Układam w naczyniu i zalewam sosem. Rodzina prosi mnie o tę zapiekankę co tydzień
Ta zapiekanka makaronowa to ostatnio regularny gość w moim domu. Jest szybka w przygotowaniu, banalnie prosta, tania i totalnie smaczna. Dzieciaki zajadają się nią tak, że aż im się uszy trzęsą. Oto sprawdzony sposób na każdego Tadka Niejadka!
20.02.2024 10:34
Zapiekanka makaronowa zawsze była dla mnie daniem w rodzaju "wyjścia awaryjnego". Bądźmy uczciwi, nie zawsze ma się czas na przygotowanie soczystej pieczeni czy zawijanie gołąbków. W pewnym momencie zdałem sobie jednak sprawę, że taka zapiekanka to nie tylko jałowy zamiennik i jeśli nieco się postaram, może z tego wyjść naprawdę smaczny i pożywny obiad. Tak też zrobiłem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj zapiekanka makaronowa w sosie beszamelowym to jedna z moich ulubionych potraw, a dzieciaki wprost nie mogą się jej zawsze doczekać. Przygotowuję ją również wtedy, gdy mam więcej czasu na gotowanie. To jedna z takich sytuacji, w których zjada się ciastko i ma się ciastko... Czego chcieć więcej?
Poniżej prezentuje przykładowy przepis na taką zapiekankę. Nastaw sobie stoper i daj mi znać, ile czasu zajęło ci jej przygotowanie. Założę się, że będziesz miło zaskoczony!
Zapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym
Składniki:
- 400 g makaronu penne,
- 500 g mięsa mielonego,
- 2 białe cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 szklanki passaty pomidorowej,
- sól, pieprz,
- oregano,
- słodka papryka,
- pęczek szczypiorku,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 2 szklanki mleka,
- gałka muszkatołowa,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 100 g sera żółtego w kostce.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i ząbki czosnku drobno posiekaj i usmaż wraz z mięsem mielonym na patelni. Dopraw solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami (z wyjątkiem gałki muszkatołowej).
- Mięsną mieszankę zalej teraz sosem pomidorowym. Duś kilka minut, a na koniec posyp posiekanym szczypiorkiem. Zdejmij z ognia.
- Przygotuj sos beszamelowy. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Do zasmażki stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając. Dopraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Do naczynia żaroodpornego przełóż mięso, później makaron, na koniec sos. Wierzch posyp startym serem żółtym. Piecz 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!