minut, a następnie stopniowo dodawaj ją do maślanej masy. Ten prosty trik sprawi, że ciasto wyjdzie lekkie, puszyste i wilgotne w środku. Stosując się do tych porad, przygotujesz doskonałą babkę wielkanocną.