Tradycyjny sernik z przepisu babci. Smak prosto z lat dzieciństwa

Tradycyjny sernik prosto z czasów PRL udaje się za każdym razem. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie pięciu składników, a efekt końcowy obudzi w Tobie wspomnienia z dzieciństwa.

Obrazek
Ewa

Sernik to jedno z naszych ulubionych ciast. Kiedy znaleźliśmy zeszyt z przepisami naszej babci- od razu zabraliśmy się za pieczenie. Ten sernik wiódł prym w czasach PRL, gdy na półkach brakowało towarów, a o wymyślnych dodatkach jak czekolada, mascarpone czy oreo nikt jeszcze nie słyszał. Twaróg mieliło się ręcznie w maszynce, dzięki czemu masa miała idealną, kremową konsystencję. Dawniej przygotowywało się go samemu ze świeżego mleka. Na szczęście dziś możemy po prostu pójść do sklepu u kupić gotowy twaróg.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Tradycyjny sernik jak z PRL- składniki

1 kg tłustego twarogu

4 jajka

200 g cukru

3 łyki skrobi ziemniaczanej

100 g miękkiego masła

Przepis na sernik jak za komuny

Zacznij od zmielenia tłustego twarogu w maszynce. Zrób to dwu- lub nawet trzykrotnie, żeby ser zyskał odpowiednią konsystencję. Najlepiej zrobić to w maszynce do mięsa, ale jeśli nie masz w swoim domu takiego sprzętu, to sięgnij po blender.

Obrazek
Mielenie sera- Pyszności

W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Dzięki ubitym białko nasz tradycyjny sernik będzie puszysty i delikatny.

Obrazek
Ubijanie białek- Pyszności

Zmielony twaróg przełóż do miski, dodaj jajko i zmiksuj całość. Następnie dodaj żółtka i połącz składniki. Następnie dodaj miękkie masło pokrojone na kawałki oraz skrobię ziemniaczaną i ponownie zmiksuj.

Obrazek
Masa serowa- Pyszności

Do powstałej masy dodaj ubitą pianę z białek i wymieszaj całość przy pomocy łyżki. Gotową masę przelej do foremki o wymiarach 21 cm na 26 cm. Wyłóż ją wcześniej papierem do pieczenia, żeby sernik nie przywarł do blaszki. Tradycyjny sernik wstaw do piekarnia rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na godzinę. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 140 stopni Celsjusza i piecz przez kolejną godzinę.

Obrazek
Tradycyjny sernik- Pyszności

Po tym czasie nasz sernik jest już gotowy. Poczekaj aż wystygnie i udekoruj go cukrem pudrem. Smacznego!

Obrazek
Tradycyjny sernik jak z PRL
Wybrane dla Ciebie
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀