Układam w naczyniu i zalewam sosem. Rodzina prosi mnie o tę zapiekankę co tydzień

Ta zapiekanka makaronowa to ostatnio regularny gość w moim domu. Jest szybka w przygotowaniu, banalnie prosta, tania i totalnie smaczna. Dzieciaki zajadają się nią tak, że aż im się uszy trzęsą. Oto sprawdzony sposób na każdego Tadka Niejadka!

Zapiekanka makaronowa - uwielbiany przez wszystkich prosty obiadZapiekanka makaronowa - uwielbiany przez wszystkich prosty obiad
Źródło zdjęć: © Canva | DronG

Zapiekanka makaronowa zawsze była dla mnie daniem w rodzaju "wyjścia awaryjnego". Bądźmy uczciwi, nie zawsze ma się czas na przygotowanie soczystej pieczeni czy zawijanie gołąbków. W pewnym momencie zdałem sobie jednak sprawę, że taka zapiekanka to nie tylko jałowy zamiennik i jeśli nieco się postaram, może z tego wyjść naprawdę smaczny i pożywny obiad. Tak też zrobiłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny deser à la Ferreo Rocher. Moje dzieciaki oszalały na jego punkcie

Dzisiaj zapiekanka makaronowa w sosie beszamelowym to jedna z moich ulubionych potraw, a dzieciaki wprost nie mogą się jej zawsze doczekać. Przygotowuję ją również wtedy, gdy mam więcej czasu na gotowanie. To jedna z takich sytuacji, w których zjada się ciastko i ma się ciastko... Czego chcieć więcej?

Poniżej prezentuje przykładowy przepis na taką zapiekankę. Nastaw sobie stoper i daj mi znać, ile czasu zajęło ci jej przygotowanie. Założę się, że będziesz miło zaskoczony!

Zapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym

Składniki:

  • 400 g makaronu penne,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 2 białe cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 szklanki passaty pomidorowej,
  • sól, pieprz,
  • oregano,
  • słodka papryka,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • gałka muszkatołowa,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 100 g sera żółtego w kostce.

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowa i sos beszamelowy to doskonałe połączenie
Zapiekanka makaronowa i sos beszamelowy to doskonałe połączenie © Canva | imv
  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i ząbki czosnku drobno posiekaj i usmaż wraz z mięsem mielonym na patelni. Dopraw solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami (z wyjątkiem gałki muszkatołowej).
  2. Mięsną mieszankę zalej teraz sosem pomidorowym. Duś kilka minut, a na koniec posyp posiekanym szczypiorkiem. Zdejmij z ognia.
  3. Przygotuj sos beszamelowy. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Do zasmażki stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając. Dopraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  4. Do naczynia żaroodpornego przełóż mięso, później makaron, na koniec sos. Wierzch posyp startym serem żółtym. Piecz 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat