Jak zrobić sernik krakowski? Przepis dostałam od znajomego cukiernika

Sernik krakowski to prawdziwy klasyk polskiej kuchni, uwielbiany za prostotę i niepowtarzalny smak. Choć przepisów na to ciasto jest mnóstwo, ten, który otrzymałam od zaprzyjaźnionego cukiernika, wyróżnia się kilkoma kluczowymi elementami, które gwarantują perfekcyjny efekt.

Jak zrobić sernik krakowski? Przepis dostałam od znajomego cukiernikaJak zrobić sernik krakowski? Przepis dostałam od znajomego cukiernika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Sernik to ciasto, które króluje na polskich stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Sekret jego wyjątkowego smaku tkwi nie tylko w wysokiej jakości serze i kruchym spodzie, ale także w tajemniczym dodatku, który nadaje mu niepowtarzalnego charakteru. Dzięki temu przepisowi, który otrzymaliśmy od doświadczonego cukiernika, będziesz mógł przygotować ten wyjątkowy sernik w domowym zaciszu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa przekąska w słodkim wydaniu. Praktycznie robi się sama

Kruche ciasto - podstawa idealnego sernika

Pierwszym sekretem udanego sernika krakowskiego jest kruche ciasto. Przygotowuje się je z mąki, masła, cukru, jajek i proszku do pieczenia. Ważne, aby ciasto nie było zbyt długo wyrabiane, aby zachować jego kruchość. Po zagnieceniu ciasto należy schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Przepis na sernik krakowski

Prezentowany przepis na sernik krakowski pochodzi od doświadczonego cukiernika. Gwarantuje on idealny smak i konsystencję ciasta. Kruche ciasto, gęsta masa serowa i aromatyczne bakalie to połączenie, które zachwyci każdego miłośnika słodkości.

Składniki:

Na ciasto:

  • 170 g masła,
  • 2 żółtka,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • pół szklanki cukru,
  • jajko,
  • 350 g mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Na masę serową:

  • 1 kg tłustego twarogu na sernik,
  • 8 żółtek i 5 białek,
  • 100 g masła,
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa i cytrynowa do smaku,
  • sok z cytryny,
  • lukier lub cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto: Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Wbij jajko i dwa żółtka, dodaj zimne masło. Posiekaj składniki nożem, a następnie zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Przygotuj masę serową: Ubij połowę żółtek z cukrem na jasną, kremową masę. Dodawaj stopniowo pozostałe żółtka i cukier, cały czas miksując. Dodaj twaróg i masło. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj do masy serowej bakalie i pianę z białek, delikatnie wymieszaj szpatułką.
  3. Pieczenie: Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Na spód wyłóż masę serową. Wierzch ciasta udekoruj paskami ciasta układając je w kratkę. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 55 minut.
  4. Dekoracja: Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudź. Udekoruj lukrem lub posyp cukrem pudrem.

Spróbuj tego sprawdzonego przepisu i przekonaj się sam, jak pyszny może być sernik krakowski.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej