Szejk z Dubaju kupił krówki w Zakopanem. Zapłacił za nie prawdziwą fortunę

Wszyscy przekonaliśmy się na własnej skórze, że wakacje spędzone w polskich regionach turystycznych oznaczają olbrzymi wydatek. Wysokie ceny nie zrobiły jednak wrażenia na pewnym arabskim szejku, który za krówki dla swoich żon zapłacił tyle, ile wiele osób zarabia przez cały miesiąc.

Krupowki w ZakopanemKrupowki w Zakopanem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

O tym, że Zakopane przeżyło w tym roku prawdziwy szturm turystów z Bliskiego Wschodu, jako pierwszy zaczął informować TVN24. Arabowie ewidentnie polubili stolicę polskich Tatr i to właśnie oni, według relacji wielu sklepikarzy i hotelarzy, uratowali kulejący finansowo sezon.

Podczas gdy dla polskich turystów ceny obowiązujące na Krupówkach to wołający o pomstę do nieba skandal, dla niektórych przybyszy ze wschodu okazały się one, mówiąc wprost, drobnostką. Na słynnej ulicy widywano nawet szejków, którzy bez wahania wydawali fortunę choćby na krówki. To były naprawdę duże pieniądze, nawet biorąc pod uwagę to, że zakupy musieli zrobić nie tylko dla siebie, ale również... kilku żon.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Posiekaj wszystkie składniki i nałóż na bagietkę. Włosi szaleją na punkcie tej kanapki

Wydałbyś tyle na krówki?

Niezwykła sytuacja z Zakopanego została opisana w Interii. Pan Arek, sprzedawca z Krupówek, opowiedział tam o tym, jak pewnego dnia odwiedził go arabski szejk z kilkoma żonami. Kobietom najwidoczniej bardzo posmakowały zakopiańskie krówki. Już po chwili pan Arek mógł zacierać ręce, bo zrobił interes życia.

Kupił krówki za 2,5 tysiąca złotych. Poprosił o zapakowanie cukierków do oddzielnych torebek i każdej z żon wręczył jedną

- opowiedział Interii sprzedawca. Nasze pytanie brzmi: czy to nie zakończyło się poważnym bólem brzucha? Cóż, jak to mówią: kto bogatemu zabroni?

Krówki można lubić, ale że aż tak?
Krówki można lubić, ale że aż tak? © canva.com

Dużo pieniędzy, dużo wymagań

Według TVN24 w tym roku Polacy, którzy zdecydowali się na wakacje w górach, stawiali raczej na tańsze noclegi. Te bardziej luksusowe stały albo puste, albo były zajęte przez turystów z Bliskiego Wschodu. Ci z kolei, oszołomieni zupełnie inną kulturą i warunkami atmosferycznymi (Arabowie pokochali nasze niższe temperatury i deszcz) postanowili urządzić sobie wakacje życia.

Wybierają towary luksusowe, te tandetne raczej omijają. Oszaleli na punkcie naszych miodów. Kupują je całymi kartonami, rachunek na 500-600 złotych to standard

- opowiedział Interii jeden ze sprzedawców. Tymczasem Karol Wagner z Tatrzańskiej Izby Gospodarczej w rozmowie z Gazetą Wyborczą przyznał, że turyści z Bliskiego Wschodu poza tym, że zostawiają w Zakopanem dużo pieniędzy, są też bardzo wymagający. To oznacza, że wspomniane krówki musiały być naprawdę wysokiej jakości!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej