Kiedy mama stawia na stole ciasto Marysieńka, goście chwytają za talerzyki
Wśród świątecznych i imprezowych ciast od lat prym wiedzie sernik i szarlotka. Przy Marysieńce wypadają one jednak blado - każdy chętnie sięga po mniej popularny, a przy tym jeszcze smaczniejszy deser niż wspomniane klasyki.
Ciasto Marysieńką zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim wyjątkowym smakiem. Chrupiąca warstwa orzechów, budyniowy krem i miękki, czekoladowy biszkopt to połączenie po prostu idealne. Przygotowanie "Marysieńki" wymaga zaangażowania, ale efekt końcowy wynagradza wszelkie trudy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Każdy kto choć raz go skosztuje, nie chce jeść nic innego. Tak świetnie smakuje!
Ciasto Marysieńka z orzechami
Szukasz przepisu, który zachwyci Twoich bliskich podczas świątecznych spotkań? Postaw na "Marysieńkę" – ciasto, łączące w sobie kakaowy biszkopt, orzechową bezę i aksamitny krem budyniowy. To prawdziwy bestseller wśród świątecznych i okazjonalnych wypieków. Przygotowanie pochłonie nieco czasu, ale sam przepis jest naprawdę bardzo prosty. Dodatkowo ciasto można wzbogacić o aromatyczne bakalie, rum lub ekstrakt migdałowy.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek,
- 20 g kakao,
- 70 g mąki pszennej.
- 100 g cukru.
- 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia.
Ciasto orzechowe:
- 250 g orzechów włoskich,
- 5 białek jaj,
- 100 g cukru,
- 10 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 15 g miodu,
- szczypta soli.
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka,
- 200 g masła,
- 5 żółtek z jajek,
- 100 g cukru,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania biszkoptu. Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę.
- Żółtka utrzyj z cukrem, a następnie dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
- Do masy jajecznej dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
- Wyłóż ciasto do wyłożonej papierem tortownicy i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.
- Ostudzony biszkopt przekrój na dwa blaty.
- Przejdź do ciasta orzechowego. Poszatkuj orzechy włoskie.
- Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
- Do miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia i miód. Wymieszaj.
- Do masy dodaj posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj.
- Piecz ciasto przez 25 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.
- Zrób krem budyniowy. Z 375 ml mleka zagotuj budyń. Pozostałe 125 ml mleka wymieszaj z żółtkami, cukrem i proszkiem budyniowym.
- Dodaj mieszankę do gotującego się mleka i gotuj, aż budyń zgęstnieje.
- Masło utrzyj na puch i dodaj do wystudzonego budyniu. Dokładnie wymiesza
- Przejdź do składania ciasta. Kakaowy blat posmaruj kremem i przykryj ciastem orzechowym.
- Nałóż kolejną warstwę kremu i przykryj drugim kakaowym blatem.
Górę ciasta udekoruj według uznania. Świetnie sprawdzi się tutaj czekoladowa polewa. Smacznego!