Kiedy podasz na stół, rodzina oniemieje z zachwytu. Popisowe ciacho na Wielkanoc

To ciasto to wielkanocna klasyka, która nigdy się nie nudzi. Dzisiaj pokażemy ci, jak przygotować rewelacyjną babkę cytrynową, którą w tym roku możesz zachwycić świątecznych gości. To naprawdę prostsze, niż myślisz!

Babka wielkanocna w cytrynowej odsłonieBabka wielkanocna w cytrynowej odsłonie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | sandrqa

Jest kilka takich potraw, które jednoznacznie kojarzą nam się z Wielkanocą. Chociaż na naszym stołach najważniejszą rolę odgrywa wtedy jajko, żur i mocno chrzanowe ćwikła, to nie wyobrażamy sobie tych świąt również bez typowych dla tego czasu ciast. Jednym z nich jest oczywiście babka wielkanocna. Oczywiście w naszej ulubionej wersji — cytrynowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebularze lubelskie z tego przepisu wychodzą za każdym razem. Na jednym na pewno się nie skończy

Orzeźwiające ciasto, na które przepis znajdziesz poniżej, nie jest wcale trudne do przygotowania i nie trzeba być doświadczonym i zaprawionym w bojach cukiernikiem, żeby sobie z nim poradzić. Podążaj za wskazówkami i ciesz się idealnym ciastem, które na pewno doceni twoja rodzina. I jeszcze jedno. Nie zapomnij dać nam znać, jak ci poszło!

Cytrynowa babka wielkanocna

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej typu 500,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • odrobina soli,
  • ok. 170 g masła,
  • 300 g cukru,
  • 3 jajka,
  • dwie cytryny,
  • 125 ml mleka,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii.
Babka wielkanocna to wbrew pozorom proste ciasto, z którym na pewno sobie poradzisz
Babka wielkanocna to wbrew pozorom proste ciasto, z którym na pewno sobie poradzisz © Canva | ola_p

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dopraw mieszankę szczyptą soli, wymieszaj.
  2. Masło utrzyj z cukrem. Nie przerywając mieszania, dodaj jajka i ekstrakt waniliowy. Z dwóch cytryn zetrzyj skórkę i wsyp ją do maślanej masy. Wlej również około 120 ml soku z tych owoców.
  3. Teraz połącz suche składniki z mokrą masą. Wlej jeszcze mleko i całość zmiksuj.
  4. Przygotowane w ten sposób ciasto wlej do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wyrównaj wierzch i wstaw do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika.
  5. Piecz 50 minut. Po tym czasie przeprowadź test suchego patyczka. Jeśli po wyjęciu go z ciasta okaże się mokry, pozostaw ciasto w piekarniku jeszcze na 10 minut.
  6. Po upieczeniu możesz wyjąć babkę z piekarnika, ale pozostaw ją w formie do czasu wystudzenia. Podawaj posypaną cukrem pudrem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej