Babka wielkanocna wyrośnie wysoka i będzie wilgotna. Wystarczy trzymać się 2 prostych zasad

Czymże byłyby święta bez babki wielkanocnej? To świąteczny klasyk, który co roku pojawia się na naszych stołach. Niestety, nie zawsze wychodzi tak, jakbyśmy chcieli. Jak przygotować puszystą i wilgotną babkę wielkanocną? Podpowiadamy.

Wielkanocna babka drożdżowa.Wielkanocna babka drożdżowa.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika

Wielkanoc już za miesiąc. Tylko cztery tygodnie dzielą nas od świątecznej uczty. Stół z pewnością będzie uginał się pod tradycyjnymi, wielkanocnymi potrawami. Jedną z nich jest babka wielkanocna, która jest symbolem nowych umiejętności i dążenia do doskonałości.

Tradycyjna babka drożdżowa jest naprawdę prosta w przygotowaniu, a mimo to, wypiek potrafi sprawić problemy. Ciasto nie zawsze wyrasta i co gorsza, wychodzi zbyt suche. Można temu zapobiec. Wyjaśniamy, jak przygotować perfekcyjną babkę drożdżową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak przygotować tradycyjną babkę drożdżową?

Babka drożdżowa to nieodłączny element koszyka wielkanocnego. Wypiek symbolizuje nowe umiejętności i dążenie do doskonałości. Ciasto pojawia się też na stole. Jest lekkie, puszyste i proste w przygotowaniu. Przynajmniej w teorii. W praktyce rzadko wychodzi tak, jakbyśmy chcieli.

Jak przygotować perfekcyjną babkę wielkanocną? To prostsze niż mogłoby się wydawać. Wystarczy, że będziesz trzymać się kilku prostych zasad. Pierwsza z nich dotyczy... temperatury składników. Nabiał i drożdże należy wyjąć z co najmniej dwugodzinnym wyprzedzeniem. Dzięki temu unikniesz zakalca, a ciasto pięknie wyrośnie.

Chcesz, żeby babka była puszysta? Pamiętaj o aktywowaniu drożdży, niezależnie od tego, czy użyjesz drożdży suchych, czy piekarskich. Drożdże należy wymieszać z odrobiną ciepłego mleka i cukru. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące. Wysoka temperatura zabija drożdże, a ciasto nie będzie miało szansy dobrze wyrosnąć.

Perfekcyjna babka wielkanocna — jak ją przygotować?

Istotna jest także kolejność dodawania składników. Zaczynamy od utarcia masła lub margaryny z cukrem. Masa powinna być lekka, puszysta i mocno napowietrzona. Ucieranie powinno trwać przynajmniej 5 minut.

Dopiero po utarciu masła możemy zabrać się za dodawanie sypkich składników. Chcesz zminimalizować ryzyko zakalca? Przesiej mąkę przez sitko, a następnie, włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 30 stp.C., na kilka minut, a następnie stopniowo dodawaj ją do maślanej masy. Ten prosty trik sprawi, że ciasto wyjdzie lekkie, puszyste i wilgotne w środku. Stosując się do tych porad, przygotujesz doskonałą babkę wielkanocną.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości