Lekarz radzi, by jeść codziennie. Budują naturalną tarczę ochronną dla organizmu

Już jedna sztuka potęguje odporność — przekonuje doktor Skoczylas w swoim najnowszym filmie. Jaki produkt spożywczy ma taką moc? Chodzi o znane i lubiane pieczarki. Te niepozorne grzyby skrywają wspaniały, prozdrowotny sekret, którego działanie wyjaśnił wspomniany ekspert.

Lekarz radzi, by jeść codziennie. Budują naturalną tarczę ochronną dla organizmuDoktor Skoczylas radzi, by jeść pieczarki nawet codziennie
Źródło zdjęć: © Canva, YouTube | Handmade Pictures, Marek Skoczylas TV
SKOMENTUJ

Chyba każdy z nas lubi od czasu do czasu przyrządzić jakieś danie, w którym istotną rolę odegrają pieczarki. Tak, to się zdarza, chociaż obiektywnie mówiąc, niezbyt często. Te smaczne grzyby dotknął bowiem pewnego rodzaju paradoks. Polska jest jednym z największych producentów pieczarek na całym świecie — nasz kraj jest odpowiedzialny za ponad połowę unijnego eksportu tych grzybów. A przy tym wszystkim... spożywamy ich niemal najmniej w całej Unii Europejskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tę genialną sałatkę serwuję na każdej imprezie. Znika ze stołu w mgnieniu oka

Jeśli już teraz, czytając to, poczułeś żal, to wiedz jeszcze, że pieczarki to grzyby absolutnie wyjątkowe w kwestii właściwości prozdrowotnych. Ich działanie i niesamowity wpływ na odporność omówił ostatnio popularny na YouTube doradca żywieniowy doktor Marek Skoczylas. Słowa specjalisty robią wielkie wrażenie.

Pieczarki pod lupą lekarza

Doktor Marek Skoczylas już na wstępie swojego filmu zdradza, że jego zdanie o pieczarkach jest nadzwyczaj pozytywne:

Już jedna sztuka tego pospolitego grzyba spowoduje, że twoje ciało będzie znacznie skuteczniej niszczyło wirusy i bakterie, a tym samym będziesz bardziej odporny na choroby.

Co takiego kryje się w pieczarkach, że ich wpływ na ludzki organizm jest taki nieziemski? Dlaczego to właśnie po nie powinniśmy sięgać w okresie jesienno-zimowym? Doktor Skoczylas wypunktował to bardzo dosadnie, korzystając z konkretnych badań naukowych.

Pieczarki mają niezwykły wpływ na odporność
Pieczarki mają niezwykły wpływ na odporność © Canva | ewastudio

Jak zapewnił specjalista, pieczarki pozytywnie oddziałują na tzw. odporność śluzówkową, a dokładnie na immunoglobuliny — przeciwciała, które niszczą wirusy i bakterie na powierzchni śluzówki. Pieczarki sprawiają, że produkcja tych cząsteczek znacznie wzrasta, a cały proces utrzymuje się przez długi czas. Mówiąc najprościej, po tygodniu jedzenia pieczarek zyskujemy nawet 2 tygodnie odporności.

Doktor Skoczylas słusznie zauważył również, że podczas gdy grzyby leśne nie powinny być spożywane przez dzieci, pieczarki — jako produkt hodowlany — mogą być podawane już po 6 miesiącu życia. Czyżby sposób na oporność dla tych, którzy potrzebują jej najbardziej? Dla nas brzmi to wprost fantastycznie!

Wybrane dla Ciebie

Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo