PrzepisSłodkościCiocia przywiozła przepis z Kolumbii. Gdy postawiła na stole, cały talerz znikł w mig

Ciocia przywiozła przepis z Kolumbii. Gdy postawiła na stole, cały talerz znikł w mig

Brazylijski przepis - Pyszności
Brazylijski przepis - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
22.02.2024 14:15

Chociaż wydawać by się mogło, że to Polska pączkami stoi, to niemal na całym świecie znaleźć można słodkości podobne do znanych nam oponek i gniazdek. Swój przysmak mają również Kolumbijczycy.

Moja ciocia ze swoich podróży przywozi nie tylko pamiątki w postaci magnesów i figurek, ale przede wszystkim przepisy i smaki, które szczególnie przypadły jej do gustu. W Kolumbii zajadała się małymi, słodkimi kuleczkami z dodatkiem cynamonu. Buñuelos to coś pomiędzy znanym nam pączkiem a ptysiem. Są mięciutkie i pyszne, a z dodatkiem cynamonu smakują po prostu nieziemsko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na buñuelos

Zapomnij o pączkach, które znasz! Te kolumbijskie specjały zaskakują nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Zamiast puszystego ciasta drożdżowego, mamy tu małe kulki z mąki kukurydzianej i sera typu costeño. Smażone w głębokim oleju, stają się chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Brazylijski przepis - Pyszności
Brazylijski przepis - Pyszności© Canva | estefaniavizcaino

Kolumbijczycy uwielbiają je na śniadanie. Znajdziesz je w popularnych cafeteriach, czyli lokalnych barach mlecznych, a także przy ulicznych straganach. Można przygotowywać je na słono, ale popularnością cieszy się również ich słodka odsłona. Przypomina ona nasze swojskie, małe pączki, ale ich bazą jest mąka kukurydziana, bardzo popularna w Ameryce Południowej.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
  • cukier do posypania,
  • cynamon.


Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, sól, cukier i ekstrakt waniliowy.
  2. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, cały czas zagniatając ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
  3. Uformuj z ciasta małe kulki (o średnicy około 3 cm).
  4. W głębokim garnku lub frytkownicy rozgrzej olej do temperatury 180 st. Celsjusza.
  5. Smaż pączki na złoty kolor, około 2-3 minuty z każdej strony.
  6. Odcedź pączki na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe pączki posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Idealnie smakują do filiżanki czarnej kawy lub ulubionej herbaty.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także