Kultowy deser z czasów PRL. Babcia robiła go na okrągło i nie miałam dosyć

Krem sułtański był ikoną "tłustych" czasów Gierka. Pucharki wypełnione po brzegi słodkim kremem, którego smak przełamywały nasączone mocnym alkoholem rodzynki, były stałym elementem kawiarnianego krajobrazu. Pamięć o tym deserze nie przepadła, chociaż czasy jego świetności minęły bezpowrotnie.

Krem sułtański Krem sułtański
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sama niekiedy sięgam po przepis mojej babci na krem sułtański. Za każdym razem, kiedy go robiła, czekałam z miseczką na swoją porcję. Babia rodzynki zostawiała dla dorosłych, ale sam krem smakował tak, że nie dało się przejść obok niego obojętnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mandarynkowiec na zimno. Prosty przepis na efektowny deser

Co to jest krem sułtański?

Na przełomie lat 60. i 70 XX w. krem sułtański był sztandarowym deserem każdej szanującej się kawiarni i symbolem dobrobytu. Nazwa, skądinąd myląca, odnosi się najpewniej do obecności rodzynek. Sam deser bowiem jest kremem ubitym ze słodkiej śmietanki. Podawano go z rodzynkami namoczonymi w rumie, pokruszonymi bezami, nierzadko tworzono dwukolorowe warstwy kremu. Ciemniejsza była wynikiem połączenia śmietanki z kakao.

Dzisiaj, w czasach łatwego dostępu do wymyślnych słodkości, pucharek wypełniony bitą śmietaną i rodzynkami może nie robić wrażenia. W czasach PRL-u jednak o kremie sułtańskim jadanym w kawiarni można było pomarzyć. Popularność deseru nabrała rozpędu po filmie Janusza Kondratiuka "Dziewczyny do wzięcia" z 1972 r., w którym grupka młodych osób zajadała się kremem w jednej z warszawskich kawiarni.

Dziewczyny do wzięcia - Krem Sułtański

Krem sułtański przyrządzano również w domach. W początkowym okresie dobrobytu dekady Gierka rodzynki i kakao można było kupić w każdych delikatesach. Krem sułtański słodki, delikatny, kremowy, a jeśli była taka możliwość, to i z nutą alkoholu, zdobył wtedy dużą popularność.

Krem sułtański jak z PRL. Przepis

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30-proc. dobrze schłodzonej,
  • 60 g rodzynek,
  • 80 ml rumu,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao,
  • opcjonalnie: bezy do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Rodzynki zalej rumem i odstaw na noc do lodówki.
  2. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. 1/3 masy przełóż do innej miski i wymieszaj z kakao.
  3. Na dno szklanki/pucharka wsyp kilka namoczonych rodzynek, następnie nałóż porcję białego kremu (za pomocą rękawa cukierniczego bądź łyżką). Krem posyp rodzynkami i tym razem nałóż kolejną, kakaową masę. Ponownie nałóż namoczone rodzynki.
  4. Wierzch deseru udekoruj kleksem z bitej śmietany i pokruszonymi bezami.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej