Bosacka spojrzała na skład i zamarła. To nawet nie leżało obok prawdziwego sera

Katarzyna Bosacka, znana dziennikarka i edukatorka żywieniowa, znów wzięła pod lupę popularny produkt spożywczy. Tym razem na celowniku znalazł się produkt seropodobny, często używany do pizzy i zapiekanek. Okazuje się, że jego skład może zaskoczyć - i to niemile!

Bosacka spojrzała na skład i zamarła. To nawet nie leżało obok prawdziwego seraBosacka spojrzała na skład i zamarła. To nawet nie leżało obok prawdziwego sera
Źródło zdjęć: © Instagram
Marcin Michałowski

Katarzyna Bosacka, znana z dbałości o zdrowe odżywianie i świadome zakupy, ponownie wzięła na warsztat kontrowersyjne tematy. Tym razem skupiła swoją uwagę na produktach seropodobnych, które coraz częściej pojawiają się na sklepowych półkach. W swoim najnowszym poście na Instagramie ostrzega internautów przed tymi pozornie niewinnymi produktami, odsłaniając ich zaskakujące składy i zalecając ostrożność podczas zakupów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Topiony ser pleśniowy z bagietką. Idealna przekąska na zimowe wieczory

"50% sera to nie ser!" - Bosacka demaskuje skład

Na instagramowym profilu Katarzyny Bosackiej pojawił się post, w którym ostrzega ona przed produktami seropodobnymi. Dziennikarka analizuje skład jednego z nich, ujawniając, że zawiera on zaledwie 50 proc. sera. Reszta to woda, tłuszcz palmowy, skrobia, emulgatory, zagęstniki, regulatory kwasowości i sztuczne aromaty.

Bosacka podkreśla, że prawdziwy ser powinien składać się wyłącznie z tłuszczu mlecznego. W analizowanym produkcie mamy jednak mieszankę tłuszczu mlecznego i "najgorszego tłuszczu roślinnego", co uniemożliwia nazwanie go serem.

Dziennikarka zwraca uwagę, że tego typu produkty trafiają do gastronomii i są używane do pizzy i zapiekanek. "Pamiętajcie, że zawsze możecie spytać o skład, żeby mieć pewność co jecie" - radzi swoim obserwatorom.

Internauci są oburzeni

Post Katarzyny Bosackiej wywołał burzę w sieci. Internauci są oburzeni składem produktu i żądają od producentów większej transparentności. Niektórzy zapowiadają, że zrezygnują z pizzy i zapiekanek w restauracjach, nie mając pewności, co kryje się pod warstwą "sera".

Edukacja żywieniowa - klucz do świadomych zakupów

Katarzyna Bosacka nie po raz pierwszy udowadnia, że edukacja żywieniowa jest niezwykle ważna. Dzięki jej działalności konsumenci stają się bardziej świadomi i świadomie wybierają produkty. To pierwszy krok do zdrowszego i bardziej odpowiedzialnego spożywania żywności.

Pamiętajmy, że czytanie etykiet i sprawdzanie składu to podstawa świadomych zakupów. Nie dajmy się nabrać na kolorowe opakowania i chwytliwe nazwy. Tylko dokładna analiza składu pozwoli nam wybrać produkt wartościowy i zdrowy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej