Kiedy podasz na stół, rodzina oniemieje z zachwytu. Popisowe ciacho na Wielkanoc

To ciasto to wielkanocna klasyka, która nigdy się nie nudzi. Dzisiaj pokażemy ci, jak przygotować rewelacyjną babkę cytrynową, którą w tym roku możesz zachwycić świątecznych gości. To naprawdę prostsze, niż myślisz!

Babka wielkanocna w cytrynowej odsłonieBabka wielkanocna w cytrynowej odsłonie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | sandrqa

Jest kilka takich potraw, które jednoznacznie kojarzą nam się z Wielkanocą. Chociaż na naszym stołach najważniejszą rolę odgrywa wtedy jajko, żur i mocno chrzanowe ćwikła, to nie wyobrażamy sobie tych świąt również bez typowych dla tego czasu ciast. Jednym z nich jest oczywiście babka wielkanocna. Oczywiście w naszej ulubionej wersji — cytrynowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebularze lubelskie z tego przepisu wychodzą za każdym razem. Na jednym na pewno się nie skończy

Orzeźwiające ciasto, na które przepis znajdziesz poniżej, nie jest wcale trudne do przygotowania i nie trzeba być doświadczonym i zaprawionym w bojach cukiernikiem, żeby sobie z nim poradzić. Podążaj za wskazówkami i ciesz się idealnym ciastem, które na pewno doceni twoja rodzina. I jeszcze jedno. Nie zapomnij dać nam znać, jak ci poszło!

Cytrynowa babka wielkanocna

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej typu 500,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • odrobina soli,
  • ok. 170 g masła,
  • 300 g cukru,
  • 3 jajka,
  • dwie cytryny,
  • 125 ml mleka,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii.
Babka wielkanocna to wbrew pozorom proste ciasto, z którym na pewno sobie poradzisz
Babka wielkanocna to wbrew pozorom proste ciasto, z którym na pewno sobie poradzisz © Canva | ola_p

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dopraw mieszankę szczyptą soli, wymieszaj.
  2. Masło utrzyj z cukrem. Nie przerywając mieszania, dodaj jajka i ekstrakt waniliowy. Z dwóch cytryn zetrzyj skórkę i wsyp ją do maślanej masy. Wlej również około 120 ml soku z tych owoców.
  3. Teraz połącz suche składniki z mokrą masą. Wlej jeszcze mleko i całość zmiksuj.
  4. Przygotowane w ten sposób ciasto wlej do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wyrównaj wierzch i wstaw do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika.
  5. Piecz 50 minut. Po tym czasie przeprowadź test suchego patyczka. Jeśli po wyjęciu go z ciasta okaże się mokry, pozostaw ciasto w piekarniku jeszcze na 10 minut.
  6. Po upieczeniu możesz wyjąć babkę z piekarnika, ale pozostaw ją w formie do czasu wystudzenia. Podawaj posypaną cukrem pudrem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki