Kiedy podasz na stół, rodzina oniemieje z zachwytu. Popisowe ciacho na Wielkanoc
To ciasto to wielkanocna klasyka, która nigdy się nie nudzi. Dzisiaj pokażemy ci, jak przygotować rewelacyjną babkę cytrynową, którą w tym roku możesz zachwycić świątecznych gości. To naprawdę prostsze, niż myślisz!
20.02.2024 09:24
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jest kilka takich potraw, które jednoznacznie kojarzą nam się z Wielkanocą. Chociaż na naszym stołach najważniejszą rolę odgrywa wtedy jajko, żur i mocno chrzanowe ćwikła, to nie wyobrażamy sobie tych świąt również bez typowych dla tego czasu ciast. Jednym z nich jest oczywiście babka wielkanocna. Oczywiście w naszej ulubionej wersji — cytrynowej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Orzeźwiające ciasto, na które przepis znajdziesz poniżej, nie jest wcale trudne do przygotowania i nie trzeba być doświadczonym i zaprawionym w bojach cukiernikiem, żeby sobie z nim poradzić. Podążaj za wskazówkami i ciesz się idealnym ciastem, które na pewno doceni twoja rodzina. I jeszcze jedno. Nie zapomnij dać nam znać, jak ci poszło!
Cytrynowa babka wielkanocna
Składniki:
- 600 g mąki pszennej typu 500,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- odrobina soli,
- ok. 170 g masła,
- 300 g cukru,
- 3 jajka,
- dwie cytryny,
- 125 ml mleka,
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dopraw mieszankę szczyptą soli, wymieszaj.
- Masło utrzyj z cukrem. Nie przerywając mieszania, dodaj jajka i ekstrakt waniliowy. Z dwóch cytryn zetrzyj skórkę i wsyp ją do maślanej masy. Wlej również około 120 ml soku z tych owoców.
- Teraz połącz suche składniki z mokrą masą. Wlej jeszcze mleko i całość zmiksuj.
- Przygotowane w ten sposób ciasto wlej do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wyrównaj wierzch i wstaw do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika.
- Piecz 50 minut. Po tym czasie przeprowadź test suchego patyczka. Jeśli po wyjęciu go z ciasta okaże się mokry, pozostaw ciasto w piekarniku jeszcze na 10 minut.
- Po upieczeniu możesz wyjąć babkę z piekarnika, ale pozostaw ją w formie do czasu wystudzenia. Podawaj posypaną cukrem pudrem. Smacznego!