Lekarz radzi, by jeść codziennie. Budują naturalną tarczę ochronną dla organizmu
Już jedna sztuka potęguje odporność — przekonuje doktor Skoczylas w swoim najnowszym filmie. Jaki produkt spożywczy ma taką moc? Chodzi o znane i lubiane pieczarki. Te niepozorne grzyby skrywają wspaniały, prozdrowotny sekret, którego działanie wyjaśnił wspomniany ekspert.
15.11.2023 | aktual.: 15.11.2023 10:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chyba każdy z nas lubi od czasu do czasu przyrządzić jakieś danie, w którym istotną rolę odegrają pieczarki. Tak, to się zdarza, chociaż obiektywnie mówiąc, niezbyt często. Te smaczne grzyby dotknął bowiem pewnego rodzaju paradoks. Polska jest jednym z największych producentów pieczarek na całym świecie — nasz kraj jest odpowiedzialny za ponad połowę unijnego eksportu tych grzybów. A przy tym wszystkim... spożywamy ich niemal najmniej w całej Unii Europejskiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeśli już teraz, czytając to, poczułeś żal, to wiedz jeszcze, że pieczarki to grzyby absolutnie wyjątkowe w kwestii właściwości prozdrowotnych. Ich działanie i niesamowity wpływ na odporność omówił ostatnio popularny na YouTube doradca żywieniowy doktor Marek Skoczylas. Słowa specjalisty robią wielkie wrażenie.
Pieczarki pod lupą lekarza
Doktor Marek Skoczylas już na wstępie swojego filmu zdradza, że jego zdanie o pieczarkach jest nadzwyczaj pozytywne:
Już jedna sztuka tego pospolitego grzyba spowoduje, że twoje ciało będzie znacznie skuteczniej niszczyło wirusy i bakterie, a tym samym będziesz bardziej odporny na choroby.
Co takiego kryje się w pieczarkach, że ich wpływ na ludzki organizm jest taki nieziemski? Dlaczego to właśnie po nie powinniśmy sięgać w okresie jesienno-zimowym? Doktor Skoczylas wypunktował to bardzo dosadnie, korzystając z konkretnych badań naukowych.
Jak zapewnił specjalista, pieczarki pozytywnie oddziałują na tzw. odporność śluzówkową, a dokładnie na immunoglobuliny — przeciwciała, które niszczą wirusy i bakterie na powierzchni śluzówki. Pieczarki sprawiają, że produkcja tych cząsteczek znacznie wzrasta, a cały proces utrzymuje się przez długi czas. Mówiąc najprościej, po tygodniu jedzenia pieczarek zyskujemy nawet 2 tygodnie odporności.
Doktor Skoczylas słusznie zauważył również, że podczas gdy grzyby leśne nie powinny być spożywane przez dzieci, pieczarki — jako produkt hodowlany — mogą być podawane już po 6 miesiącu życia. Czyżby sposób na oporność dla tych, którzy potrzebują jej najbardziej? Dla nas brzmi to wprost fantastycznie!