Tradycyjny sernik z przepisu babci. Smak prosto z lat dzieciństwa

Tradycyjny sernik prosto z czasów PRL udaje się za każdym razem. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie pięciu składników, a efekt końcowy obudzi w Tobie wspomnienia z dzieciństwa.

Obrazek
Ewa

Sernik to jedno z naszych ulubionych ciast. Kiedy znaleźliśmy zeszyt z przepisami naszej babci- od razu zabraliśmy się za pieczenie. Ten sernik wiódł prym w czasach PRL, gdy na półkach brakowało towarów, a o wymyślnych dodatkach jak czekolada, mascarpone czy oreo nikt jeszcze nie słyszał. Twaróg mieliło się ręcznie w maszynce, dzięki czemu masa miała idealną, kremową konsystencję. Dawniej przygotowywało się go samemu ze świeżego mleka. Na szczęście dziś możemy po prostu pójść do sklepu u kupić gotowy twaróg.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Tradycyjny sernik jak z PRL- składniki

1 kg tłustego twarogu

4 jajka

200 g cukru

3 łyki skrobi ziemniaczanej

100 g miękkiego masła

Przepis na sernik jak za komuny

Zacznij od zmielenia tłustego twarogu w maszynce. Zrób to dwu- lub nawet trzykrotnie, żeby ser zyskał odpowiednią konsystencję. Najlepiej zrobić to w maszynce do mięsa, ale jeśli nie masz w swoim domu takiego sprzętu, to sięgnij po blender.

Obrazek
Mielenie sera- Pyszności

W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Dzięki ubitym białko nasz tradycyjny sernik będzie puszysty i delikatny.

Obrazek
Ubijanie białek- Pyszności

Zmielony twaróg przełóż do miski, dodaj jajko i zmiksuj całość. Następnie dodaj żółtka i połącz składniki. Następnie dodaj miękkie masło pokrojone na kawałki oraz skrobię ziemniaczaną i ponownie zmiksuj.

Obrazek
Masa serowa- Pyszności

Do powstałej masy dodaj ubitą pianę z białek i wymieszaj całość przy pomocy łyżki. Gotową masę przelej do foremki o wymiarach 21 cm na 26 cm. Wyłóż ją wcześniej papierem do pieczenia, żeby sernik nie przywarł do blaszki. Tradycyjny sernik wstaw do piekarnia rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na godzinę. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 140 stopni Celsjusza i piecz przez kolejną godzinę.

Obrazek
Tradycyjny sernik- Pyszności

Po tym czasie nasz sernik jest już gotowy. Poczekaj aż wystygnie i udekoruj go cukrem pudrem. Smacznego!

Obrazek
Tradycyjny sernik jak z PRL
Wybrane dla Ciebie
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami