Babka wielkanocna wyrośnie wysoka i będzie wilgotna. Wystarczy trzymać się 2 prostych zasad
Czymże byłyby święta bez babki wielkanocnej? To świąteczny klasyk, który co roku pojawia się na naszych stołach. Niestety, nie zawsze wychodzi tak, jakbyśmy chcieli. Jak przygotować puszystą i wilgotną babkę wielkanocną? Podpowiadamy.
Wielkanoc już za miesiąc. Tylko cztery tygodnie dzielą nas od świątecznej uczty. Stół z pewnością będzie uginał się pod tradycyjnymi, wielkanocnymi potrawami. Jedną z nich jest babka wielkanocna, która jest symbolem nowych umiejętności i dążenia do doskonałości.
Tradycyjna babka drożdżowa jest naprawdę prosta w przygotowaniu, a mimo to, wypiek potrafi sprawić problemy. Ciasto nie zawsze wyrasta i co gorsza, wychodzi zbyt suche. Można temu zapobiec. Wyjaśniamy, jak przygotować perfekcyjną babkę drożdżową.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu
Jak przygotować tradycyjną babkę drożdżową?
Babka drożdżowa to nieodłączny element koszyka wielkanocnego. Wypiek symbolizuje nowe umiejętności i dążenie do doskonałości. Ciasto pojawia się też na stole. Jest lekkie, puszyste i proste w przygotowaniu. Przynajmniej w teorii. W praktyce rzadko wychodzi tak, jakbyśmy chcieli.
Jak przygotować perfekcyjną babkę wielkanocną? To prostsze niż mogłoby się wydawać. Wystarczy, że będziesz trzymać się kilku prostych zasad. Pierwsza z nich dotyczy... temperatury składników. Nabiał i drożdże należy wyjąć z co najmniej dwugodzinnym wyprzedzeniem. Dzięki temu unikniesz zakalca, a ciasto pięknie wyrośnie.
Chcesz, żeby babka była puszysta? Pamiętaj o aktywowaniu drożdży, niezależnie od tego, czy użyjesz drożdży suchych, czy piekarskich. Drożdże należy wymieszać z odrobiną ciepłego mleka i cukru. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące. Wysoka temperatura zabija drożdże, a ciasto nie będzie miało szansy dobrze wyrosnąć.
Perfekcyjna babka wielkanocna — jak ją przygotować?
Istotna jest także kolejność dodawania składników. Zaczynamy od utarcia masła lub margaryny z cukrem. Masa powinna być lekka, puszysta i mocno napowietrzona. Ucieranie powinno trwać przynajmniej 5 minut.
Dopiero po utarciu masła możemy zabrać się za dodawanie sypkich składników. Chcesz zminimalizować ryzyko zakalca? Przesiej mąkę przez sitko, a następnie, włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 30 stp.C., na kilka minut, a następnie stopniowo dodawaj ją do maślanej masy. Ten prosty trik sprawi, że ciasto wyjdzie lekkie, puszyste i wilgotne w środku. Stosując się do tych porad, przygotujesz doskonałą babkę wielkanocną.