WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Gdy zostaje mi makaron po obiedzie, zamieniam go w szarlotkę. Tego jeszcze nie grali

Jedni wolą dużą ilość kruchego ciasta, inni stawiają na to, aby to jabłka zdecydowanie zdominowały deser. W moim domu szarlotka powstaje jednak w jeszcze inny, zdecydowanie mniej typowy sposób. Na pierwszy rzut oka szokuje, ale po pierwszym kęsie od razu wiadomo, że to połączenie zdecydowanie ma sens.

Szarlotka z makaronu - PysznościSzarlotka z makaronu - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | MargoeEdwards
Ewa Malinowska

Nie lubię marnować jedzenie, ale zdarza mi się źle przeliczyć ilości makaronu, jaki potrzebny jest na obiad. A to sypnie się za dużo, a to zmienią się obiadowe plany, a makaron już ugotowany. Oczywiście, pierwszym skojarzeniem jest zamienienie tego makaronu w zapiekankę. Ja stawiam jednak na nieco inne, słodsze rozwiązanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche ciasteczka z serduszkiem dosłownie rozpływają się w ustach

Szarlotka z makaronu

Makaron na słodko znamy doskonale - w zupie mlecznej, z twarogiem czy sosem owocowym. Może on jednak zamienić się w pełnoprawny deser. Połączenie ugotowanego makaronu i jabłek smakuje naprawdę świetnie. Nic się nie zmarnuje, a cała rodzina zajada się taką szarlotką.

Szarlotka z makaronu - Pyszności
Szarlotka z makaronu - Pyszności © Canva | SMarina

Do tej szarlotki dorzucić można orzechy włoskie oraz rodzynki, jeśli w domu są miłośnicy tych bakalii. Nie wyobrażam sobie też szarlotki bez dodatku cynamonu. Ta korzenna przyprawa świetnie komponuje się z jabłkami.

Składniki:

  • 500 g makaronu nitki,
  • 150 g masła + do wysmarowania tortownicy,
  • 1 kg jabłek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 łyżka cukru brązowego,
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
  • cukier puder i cynamon.

Sposób przygotowania:

  1. Obieram jabłka, kroję je w kostkę i przekładam do garnka.
  2. Dodaję cukier i cukier waniliowy, a następnie duszę do uzyskania dżemu.
  3. Gotuję makaron przez 2 minuty w osolonej wodzie, odcedzam i przelewam zimną wodą.
  4. Smaruję tortownicę masłem i posypuję tartą bułką.
  5. Roztapiam masło i mieszam je z makaronem, a następnie dzielę na dwie części.
  6. Do jednej części dodaję duszone jabłka i posiekane orzechy (kilka odkładam do dekoracji).
  7. Połowę z pozostałej części przekładam do tortownicy.
  8. Wykładam na to makaron z jabłkami i przykrywam pozostałym makaronem z samym masłem.
  9. Posypuję całość brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem i pokruszonymi orzechami.
  10. Zapiekam przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza.

Tak szarlotka smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę