Nie zalewaj nim rodzynek. Popularny sposób niszczy ich właściwości i pozbawia składników odżywczych
Czy trzeba zalewać rodzynki przed dodaniem ich do deseru? Wiele osób popełnia prosty błąd, który pozbawia rodzynki cennych składników odżywczych.
17.11.2022 21:29
Rodzynki a zdrowie
Rodzynki to nic innego, jak ususzone winogrona. Są słodkie i dość mięsiste, trochę jak naturalne cukierki. Warto je włączyć do swojej diety, również poza dodawaniem do deserów. Są bogate w potas, który reguluje ciśnienie krwi oraz pomaga w odpowiedniej pracy mięśni. Ponadto, zawierają również żelazo, pomagające walczyć ze zmęczeniem oraz fosfor i mangan, które dbają o stan naszych zębów, kości. Rodzynki zawierają również sporą ilość błonnika pokarmowego, który reguluje procesy trawienne naszego organizmu. W 100 gramach suszonych rodzynek mamy ok. 300 kcal. Świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska dla łasuchów lub dodatek do ciast takich jak serniki czy makowce.
Zobacz także
Czy trzeba zalewać rodzynki?
W wielu przepisach pojawia się informacja o tym, aby rodzynki przed dodaniem do ciasta namoczyć. Dzięki temu nawet mocno wysuszone owoce stają się miękkie i tym samym lepsze do pogryzienia. Wystarczy moczyć je w wodzie lub soku z cytryny przez 30 minut, aby stały się miękkie. Namoczone rodzynki stają się bowiem lżejsze i nie przemieszczają się w cieście w trakcie pieczenia, dlatego warto moczyć je przed dodaniem do sernika. Po namoczeniu, a przed dodaniem do sernika, warto je lekko oprószyć mąką.
Rodzynki można przygotować również w "pijanej" wersji, czyli zanurzyć w alkoholu. Najczęściej wybiera się do tego celu rum, brandy lub klasyczną wódkę. Jeśli chcesz, aby rodzynki zyskały dodatkowy aromat, to możesz zalać je również przestudzonym naparem owocowym.
Błędem jest zalewanie rodzynek wrzątkiem- niszczy on właściwości odżywcze naszych bakalii. Chociaż zalanie gorącą wodą przyspiesza proces namaczania, to w tym przypadku lepiej się jednak nie spieszyć.
Przepis na tradycyjny sernik znajdziesz na naszym kanale YouTube