Są puszyste i grubiutkie. Smażę je na śniadanie bez grama mąki

Te pyszne, wywodzące się ze wschodu drożdżowe placuszki zyskały ostatnio w moim domu dużą popularność. Bliny przygotowuję jednak w nieco inny niż klasyczny sposób, bo zamiast mąki dorzucam tam kaszę mannę. Dzięki temu placki są przyjemnie puszyste i nikt nie odczuwa wrażenia ciężkości.

Bliny - drożdżowe placuszki można przygotować bez udziału mąkiBliny - drożdżowe placuszki można przygotować bez udziału mąki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | far700

Bliny są przykładem potrawy, która jest znana ludzkości już od wieków. Według niektórych źródeł Słowianie zajadali się tymi drożdżowymi placuszkami już ponad 1000 lat temu. Oczywiście od tamtego czasu bliny przeszły sporo zmian, a przede wszystkim utrwalił się ich podział na bliny wytwarzane przy pomocy różnych rodzajów mąk. I nie tylko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne deserki z granatem zrobisz dosłownie z dwóch składników

Jeśli bowiem myślisz, że mój pomysł na zastąpienie mąki kaszą manną, to jakieś wielkie obrazoburcze przewinienie, to wiedz, że podobne zabiegi przeprowadzano na blinach już wielokrotnie. Na przykład na Litwie bliny przygotowuje się często za pomocą ziemniaków. Takich urozmaiceń historia kulinarna zna więc bardzo wiele. Poniżej pokazuję, jak wygląda to, które w moim domu odniosło największy sukces!

Bliny z kaszą manną

Składniki:

  • 800 g kaszy manny,
  • 600 ml ciepłego mleka,
  • 600 ml ciepłej wody,
  • 10 g drożdży typu instant,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Bliny można podawać z różnymi dodatkami
Bliny można podawać z różnymi dodatkami © Canva | Africa Images
  1. Suche drożdże, kaszę manną, sól oraz cukier wymieszaj w jednej misce. Dodaj do tych składników ciepłą wodę. Mieszaj do momentu, w którym w misce znajdzie się wyrobione ciasto. Zawiń naczynie folią spożywczą i odłóż na 60 minut, żeby drożdże zaczęły działać.
  2. Po tym czasie zdejmij folię i wlej do ciasta podgrzane mleko. Wymieszaj. Wbij do środka również 4 jajka i wlej olej. Użyj trzepaczki do wymieszania wszystkich składników. Następnie raz jeszcze zabezpiecz miskę folią spożywczą i odstaw na kwadrans.
  3. Czas na smażenie. Rób to po około 2 minuty z każdej strony, na przykrytej patelni. Następnie zdejmij je i gotowe. Ostatnia sprawa to dodatki: tu musisz zdać się na własne podniebienie. Stopione masło? Śmietana? Cukier puder? A może... czarny kawior?
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej