Obowiązkowy dodatek do żurku i wielkanocnego pasztetu. Niweluje wzdęcia, wspomaga trawienie

Wielkanoc to czas, kiedy na naszych stołach pojawiają się potrawy, które niestety nie zawsze są przyjazne dla naszego układu trawiennego. Warto jednak pamiętać, że istnieją naturalne metody, które mogą pomóc nam zminimalizować ryzyko wystąpienia nieprzyjemnych dolegliwości. Jednym z takich sposobów jest dodawanie do potraw odpowiednich przypraw.

To obowiązkowy dodatek żurku To obowiązkowy dodatek żurku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Spośród nich warto wskazać majeranek, najczęściej kojarzony z wielkanocnym żurkiem (choć jego zastosowanie w kuchni jest znacznie szersze). Majeranek, poza tym, że wspaniale odnajduje się w wielu potrawach, posiada również wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera on m.in. olejki eteryczne, związki fenolowe, garbniki, witaminę C i karoteny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy robię te kotleciki, każdy od razu prosi o podwójną porcję

Majeranek - pomoc w razie przejedzenia czy wzdęć

Obecnie majeranek jest jedną z najbardziej popularnych przypraw w Polsce. Znajduje zastosowanie w wielu daniach - od zup, przez sałatki, aż po dania mięsne, rybne i wegetariańskie. Charakteryzuje się intensywnym aromatem i smakiem, a także posiada wiele prozdrowotnych właściwości, dzięki czemu powinien znaleźć się wśród dodatków do wielkanocnych potraw.

Majeranek możemy z powodzeniem dodać do żurku, co nie tylko wzbogaci smak potrawy, ale także sprawi, że nie obciąży ona nadmiernie naszych jelit. Majeranek pomaga bowiem pozbyć się uciążliwych wzdęć, zmniejsza nudności, które mogą pojawić się po obfitym posiłku, a także łagodzi objawy biegunki. Dodatkowo wspomaga układ trawienny, pobudzając wydzielanie soków żołądkowych.

Majeranek jest również nieocenionym pomocnikiem, gdy mowa o skurczach jelit. Co więcej, roślina ta działa wspomagająco przy leczeniu zatruć pokarmowych. Warto więc dodawać go nie tylko do żurku, ale do wszystkich ciężkostrawnych potraw, takich jak pieczone mięsa, kiełbasa czy pasztet.

Majeranek to popularne zioło o wielu zastosowaniach w kuchni
Majeranek to popularne zioło o wielu zastosowaniach w kuchni © Pixabay

Właściwości zdrowotne majeranku

W majeranku znajdziemy również wiele ważnych dla naszego organizmu witamin, takich jak A, K, i C, a także składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń i potas. Spożywany w formie naparu łagodzi objawy przeziębienia, takie jak bóle zatok czy kaszel. Może być również naturalnym "wspomagaczem" przy leczeniu grypy. Herbatka z majeranku pomoże również osobom zmagającym się z obrzękami, za które odpowiada zatrzymywanie się wody w organizmie.

Majeranek to roślina, która słynie ze swoich kojących i uspokajających właściwości. Może pomóc przy problemach z zasypianiem, bólach menstruacyjnych, bólach zębów, mięśni czy migrenach. W postaci zewnętrznej może być stosowany przy bólach reumatycznych.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę