Polacy uwielbiają smarować nimi kanapki. Zajadają aż miło, a to sama chemia

Nie jest tajemnicą, że wysokoprzetworzone produkty nie są dobre dla naszego zdrowia. W obliczu sprytnych strategii marketingowych producentów, którzy próbują sprzedać nam je pod hasłem zdrowego jedzenia, można jednak łatwo dać się nabrać. Takie sytuacje często zdarzają się w przypadku serków i kremów topionych, które niekiedy nie zawierają nawet śladowych ilości prawdziwego sera, a jedynie sztuczne substancje zapychające, konserwanty i całą gamę dodatków oznaczonych jako "E".

Serek topiony - PysznościSerek topiony - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | ruty-romeros-images
Ewa Malinowska

Ser topiony jest prawdziwym zagrożeniem dla naszej diety, będąc prawdziwą bombą kaloryczną. Mimo że nazwa może sugerować, że jest to produkt godny zaufania (w końcu kto z nas nie uwielbia sera?), nie dajmy się zwieść pozorom. Informacje, które powinny nas zniechęcić do spożycia, zazwyczaj są umieszczone drobnym drukiem, co utrudnia ich odczytanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z takim śniadaniem moglibyśmy rozpoczynać każdy dzień. Coś wspaniałego!

Czym jest serek topiony?

To produkt pochodny sera, który powstaje w wyniku przetopienia go razem z masłem, proszkiem serwatkowym, topnikami i innymi dodatkami smakowymi. Niestety, zawiera również dużo konserwantów, aromatów, emulgatorów i utwardzaczy, a prawdziwy ser stanowi tylko niewielki procent całości. Co gorsza, na rynku dostępne są produkty, które nie zawierają sera wcale - wówczas nazywane są produktami seropodobnymi lub kremami topionymi.

ser topiony
ser topiony © Getty Images | Peter Andrew Bosch

Tłuszcze roślinne utwardzane, które znajdują się w serkach topionych, są źródłem tzw. złego cholesterolu w naszym organizmie, co może prowadzić do miażdżycy i innych chorób serca. Ponadto, fosforany, które często występują w składzie tych produktów jako konserwanty, powodują ubytki wapnia w organizmie, co może prowadzić do osteoporozy.

Co jeszcze możemy znaleźć w składzie tych produktów? Stabilizatory, barwniki, emulgatory, ulepszacze smaku i aromaty. Te ostatnie zazwyczaj odpowiadają za "pieczarkowy" czy "ziołowy" smak serków. Wadą jest również wysoka kaloryczność serków - w 100 gramach znajduje się aż 300 kalorii.

Serek topiony - Pyszności
Serek topiony - Pyszności © Canva | oceane2508

Czy serek topiony nadaje się do jedzenia?

Warto zastanowić się nad ograniczeniem spożycia takich produktów. Oczywiście, sporadycznie jedzone serki topione nie zaszkodzą zdrowiu. Lepiej jednak wybierać nieprzetworzone sery lub samodzielnie przygotować topioną przekąskę. Jeśli jednak chcemy zaopatrzyć się w serek topiony, warto wybierać produkty o krótkich składach, które na pierwszym miejscu mają ser.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby