PrzepisCiastaGdy zostaje mi makaron po obiedzie, zamieniam go w szarlotkę. Tego jeszcze nie grali

Gdy zostaje mi makaron po obiedzie, zamieniam go w szarlotkę. Tego jeszcze nie grali

Jedni wolą dużą ilość kruchego ciasta, inni stawiają na to, aby to jabłka zdecydowanie zdominowały deser. W moim domu szarlotka powstaje jednak w jeszcze inny, zdecydowanie mniej typowy sposób. Na pierwszy rzut oka szokuje, ale po pierwszym kęsie od razu wiadomo, że to połączenie zdecydowanie ma sens.

Szarlotka z makaronu - Pyszności
Szarlotka z makaronu - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | MargoeEdwards

22.02.2024 13:15

Nie lubię marnować jedzenie, ale zdarza mi się źle przeliczyć ilości makaronu, jaki potrzebny jest na obiad. A to sypnie się za dużo, a to zmienią się obiadowe plany, a makaron już ugotowany. Oczywiście, pierwszym skojarzeniem jest zamienienie tego makaronu w zapiekankę. Ja stawiam jednak na nieco inne, słodsze rozwiązanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szarlotka z makaronu

Makaron na słodko znamy doskonale - w zupie mlecznej, z twarogiem czy sosem owocowym. Może on jednak zamienić się w pełnoprawny deser. Połączenie ugotowanego makaronu i jabłek smakuje naprawdę świetnie. Nic się nie zmarnuje, a cała rodzina zajada się taką szarlotką.

Szarlotka z makaronu - Pyszności
Szarlotka z makaronu - Pyszności© Canva | SMarina

Do tej szarlotki dorzucić można orzechy włoskie oraz rodzynki, jeśli w domu są miłośnicy tych bakalii. Nie wyobrażam sobie też szarlotki bez dodatku cynamonu. Ta korzenna przyprawa świetnie komponuje się z jabłkami.

Składniki:

  • 500 g makaronu nitki,
  • 150 g masła + do wysmarowania tortownicy,
  • 1 kg jabłek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 łyżka cukru brązowego,
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
  • cukier puder i cynamon.

Sposób przygotowania:

  1. Obieram jabłka, kroję je w kostkę i przekładam do garnka.
  2. Dodaję cukier i cukier waniliowy, a następnie duszę do uzyskania dżemu.
  3. Gotuję makaron przez 2 minuty w osolonej wodzie, odcedzam i przelewam zimną wodą.
  4. Smaruję tortownicę masłem i posypuję tartą bułką.
  5. Roztapiam masło i mieszam je z makaronem, a następnie dzielę na dwie części.
  6. Do jednej części dodaję duszone jabłka i posiekane orzechy (kilka odkładam do dekoracji).
  7. Połowę z pozostałej części przekładam do tortownicy.
  8. Wykładam na to makaron z jabłkami i przykrywam pozostałym makaronem z samym masłem.
  9. Posypuję całość brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem i pokruszonymi orzechami.
  10. Zapiekam przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza.

Tak szarlotka smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisciastozero waste
Wybrane dla Ciebie