Układam w naczyniu i zalewam sosem. Rodzina prosi mnie o tę zapiekankę co tydzień

Ta zapiekanka makaronowa to ostatnio regularny gość w moim domu. Jest szybka w przygotowaniu, banalnie prosta, tania i totalnie smaczna. Dzieciaki zajadają się nią tak, że aż im się uszy trzęsą. Oto sprawdzony sposób na każdego Tadka Niejadka!

Zapiekanka makaronowa - uwielbiany przez wszystkich prosty obiad
Zapiekanka makaronowa - uwielbiany przez wszystkich prosty obiad
Źródło zdjęć: © Canva | DronG

20.02.2024 10:34

Zapiekanka makaronowa zawsze była dla mnie daniem w rodzaju "wyjścia awaryjnego". Bądźmy uczciwi, nie zawsze ma się czas na przygotowanie soczystej pieczeni czy zawijanie gołąbków. W pewnym momencie zdałem sobie jednak sprawę, że taka zapiekanka to nie tylko jałowy zamiennik i jeśli nieco się postaram, może z tego wyjść naprawdę smaczny i pożywny obiad. Tak też zrobiłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzisiaj zapiekanka makaronowa w sosie beszamelowym to jedna z moich ulubionych potraw, a dzieciaki wprost nie mogą się jej zawsze doczekać. Przygotowuję ją również wtedy, gdy mam więcej czasu na gotowanie. To jedna z takich sytuacji, w których zjada się ciastko i ma się ciastko... Czego chcieć więcej?

Poniżej prezentuje przykładowy przepis na taką zapiekankę. Nastaw sobie stoper i daj mi znać, ile czasu zajęło ci jej przygotowanie. Założę się, że będziesz miło zaskoczony!

Zapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym

Składniki:

  • 400 g makaronu penne,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 2 białe cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 szklanki passaty pomidorowej,
  • sól, pieprz,
  • oregano,
  • słodka papryka,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • gałka muszkatołowa,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 100 g sera żółtego w kostce.

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowa i sos beszamelowy to doskonałe połączenie
Zapiekanka makaronowa i sos beszamelowy to doskonałe połączenie© Canva | imv
  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i ząbki czosnku drobno posiekaj i usmaż wraz z mięsem mielonym na patelni. Dopraw solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami (z wyjątkiem gałki muszkatołowej).
  2. Mięsną mieszankę zalej teraz sosem pomidorowym. Duś kilka minut, a na koniec posyp posiekanym szczypiorkiem. Zdejmij z ognia.
  3. Przygotuj sos beszamelowy. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Do zasmażki stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając. Dopraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  4. Do naczynia żaroodpornego przełóż mięso, później makaron, na koniec sos. Wierzch posyp startym serem żółtym. Piecz 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!