Gdy zostaje mi makaron po obiedzie, zamieniam go w szarlotkę. Tego jeszcze nie grali
Jedni wolą dużą ilość kruchego ciasta, inni stawiają na to, aby to jabłka zdecydowanie zdominowały deser. W moim domu szarlotka powstaje jednak w jeszcze inny, zdecydowanie mniej typowy sposób. Na pierwszy rzut oka szokuje, ale po pierwszym kęsie od razu wiadomo, że to połączenie zdecydowanie ma sens.
22.02.2024 13:15
Nie lubię marnować jedzenie, ale zdarza mi się źle przeliczyć ilości makaronu, jaki potrzebny jest na obiad. A to sypnie się za dużo, a to zmienią się obiadowe plany, a makaron już ugotowany. Oczywiście, pierwszym skojarzeniem jest zamienienie tego makaronu w zapiekankę. Ja stawiam jednak na nieco inne, słodsze rozwiązanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szarlotka z makaronu
Makaron na słodko znamy doskonale - w zupie mlecznej, z twarogiem czy sosem owocowym. Może on jednak zamienić się w pełnoprawny deser. Połączenie ugotowanego makaronu i jabłek smakuje naprawdę świetnie. Nic się nie zmarnuje, a cała rodzina zajada się taką szarlotką.
Do tej szarlotki dorzucić można orzechy włoskie oraz rodzynki, jeśli w domu są miłośnicy tych bakalii. Nie wyobrażam sobie też szarlotki bez dodatku cynamonu. Ta korzenna przyprawa świetnie komponuje się z jabłkami.
Składniki:
- 500 g makaronu nitki,
- 150 g masła + do wysmarowania tortownicy,
- 1 kg jabłek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 łyżka cukru brązowego,
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
- cukier puder i cynamon.
Sposób przygotowania:
- Obieram jabłka, kroję je w kostkę i przekładam do garnka.
- Dodaję cukier i cukier waniliowy, a następnie duszę do uzyskania dżemu.
- Gotuję makaron przez 2 minuty w osolonej wodzie, odcedzam i przelewam zimną wodą.
- Smaruję tortownicę masłem i posypuję tartą bułką.
- Roztapiam masło i mieszam je z makaronem, a następnie dzielę na dwie części.
- Do jednej części dodaję duszone jabłka i posiekane orzechy (kilka odkładam do dekoracji).
- Połowę z pozostałej części przekładam do tortownicy.
- Wykładam na to makaron z jabłkami i przykrywam pozostałym makaronem z samym masłem.
- Posypuję całość brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem i pokruszonymi orzechami.
- Zapiekam przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza.
Tak szarlotka smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!