PrzepisCiastaKiedy mama stawia na stole ciasto Marysieńka, goście chwytają za talerzyki

Kiedy mama stawia na stole ciasto Marysieńka, goście chwytają za talerzyki

Wśród świątecznych i imprezowych ciast od lat prym wiedzie sernik i szarlotka. Przy Marysieńce wypadają one jednak blado - każdy chętnie sięga po mniej popularny, a przy tym jeszcze smaczniejszy deser niż wspomniane klasyki.

Ciasto Marysieńka - Pyszności
Ciasto Marysieńka - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | Opolanka Kasia w Kuchni

28.02.2024 08:51

Ciasto Marysieńką zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim wyjątkowym smakiem. Chrupiąca warstwa orzechów, budyniowy krem i miękki, czekoladowy biszkopt to połączenie po prostu idealne. Przygotowanie "Marysieńki" wymaga zaangażowania, ale efekt końcowy wynagradza wszelkie trudy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Marysieńka z orzechami

Szukasz przepisu, który zachwyci Twoich bliskich podczas świątecznych spotkań? Postaw na "Marysieńkę" – ciasto, łączące w sobie kakaowy biszkopt, orzechową bezę i aksamitny krem budyniowy. To prawdziwy bestseller wśród świątecznych i okazjonalnych wypieków. Przygotowanie pochłonie nieco czasu, ale sam przepis jest naprawdę bardzo prosty. Dodatkowo ciasto można wzbogacić o aromatyczne bakalie, rum lub ekstrakt migdałowy.

Przepis na ciasto Marysieńka. YouTube/MałaCukierenka
Przepis na ciasto Marysieńka. YouTube/MałaCukierenka© YouTube

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 20 g kakao,
  • 70 g mąki pszennej.
  • 100 g cukru.
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia.

Ciasto orzechowe:

  • 250 g orzechów włoskich,
  • 5 białek jaj,
  • 100 g cukru,
  • 10 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 15 g miodu,
  • szczypta soli.

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka,
  • 200 g masła,
  • 5 żółtek z jajek,
  • 100 g cukru,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania biszkoptu. Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem, a następnie dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
  3. Do masy jajecznej dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
  4. Wyłóż ciasto do wyłożonej papierem tortownicy i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.
  5. Ostudzony biszkopt przekrój na dwa blaty.
  6. Przejdź do ciasta orzechowego. Poszatkuj orzechy włoskie.
  7. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
  8. Do miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia i miód. Wymieszaj.
  9. Do masy dodaj posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj.
  10. Piecz ciasto przez 25 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.
  11. Zrób krem budyniowy. Z 375 ml mleka zagotuj budyń. Pozostałe 125 ml mleka wymieszaj z żółtkami, cukrem i proszkiem budyniowym.
  12. Dodaj mieszankę do gotującego się mleka i gotuj, aż budyń zgęstnieje.
  13. Masło utrzyj na puch i dodaj do wystudzonego budyniu. Dokładnie wymiesza
  14. Przejdź do składania ciasta. Kakaowy blat posmaruj kremem i przykryj ciastem orzechowym.
  15. Nałóż kolejną warstwę kremu i przykryj drugim kakaowym blatem.

Górę ciasta udekoruj według uznania. Świetnie sprawdzi się tutaj czekoladowa polewa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie