Sprawdzili, ile kosztuje obiad na Krupówkach. Takich cen się nie spodziewali

Krupówki już dawno temu przestały kojarzyć nam się z prawdziwym góralskim folklorem. Dla wielu osób to po prostu deptak z drogim jedzeniem i sztucznymi pamiątkami za miliony monet. Jednak znaleźli się obrońcy, który twierdzą, że "nie wszędzie jest tak drogo". Czy mają rację?

Krupówki w ZakopanemKrupówki w Zakopanem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Krupówki mają wielu zwolenników i przeciwników. Niektórzy widzą w nich urokliwy deptak, w którym można się zakochać, dla innych zaś kojarzy się z komercją i tandetą. Do tego jest strasznie drogo, a jakość jedzenia pozostawia wiele do życzenia. Czy jednak jest to prawda? Tę kwestię postanowił sprawdzić "Tygodnik Podhalański", który odwiedził kilka restauracji. Jakie są wnioski z ich małego testu?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Udka kurczaka na ziemniakach

Jak bardzo drogie są Krupówki?

Nie ulega wątpliwości, że to jedno z najdroższych miejsc w Zakopanem i jego okolicach. Każdego dnia spotkamy tam rzeszę turystów, którzy oglądają pamiątki lub wstępują do pobliskich restauracji. Nie wszyscy mają ochotę szukać tanich knajp na obrzeżach miasta i wybierają te droższe w centrum. Wydaje się, że ceny w tamtejszych lokalach są horrendalne. Czy jednak na pewno Krupówki drożyzną stoją? Sprawdzić to postanowił "Tygodnik Podhalański". Jakie wysunął wnioski?

Dziennikarze wybrali się na małą wycieczkę po deptaku i sfotografowali menu w kilku restauracjach. Wyniki mogą was mocno zaskoczyć. W jednym lokalu zupa pieczarkowa z filetem z morszczuka oraz opiekanymi ziemniakami kosztuje 34 złote. Jak myślicie: drogo czy tanio?

Czy możemy zjeść tanio na Krupówkach?

W innej restauracji za zestaw obiadowy zapłacimy 37 złotych. Kupimy tam zupę pomidorową z ryżem, schabowego z ziemniakami lub frytkami oraz zestawem surówek (możemy też wybrać kapustę zasmażaną). Kolejny lokal oferuje krem z pomidorów za 26 złotych oraz burger wołowy z frytkami za 54 złote. W czwartej restauracji znajdziemy rosół (lub ogórkową) z filetem z kurczaka (dorsza), frytkami oraz surówką za 42 złote. Nie wydaje się to zbyt drogie. Musimy jednak liczyć się z tym, że czteroosobowa rodzina zapłaci około 200 złotych za obiad.

Czy Krupówki są drogie?
Czy Krupówki są drogie? © flickr

Okazuje się jednak, że w tym roku turyści rezygnują ze stołowania się w restauracjach. Wolą pozwiedzać i korzystać z atrakcji, a potem zjeść sobie hot-doga w Żabce. Dzięki temu mogą zobaczyć więcej i nie martwią się, że zabraknie pieniędzy.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej