Za komuny zajadały się wszystkie dzieci. Tylko cztery składniki, a ciągną się bardziej niż odcinki "Klanu"

Słodkie, aż bolały zęby i ciągnące się w nieskończoność mordoklejki to cudowne wspomnienie dzieciństwa. Kiedyś zajadały się nimi wszystkie dzieci, ściągając się, komu pierwszemu uda się pokonać ciągutkę. Przepis na te pyszne mleczne cukierki jest bardzo łatwy do odtworzenia w domu. Wystarczą cztery składniki i chwila cierpliwości.

Krówki mordoklejki Krówki mordoklejki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Miękkie i ciągliwe krówki towarzyszą nam od pokoleń. Te pyszne kajmakowe cukierki są polskim specjałem, w wielu różnych wariacjach zapisanym na ministerialnej liście produktów tradycyjnych. Nie sposób nie wspomnieć o wielkiej popularności krówek za granicą. To jeden z naszych hitów eksportowych i najpewniej najbardziej rozpoznawalne polskie słodycze na świecie. A przez to, że mają bardzo prosty skład, bez problemu przygotujesz je w zaciszu własnej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mają cię odwiedzić goście? Zaskocz ich genialnym deserem na zimno

Krówki ciągutki, mordkolejki. Smaki dzieciństwa

Krówki wielu osobom przypominają dzieciństwo. W czasach PRL-u gospodynie wyrabiały słodycze w domach, na dłuższą chwilę zaspokajając nimi apetyt najmłodszych. Przyznać trzeba, że krówki potrafiły solidnie" zakleić" to i owo. Każdy, kto jadał domowe rarytasy, pamięta, jak świeże krówki ciągnęły się i oblepiały zęby (dlatego też nazywano je ciągutkami bądź mordkolejkami).

Krówki mordoklejki najlepiej jeść, póki są świeże, ponieważ z upływem czasu, w wyniku krystalizacji cukru, zaczynają kruszeć od zewnątrz, tworząc charakterystyczną "łezkę" w środku. Warto pamiętać też, że im więcej cukru dodamy do masy podczas przyrządzania cukierków, tym nasze krówki będą bardziej kruche.

Krówki mordoklejki to przysmak dzieciństwa
Krówki mordoklejki to przysmak dzieciństwa © Pexels | azerbaijan_stockers

Krówki mordoklejki z czterech składników. Przepis

Składniki:

  • 2 puszki słodkiego mleka zagęszczonego (lub masy kajmakowej),
  • 1 laska wanilii,
  • 100 g cukru pudru,
  • 150 g masła.

Przygotowanie:

  1. Puszki z mlekiem włóż do garnka i zalej wodą. Gotuj je przez 2 godziny. Podczas gotowania puszka musi być cały czas zanurzona w wodzie, więc należy co jakiś czas zerkać i dolewać wrzątku, gdy się wygotuje.
  2. Po 2 godzinach wyjmij puszki z wody i odstaw do ostygnięcia. Ważne: puszki można otworzyć dopiero wtedy, kiedy ostygną.
  3. Jeśli korzystasz z gotowej masy kajmakowej, pomiń krok 1 i 2.
  4. Przygotowaną masę (lub gotową kajmakową) wlej do garnka i dodaj cukier, masło oraz miąższ z laski wanilii. Dokładnie wymieszaj całość i gotuj, aż masa mocno zgęstnieje.
  5. Formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia, na to wylej gotową masę.
  6. Masę odstaw do ostygnięcia, a kiedy już wystygnie, włóż ją do lodówki na kilka godzin.
  7. Po wyjęciu z lodówki masę pokrój na małe kawałeczki, tworząc krówki mordoklejki.

Wybrane dla Ciebie

Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę