Moja mama zawsze zalewa orzechy włoskie wrzątkiem. Odkąd się dowiedziałam czemu, robię tak samo

Orzechy włoskie są zdrową i smaczną przekąską. Zalej je wrzątkiem i zobacz, co się stanie. Od razu pokochasz ten prosty trik

Orzechy włoskie w wodzieOrzechy włoskie w wodzie- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

Są znane w Europie od dawna- pochodzące z Azji były rozpropagowane przez Rzymian na teren różnych krajów starego kontynentu.Czas na zbiory orzechów włoskich dobiegł końca. Możesz je chrupać jako zdrową przekąskę, dodawać do ulubionych ciast i deserów lub... wykorzystać je jeszcze w inny, nietypowy sposób. Zalej je wrzątkiem i zaufaj nam- z pewnością tego nie pożałujesz!

Czy orzechy są zdrowe?

Chociaż są wysokokaloryczne, to warto włączyć je do naszej diety. Są bardzo bogatym źródłem wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6 oraz kwasu omega-3. Zawiera on także cenne dla zdrowia aminokwasy, witaminy z grupy B oraz minerały – zwłaszcza potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod. Włoska odmiana orzechów posiada bardzo dużą dawkę antyoksydantów- mają ich nawet dwukrotnie więcej niż inne orzechy.

Orzechy włoskie- Pyszności
Orzechy włoskie- Pyszności

W najnowszych wytycznych zdrowego żywienia PZH wskazano, że orzechy są jednym z tych rodzajów żywności, których Polacy powinni jeść więcej. Naukowcy twierdzą, że są też całkiem niezłym afrodyzjakiem, który powinien być włączony do diety mężczyzn. Dietetycy ostrzegają- nie przesadzaj jednak z ich ilością, bo są bardzo kaloryczne.

Zalej je wrzątkiem

Jeśli zastanawiasz się, jak możesz wykorzystać zapas orzechów włoskich w spiżarni- mamy dla Ciebie wspaniały patent. Zalej łupiny orzechów włoskich wrzątkiem. Całość gotuj 20 minut od momentu aż woda zacznie wrzeć. Po wystudzeniu odcedź napar i przelej do butelki. Stosuj do płukania włosów po każdym umyciu. Powstała odżywka wzmacnia cebulki włosów i wydobywa miedziane refleksy.

Jak łatwo obrać orzechy włoskie

Wrzątek pomocny jest także wtedy, gdy chcesz szybko obrać orzechy. Zalej je wrzątkiem i potrzymaj w nim przez ok. 30 minut. Po tym czasie bez problemu rozłupiesz orzechy włoskie przy pomocy nożyka. Wciśnij go w miejsce złączenia połówek i gotowe- bez użycia siły i bez łupania.

Orzechy włoskie we wrzątku- Pyszności
Orzechy włoskie we wrzątku- Pyszności

Przepis na sałatkę śledziową z orzechami włoskimi znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę