Ciocia przywiozła przepis z Kolumbii. Gdy postawiła na stole, cały talerz znikł w mig

Chociaż wydawać by się mogło, że to Polska pączkami stoi, to niemal na całym świecie znaleźć można słodkości podobne do znanych nam oponek i gniazdek. Swój przysmak mają również Kolumbijczycy.

Brazylijski przepis - PysznościBrazylijski przepis - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Moja ciocia ze swoich podróży przywozi nie tylko pamiątki w postaci magnesów i figurek, ale przede wszystkim przepisy i smaki, które szczególnie przypadły jej do gustu. W Kolumbii zajadała się małymi, słodkimi kuleczkami z dodatkiem cynamonu. Buñuelos to coś pomiędzy znanym nam pączkiem a ptysiem. Są mięciutkie i pyszne, a z dodatkiem cynamonu smakują po prostu nieziemsko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na ciekawy obiad? Zrób pyszne roladki ze smaczną niespodzianką, a na pewno się nie zawiedziesz

Przepis na buñuelos

Zapomnij o pączkach, które znasz! Te kolumbijskie specjały zaskakują nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Zamiast puszystego ciasta drożdżowego, mamy tu małe kulki z mąki kukurydzianej i sera typu costeño. Smażone w głębokim oleju, stają się chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Brazylijski przepis - Pyszności
Brazylijski przepis - Pyszności © Canva | estefaniavizcaino

Kolumbijczycy uwielbiają je na śniadanie. Znajdziesz je w popularnych cafeteriach, czyli lokalnych barach mlecznych, a także przy ulicznych straganach. Można przygotowywać je na słono, ale popularnością cieszy się również ich słodka odsłona. Przypomina ona nasze swojskie, małe pączki, ale ich bazą jest mąka kukurydziana, bardzo popularna w Ameryce Południowej.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
  • cukier do posypania,
  • cynamon.


Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, sól, cukier i ekstrakt waniliowy.
  2. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, cały czas zagniatając ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
  3. Uformuj z ciasta małe kulki (o średnicy około 3 cm).
  4. W głębokim garnku lub frytkownicy rozgrzej olej do temperatury 180 st. Celsjusza.
  5. Smaż pączki na złoty kolor, około 2-3 minuty z każdej strony.
  6. Odcedź pączki na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe pączki posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Idealnie smakują do filiżanki czarnej kawy lub ulubionej herbaty.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇