Kiedy mama stawia na stole ciasto Marysieńka, goście chwytają za talerzyki
Wśród świątecznych i imprezowych ciast od lat prym wiedzie sernik i szarlotka. Przy Marysieńce wypadają one jednak blado - każdy chętnie sięga po mniej popularny, a przy tym jeszcze smaczniejszy deser niż wspomniane klasyki.
28.02.2024 08:51
Ciasto Marysieńką zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim wyjątkowym smakiem. Chrupiąca warstwa orzechów, budyniowy krem i miękki, czekoladowy biszkopt to połączenie po prostu idealne. Przygotowanie "Marysieńki" wymaga zaangażowania, ale efekt końcowy wynagradza wszelkie trudy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Marysieńka z orzechami
Szukasz przepisu, który zachwyci Twoich bliskich podczas świątecznych spotkań? Postaw na "Marysieńkę" – ciasto, łączące w sobie kakaowy biszkopt, orzechową bezę i aksamitny krem budyniowy. To prawdziwy bestseller wśród świątecznych i okazjonalnych wypieków. Przygotowanie pochłonie nieco czasu, ale sam przepis jest naprawdę bardzo prosty. Dodatkowo ciasto można wzbogacić o aromatyczne bakalie, rum lub ekstrakt migdałowy.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek,
- 20 g kakao,
- 70 g mąki pszennej.
- 100 g cukru.
- 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia.
Ciasto orzechowe:
- 250 g orzechów włoskich,
- 5 białek jaj,
- 100 g cukru,
- 10 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 15 g miodu,
- szczypta soli.
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka,
- 200 g masła,
- 5 żółtek z jajek,
- 100 g cukru,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania biszkoptu. Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę.
- Żółtka utrzyj z cukrem, a następnie dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
- Do masy jajecznej dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
- Wyłóż ciasto do wyłożonej papierem tortownicy i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.
- Ostudzony biszkopt przekrój na dwa blaty.
- Przejdź do ciasta orzechowego. Poszatkuj orzechy włoskie.
- Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
- Do miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia i miód. Wymieszaj.
- Do masy dodaj posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj.
- Piecz ciasto przez 25 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.
- Zrób krem budyniowy. Z 375 ml mleka zagotuj budyń. Pozostałe 125 ml mleka wymieszaj z żółtkami, cukrem i proszkiem budyniowym.
- Dodaj mieszankę do gotującego się mleka i gotuj, aż budyń zgęstnieje.
- Masło utrzyj na puch i dodaj do wystudzonego budyniu. Dokładnie wymiesza
- Przejdź do składania ciasta. Kakaowy blat posmaruj kremem i przykryj ciastem orzechowym.
- Nałóż kolejną warstwę kremu i przykryj drugim kakaowym blatem.
Górę ciasta udekoruj według uznania. Świetnie sprawdzi się tutaj czekoladowa polewa. Smacznego!