Królował na stołach w PRL-u. Dziś mało kto pamięta nawet nazwę

Kiedyś bryzol był stałym elementem menu w barach i stołówkach zakładowych. Dziś, niestety, jest to potrawa często zapomniana. Tymczasem, ten specyficzny kotlet z wołowiny, odpowiednio pokrojonej lub siekanej, z obowiązkowym dodatkiem cebuli i pieczarek, może okazać się wyśmienitym dodatkiem do naszej codziennej diety.

Bryzol z cebulką - PysznościBryzol z cebulką - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Christin Klose
Ewa Malinowska

Nazwa "bryzol" może brzmieć tajemniczo dla wielu współczesnych Polaków. Dowodem na to jest jeden z odcinków popularnego teleturnieju "Milionerzy", w którym uczestniczka miała poważny problem z odpowiedzią na pytanie, czy bryzol: wieje z dolin ku szczytom, przyjaźnił się z Achillesem, jest fazą rozproszoną cieczy, a może kroi się w poprzek włókien? Musiała skorzystać z pomocy publiczności, która prawidłowo wskazała na ostatnią z odpowiedzi. Warto sobie przypomnieć ten przepis, bo to pyszny pomysł na obiad i świetna alternatywa dla klasycznych mielonych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczne oponki serowe. Idealne na ostatnią chwilę

Bryzol - przysmak z PRL

W latach 80. XX wieku nie byłoby kłopotu z tym pytaniem, ponieważ bryzol znajdował się w menu większości barów, restauracji czy stołówek zakładowych. Piotr Adamczewski, znakomity dziennikarz i popularyzator sztuki kulinarnej, wspominał na swoim blogu:

Przez lata pracy w dzienniku i wielu dniach spędzonych w pociągach, niezbyt eleganckich hotelach i podobnych knajpach, zjadłem taką liczbę rumsztyków (czasem gdy szczęście dopisało, to zamiast rumsztyka trafiał się bryzol z pieczarkami), że gdy przesiadłem się do wyższej klasy, czyli tygodnika i zająłem fotel redaktorski niezmuszający do wyjazdów, na myśl o tym kawałku smażonego mięsa dostawałem drgawek (choć wcześniej o nim myślałem z utęsknieniem).

Bryzol był wówczas uważany za danie bardziej wykwintne. Dziś jest potrawą całkiem zapomnianą. Niesłusznie, gdyż jest dość łatwy do przyrządzenia, a przede wszystkim smaczny.

Przepis na bryzol w pieczarkami i cebulką
Przepis na bryzol w pieczarkami i cebulką © Getty Images

Jak zrobić bryzol?

Podstawą tradycyjnego bryzolu jest wołowina, najlepiej polędwica lub łopatka. Mięso powinno być jak najwyższej jakości.

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny (polędwica lub łopatka),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
  • szczypta suszonego tymianku lub oregano (opcjonalnie),
  • mąka do obtaczania,
  • smalec, olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia,
  • 1 cebula,
  • 200 g pieczarek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę w piórka, a pieczarki w ćwiartki lub plasterki.
  2. Przełóż mięso do miski, wbij jajko, dodaj sól, pieprz i opcjonalnie tymianek lub oregano. Dokładnie wymieszaj, najlepiej ręcznie.
  3. Z masy mięsnej formuj nieduże kotleciki, spłaszcz je i obtocz w mące.
  4. Na patelni rozgrzej smalec, olej rzepakowy lub masło klarowane i smaż kotlety na złoty kolor z obu stron.
  5. Na drugiej patelni podsmaż cebulę i pieczarki. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Gotowe kotlety podawaj z podsmażoną cebulą i pieczarkami oraz purée ziemniaczanym lub kaszą gryczaną.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej