Połącz trzy składniki i deser gotowy. W PRL-u jedli je wszyscy

Kiedy w sklepach nie było aż tylu batonikow, ciastek i ciasteczek, nasze mamy przechodziły same siebie w tworzeniu pysznych słodkości. Jednym z hitów, którym zajadało się całe podwórko, były szyszki. Na sam widok ożywają wspomnienia.

Szyszki z ryżu preparowanego - PysznościSzyszki z ryżu preparowanego - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Swoją nazwę zawdzięczają oczywiście kształtowi, ale na szczęście z prawdziwą szyszką nie mają za wiele wspólnego. Powstają bowiem z preparowanego ryżu, który łączy się z masą krówkową. Jest słodko, delikatnie chrupiąco i po prostu przepysznie. Szyszki pokochają wszyscy fani karmelu, bez względu na wiek. Na dodatek ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje tylko kilka chwil.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Colesław w meksykańskim wydaniu. Z tym przepisem odkryjesz kultową kombinację na nowo

Szyszki z ryżu preparowanego

Są takie dania, na widok których od razu przypominają się beztroskie czasu dzieciństwa i lepkie palce po zjedzeniu tego deseru. Gdy moja mama robiła szyszki, wszyscy znajomi z podwórka aż zacierali ręce. Czasy PRL-u to okres naprawdę niezłej kreatywności. Na półkach świeciły przede wszystkim pustki, więc trzeba było puścić nieco wodze wyobraźni i przygotowywać deser z tego, co akurat nawinęło się pod ręką.

Szyszki z ryżu preparowanego.
Szyszki z ryżu preparowanego. © Adobe Stock | Monika

Szyszki znikają zawsze błyskawicznie z talerza. Mają w sobie coś takiego, że nie sposób sięgnąć po kolejną sztukę. Kiedy więc spodziewasz się gości, podaj im prlowski deser zamiast klasycznych ciastek ze sklepu. Będą zachwyceni!

Składniki:

  • 300 g krówek,
  • 100 g ryżu preparowanego,
  • 100 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włóż krówki i masło. Rozgrzej je na małym ogniu, cały czas mieszając.
  2. Poczekaj, aż masło się roztopi, a krówki zmiękną i stworzą płynną masę.
  3. Podgrzewaj całość około 10 minut, cały czas mieszając zawartość garnka, aby masło połączyło się z krówkami.
  4. Zdejmij garnek z palnika i wsyp ryż preparowany. Dokładnie wymieszaj.
  5. Masa będzie bardzo gorąca, więc możesz chwilę poczekać, zanim zaczniesz formować szyszki.
  6. Z masy ulep kulki wielkości orzecha włoskiego i ułóż je na papierze do pieczenia.

Gotowe szyszki odstaw na chwilę, aby dobrze zastygły. Po kilku minutach są już gotowe do jedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje