PrzepisCiastaGdy zostaje mi makaron po obiedzie, zamieniam go w szarlotkę. Tego jeszcze nie grali

Gdy zostaje mi makaron po obiedzie, zamieniam go w szarlotkę. Tego jeszcze nie grali

Szarlotka z makaronu - Pyszności
Szarlotka z makaronu - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | MargoeEdwards
22.02.2024 13:15

Jedni wolą dużą ilość kruchego ciasta, inni stawiają na to, aby to jabłka zdecydowanie zdominowały deser. W moim domu szarlotka powstaje jednak w jeszcze inny, zdecydowanie mniej typowy sposób. Na pierwszy rzut oka szokuje, ale po pierwszym kęsie od razu wiadomo, że to połączenie zdecydowanie ma sens.

Nie lubię marnować jedzenie, ale zdarza mi się źle przeliczyć ilości makaronu, jaki potrzebny jest na obiad. A to sypnie się za dużo, a to zmienią się obiadowe plany, a makaron już ugotowany. Oczywiście, pierwszym skojarzeniem jest zamienienie tego makaronu w zapiekankę. Ja stawiam jednak na nieco inne, słodsze rozwiązanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szarlotka z makaronu

Makaron na słodko znamy doskonale - w zupie mlecznej, z twarogiem czy sosem owocowym. Może on jednak zamienić się w pełnoprawny deser. Połączenie ugotowanego makaronu i jabłek smakuje naprawdę świetnie. Nic się nie zmarnuje, a cała rodzina zajada się taką szarlotką.

Szarlotka z makaronu - Pyszności
Szarlotka z makaronu - Pyszności© Canva | SMarina

Do tej szarlotki dorzucić można orzechy włoskie oraz rodzynki, jeśli w domu są miłośnicy tych bakalii. Nie wyobrażam sobie też szarlotki bez dodatku cynamonu. Ta korzenna przyprawa świetnie komponuje się z jabłkami.

Składniki:

  • 500 g makaronu nitki,
  • 150 g masła + do wysmarowania tortownicy,
  • 1 kg jabłek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 łyżka cukru brązowego,
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
  • cukier puder i cynamon.

Sposób przygotowania:

  1. Obieram jabłka, kroję je w kostkę i przekładam do garnka.
  2. Dodaję cukier i cukier waniliowy, a następnie duszę do uzyskania dżemu.
  3. Gotuję makaron przez 2 minuty w osolonej wodzie, odcedzam i przelewam zimną wodą.
  4. Smaruję tortownicę masłem i posypuję tartą bułką.
  5. Roztapiam masło i mieszam je z makaronem, a następnie dzielę na dwie części.
  6. Do jednej części dodaję duszone jabłka i posiekane orzechy (kilka odkładam do dekoracji).
  7. Połowę z pozostałej części przekładam do tortownicy.
  8. Wykładam na to makaron z jabłkami i przykrywam pozostałym makaronem z samym masłem.
  9. Posypuję całość brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem i pokruszonymi orzechami.
  10. Zapiekam przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza.

Tak szarlotka smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także