PoradySą w każdym markecie i kosztują grosze. Lekarz radzi, by jeść codziennie, bo wydłużają życie

Są w każdym markecie i kosztują grosze. Lekarz radzi, by jeść codziennie, bo wydłużają życie

Boczniaki - Pyszności
Boczniaki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, YouTube | Jelena990, Marek Skoczylas
12.02.2024 07:29, aktualizacja: 12.02.2024 18:07

Boczniaki, choć często niedoceniane w naszej kuchni, są grzybami, które powinniśmy uwzględnić w naszej codziennej diecie. Często, podczas robienia zakupów, nie zwracamy na nie uwagi, wybierając zamiast nich inne produkty. Jest to jednak duże niedopatrzenie z naszej strony. Boczniaki są bowiem składnikiem, który ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie i powinniśmy spożywać je regularnie.

Dr Marek Skoczylas posiada tytuł stomatologa, ale jego działania w sieci nie mają za wiele wspólnego z wyuczonym zawodem. Znany jest jako specjalista medycyny ogólnej, fitofarmakologii, biochemii oraz flory bakteryjnej. Na swoim kanale na YouTubie dzieli się prozdrowotnymi wskazówkami i radami, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobom. Tym razem poruszył on temat boczniaków, popularnych grzybów hodowlanych, które można znaleźć niemal we wszystkich supermarketach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy boczniaki są zdrowe?

W tych grzybach znajduje się przeciwutleniacz o nazwie ergotioneina, który jest często określany mianem "witaminy wiecznej młodości". Dzięki swoim unikalnym właściwościom ergotioneina pomaga poprawić nasze zdrowie i sprawia, że czujemy się lepiej. Ergotioneina występuje również w pieczarkach, tempehu (fermentowanej soi) oraz, w mniejszych ilościach, w wątróbce drobiowej.

Boczniaki coraz częściej goszczą na polskich stołach
Boczniaki coraz częściej goszczą na polskich stołach© 123RF

Ergotioneina, której głównym źródłem są boczniaki, pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe oraz związane z nimi ryzyko śmiertelności. Składnik ten gromadzi się w organach, które są najbardziej narażone na stany zapalne i stres oksydacyjny, a także ma zdolność do przenikania do niemal wszystkich miejsc w organizmie. Co więcej, ergotioneina nie ulega samozniszczeniu.

- Ergotioneina po przeniknięciu do naszego ciała zmniejsza stężenie bardzo, bardzo powoli, czyli po 30 dniach od jej spożycia jest jej w naszym ciele niewiele mniej. Raz spożyta chroni nasz organizm w sposób ciągły - mówi doktor Marek Skoczylas.

Boczniaki lepsze niż owoce?

Boczniaki ostrygowate są doskonałym wyborem, ponieważ substancje w nich zawarte działają długo i stabilnie, nawet dłużej niż polifenole, które znajdziemy w owocach i warzywach. Lista korzyści płynących ze spożywania tych grzybów jest naprawdę imponująca.

Boczniaki
Boczniaki© Adobe Stock | SvetlanaIsochenko

Lista korzyści płynących ze spożywania tych grzybów jest naprawdę imponująca:

  • pomagają leczyć nefropatię cukrzycową,
  • chronią układ nerwowy osób chorych na cukrzycę,
  • mają zdolność do chronienia naczyń krwionośnych przed różnymi chorobami, na przykład miażdżycą,
  • chronią układ krwionośny przed toksynami, a szczególnie metalami ciężkimi,
  • walczą z wolnymi rodnikami, dzięki czemu jest mniejsze prawdopodobieństwo, że zapadniemy na choroby neurodegeneracyjne mózgu,
  • zmniejszają ból związany z chorobami stawów.

Wygląda na to, że czas zaprosić boczniaki do swojej kuchni.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także