Są w każdym markecie i kosztują grosze. Lekarz radzi, by jeść codziennie, bo wydłużają życie
Boczniaki, choć często niedoceniane w naszej kuchni, są grzybami, które powinniśmy uwzględnić w naszej codziennej diecie. Często, podczas robienia zakupów, nie zwracamy na nie uwagi, wybierając zamiast nich inne produkty. Jest to jednak duże niedopatrzenie z naszej strony. Boczniaki są bowiem składnikiem, który ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie i powinniśmy spożywać je regularnie.
12.02.2024 | aktual.: 12.02.2024 18:07
Dr Marek Skoczylas posiada tytuł stomatologa, ale jego działania w sieci nie mają za wiele wspólnego z wyuczonym zawodem. Znany jest jako specjalista medycyny ogólnej, fitofarmakologii, biochemii oraz flory bakteryjnej. Na swoim kanale na YouTubie dzieli się prozdrowotnymi wskazówkami i radami, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobom. Tym razem poruszył on temat boczniaków, popularnych grzybów hodowlanych, które można znaleźć niemal we wszystkich supermarketach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy boczniaki są zdrowe?
W tych grzybach znajduje się przeciwutleniacz o nazwie ergotioneina, który jest często określany mianem "witaminy wiecznej młodości". Dzięki swoim unikalnym właściwościom ergotioneina pomaga poprawić nasze zdrowie i sprawia, że czujemy się lepiej. Ergotioneina występuje również w pieczarkach, tempehu (fermentowanej soi) oraz, w mniejszych ilościach, w wątróbce drobiowej.
Ergotioneina, której głównym źródłem są boczniaki, pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe oraz związane z nimi ryzyko śmiertelności. Składnik ten gromadzi się w organach, które są najbardziej narażone na stany zapalne i stres oksydacyjny, a także ma zdolność do przenikania do niemal wszystkich miejsc w organizmie. Co więcej, ergotioneina nie ulega samozniszczeniu.
- Ergotioneina po przeniknięciu do naszego ciała zmniejsza stężenie bardzo, bardzo powoli, czyli po 30 dniach od jej spożycia jest jej w naszym ciele niewiele mniej. Raz spożyta chroni nasz organizm w sposób ciągły - mówi doktor Marek Skoczylas.
Boczniaki lepsze niż owoce?
Boczniaki ostrygowate są doskonałym wyborem, ponieważ substancje w nich zawarte działają długo i stabilnie, nawet dłużej niż polifenole, które znajdziemy w owocach i warzywach. Lista korzyści płynących ze spożywania tych grzybów jest naprawdę imponująca.
Lista korzyści płynących ze spożywania tych grzybów jest naprawdę imponująca:
- pomagają leczyć nefropatię cukrzycową,
- chronią układ nerwowy osób chorych na cukrzycę,
- mają zdolność do chronienia naczyń krwionośnych przed różnymi chorobami, na przykład miażdżycą,
- chronią układ krwionośny przed toksynami, a szczególnie metalami ciężkimi,
- walczą z wolnymi rodnikami, dzięki czemu jest mniejsze prawdopodobieństwo, że zapadniemy na choroby neurodegeneracyjne mózgu,
- zmniejszają ból związany z chorobami stawów.
Wygląda na to, że czas zaprosić boczniaki do swojej kuchni.