PrzepisKuchnia polskaKrólował na stołach w PRL-u. Dziś mało kto pamięta nawet nazwę

Królował na stołach w PRL‑u. Dziś mało kto pamięta nawet nazwę

Bryzol z cebulką - Pyszności
Bryzol z cebulką - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Christin Klose
12.02.2024 07:44, aktualizacja: 07.03.2024 09:55

Kiedyś bryzol był stałym elementem menu w barach i stołówkach zakładowych. Dziś, niestety, jest to potrawa często zapomniana. Tymczasem, ten specyficzny kotlet z wołowiny, odpowiednio pokrojonej lub siekanej, z obowiązkowym dodatkiem cebuli i pieczarek, może okazać się wyśmienitym dodatkiem do naszej codziennej diety.

Nazwa "bryzol" może brzmieć tajemniczo dla wielu współczesnych Polaków. Dowodem na to jest jeden z odcinków popularnego teleturnieju "Milionerzy", w którym uczestniczka miała poważny problem z odpowiedzią na pytanie, czy bryzol: wieje z dolin ku szczytom, przyjaźnił się z Achillesem, jest fazą rozproszoną cieczy, a może kroi się w poprzek włókien? Musiała skorzystać z pomocy publiczności, która prawidłowo wskazała na ostatnią z odpowiedzi. Warto sobie przypomnieć ten przepis, bo to pyszny pomysł na obiad i świetna alternatywa dla klasycznych mielonych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bryzol - przysmak z PRL

W latach 80. XX wieku nie byłoby kłopotu z tym pytaniem, ponieważ bryzol znajdował się w menu większości barów, restauracji czy stołówek zakładowych. Piotr Adamczewski, znakomity dziennikarz i popularyzator sztuki kulinarnej, wspominał na swoim blogu:

Przez lata pracy w dzienniku i wielu dniach spędzonych w pociągach, niezbyt eleganckich hotelach i podobnych knajpach, zjadłem taką liczbę rumsztyków (czasem gdy szczęście dopisało, to zamiast rumsztyka trafiał się bryzol z pieczarkami), że gdy przesiadłem się do wyższej klasy, czyli tygodnika i zająłem fotel redaktorski niezmuszający do wyjazdów, na myśl o tym kawałku smażonego mięsa dostawałem drgawek (choć wcześniej o nim myślałem z utęsknieniem).

Bryzol był wówczas uważany za danie bardziej wykwintne. Dziś jest potrawą całkiem zapomnianą. Niesłusznie, gdyż jest dość łatwy do przyrządzenia, a przede wszystkim smaczny.

Przepis na bryzol w pieczarkami i cebulką
Przepis na bryzol w pieczarkami i cebulką © Getty Images

Jak zrobić bryzol?

Podstawą tradycyjnego bryzolu jest wołowina, najlepiej polędwica lub łopatka. Mięso powinno być jak najwyższej jakości.

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny (polędwica lub łopatka),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
  • szczypta suszonego tymianku lub oregano (opcjonalnie),
  • mąka do obtaczania,
  • smalec, olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia,
  • 1 cebula,
  • 200 g pieczarek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę w piórka, a pieczarki w ćwiartki lub plasterki.
  2. Przełóż mięso do miski, wbij jajko, dodaj sól, pieprz i opcjonalnie tymianek lub oregano. Dokładnie wymieszaj, najlepiej ręcznie.
  3. Z masy mięsnej formuj nieduże kotleciki, spłaszcz je i obtocz w mące.
  4. Na patelni rozgrzej smalec, olej rzepakowy lub masło klarowane i smaż kotlety na złoty kolor z obu stron.
  5. Na drugiej patelni podsmaż cebulę i pieczarki. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Gotowe kotlety podawaj z podsmażoną cebulą i pieczarkami oraz purée ziemniaczanym lub kaszą gryczaną.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także