Lekarz radzi, by jeść codziennie. Budują naturalną tarczę ochronną dla organizmu

Już jedna sztuka potęguje odporność — przekonuje doktor Skoczylas w swoim najnowszym filmie. Jaki produkt spożywczy ma taką moc? Chodzi o znane i lubiane pieczarki. Te niepozorne grzyby skrywają wspaniały, prozdrowotny sekret, którego działanie wyjaśnił wspomniany ekspert.

Doktor Skoczylas radzi, by jeść pieczarki nawet codziennieDoktor Skoczylas radzi, by jeść pieczarki nawet codziennie
Źródło zdjęć: © Canva, YouTube | Handmade Pictures, Marek Skoczylas TV

Chyba każdy z nas lubi od czasu do czasu przyrządzić jakieś danie, w którym istotną rolę odegrają pieczarki. Tak, to się zdarza, chociaż obiektywnie mówiąc, niezbyt często. Te smaczne grzyby dotknął bowiem pewnego rodzaju paradoks. Polska jest jednym z największych producentów pieczarek na całym świecie — nasz kraj jest odpowiedzialny za ponad połowę unijnego eksportu tych grzybów. A przy tym wszystkim... spożywamy ich niemal najmniej w całej Unii Europejskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jabłuszkowe ciasteczka zachwycają nie tylko smakiem, ale i uroczym wyglądem

Jeśli już teraz, czytając to, poczułeś żal, to wiedz jeszcze, że pieczarki to grzyby absolutnie wyjątkowe w kwestii właściwości prozdrowotnych. Ich działanie i niesamowity wpływ na odporność omówił ostatnio popularny na YouTube doradca żywieniowy doktor Marek Skoczylas. Słowa specjalisty robią wielkie wrażenie.

Pieczarki pod lupą lekarza

Doktor Marek Skoczylas już na wstępie swojego filmu zdradza, że jego zdanie o pieczarkach jest nadzwyczaj pozytywne:

Już jedna sztuka tego pospolitego grzyba spowoduje, że twoje ciało będzie znacznie skuteczniej niszczyło wirusy i bakterie, a tym samym będziesz bardziej odporny na choroby.

Co takiego kryje się w pieczarkach, że ich wpływ na ludzki organizm jest taki nieziemski? Dlaczego to właśnie po nie powinniśmy sięgać w okresie jesienno-zimowym? Doktor Skoczylas wypunktował to bardzo dosadnie, korzystając z konkretnych badań naukowych.

Pieczarki mają niezwykły wpływ na odporność
Pieczarki mają niezwykły wpływ na odporność © Canva | ewastudio

Jak zapewnił specjalista, pieczarki pozytywnie oddziałują na tzw. odporność śluzówkową, a dokładnie na immunoglobuliny — przeciwciała, które niszczą wirusy i bakterie na powierzchni śluzówki. Pieczarki sprawiają, że produkcja tych cząsteczek znacznie wzrasta, a cały proces utrzymuje się przez długi czas. Mówiąc najprościej, po tygodniu jedzenia pieczarek zyskujemy nawet 2 tygodnie odporności.

Doktor Skoczylas słusznie zauważył również, że podczas gdy grzyby leśne nie powinny być spożywane przez dzieci, pieczarki — jako produkt hodowlany — mogą być podawane już po 6 miesiącu życia. Czyżby sposób na oporność dla tych, którzy potrzebują jej najbardziej? Dla nas brzmi to wprost fantastycznie!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku