Połącz trzy składniki i deser gotowy. W PRL‑u jedli je wszyscy
20.02.2024 08:14, aktual.: 19.03.2024 10:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiedy w sklepach nie było aż tylu batonikow, ciastek i ciasteczek, nasze mamy przechodziły same siebie w tworzeniu pysznych słodkości. Jednym z hitów, którym zajadało się całe podwórko, były szyszki. Na sam widok ożywają wspomnienia.
Swoją nazwę zawdzięczają oczywiście kształtowi, ale na szczęście z prawdziwą szyszką nie mają za wiele wspólnego. Powstają bowiem z preparowanego ryżu, który łączy się z masą krówkową. Jest słodko, delikatnie chrupiąco i po prostu przepysznie. Szyszki pokochają wszyscy fani karmelu, bez względu na wiek. Na dodatek ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje tylko kilka chwil.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szyszki z ryżu preparowanego
Są takie dania, na widok których od razu przypominają się beztroskie czasu dzieciństwa i lepkie palce po zjedzeniu tego deseru. Gdy moja mama robiła szyszki, wszyscy znajomi z podwórka aż zacierali ręce. Czasy PRL-u to okres naprawdę niezłej kreatywności. Na półkach świeciły przede wszystkim pustki, więc trzeba było puścić nieco wodze wyobraźni i przygotowywać deser z tego, co akurat nawinęło się pod ręką.
Szyszki znikają zawsze błyskawicznie z talerza. Mają w sobie coś takiego, że nie sposób sięgnąć po kolejną sztukę. Kiedy więc spodziewasz się gości, podaj im prlowski deser zamiast klasycznych ciastek ze sklepu. Będą zachwyceni!
Składniki:
- 300 g krówek,
- 100 g ryżu preparowanego,
- 100 g masła.
Sposób przygotowania:
- Do garnka włóż krówki i masło. Rozgrzej je na małym ogniu, cały czas mieszając.
- Poczekaj, aż masło się roztopi, a krówki zmiękną i stworzą płynną masę.
- Podgrzewaj całość około 10 minut, cały czas mieszając zawartość garnka, aby masło połączyło się z krówkami.
- Zdejmij garnek z palnika i wsyp ryż preparowany. Dokładnie wymieszaj.
- Masa będzie bardzo gorąca, więc możesz chwilę poczekać, zanim zaczniesz formować szyszki.
- Z masy ulep kulki wielkości orzecha włoskiego i ułóż je na papierze do pieczenia.
Gotowe szyszki odstaw na chwilę, aby dobrze zastygły. Po kilku minutach są już gotowe do jedzenia. Smacznego!