Nie zalewaj nim rodzynek. Popularny sposób niszczy ich właściwości i pozbawia składników odżywczych

Czy trzeba zalewać rodzynki przed dodaniem ich do deseru? Wiele osób popełnia prosty błąd, który pozbawia rodzynki cennych składników odżywczych.

Czy trzeba moczyć rodzynki- Pyszności/ źródło: kadr z materiału na YouTube; konto: Health&FitnessCzy trzeba moczyć rodzynki- Pyszności/ źródło: kadr z materiału na YouTube; konto: Health&Fitness
Ewa

Rodzynki a zdrowie

Rodzynki to nic innego, jak ususzone winogrona. Są słodkie i dość mięsiste, trochę jak naturalne cukierki. Warto je włączyć do swojej diety, również poza dodawaniem do deserów. Są bogate w potas, który reguluje ciśnienie krwi oraz pomaga w odpowiedniej pracy mięśni. Ponadto, zawierają również żelazo, pomagające walczyć ze zmęczeniem oraz fosfor i mangan, które dbają o stan naszych zębów, kości. Rodzynki zawierają również sporą ilość błonnika pokarmowego, który reguluje procesy trawienne naszego organizmu. W 100 gramach suszonych rodzynek mamy ok. 300 kcal. Świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska dla łasuchów lub dodatek do ciast takich jak serniki czy makowce.

Czy trzeba zalewać rodzynki- Pyszności/ źródło: Canva
Czy trzeba zalewać rodzynki- Pyszności/ źródło: Canva

Czy trzeba zalewać rodzynki?

W wielu przepisach pojawia się informacja o tym, aby rodzynki przed dodaniem do ciasta namoczyć. Dzięki temu nawet mocno wysuszone owoce stają się miękkie i tym samym lepsze do pogryzienia. Wystarczy moczyć je w wodzie lub soku z cytryny przez 30 minut, aby stały się miękkie. Namoczone rodzynki stają się bowiem lżejsze i nie przemieszczają się w cieście w trakcie pieczenia, dlatego warto moczyć je przed dodaniem do sernika. Po namoczeniu, a przed dodaniem do sernika, warto je lekko oprószyć mąką.

Czy trzeba zalewać rodzynki- Pyszności/ źródło: Canva
Czy trzeba zalewać rodzynki- Pyszności/ źródło: Canva

Rodzynki można przygotować również w "pijanej" wersji, czyli zanurzyć w alkoholu. Najczęściej wybiera się do tego celu rum, brandy lub klasyczną wódkę. Jeśli chcesz, aby rodzynki zyskały dodatkowy aromat, to możesz zalać je również przestudzonym naparem owocowym.

Błędem jest zalewanie rodzynek wrzątkiem- niszczy on właściwości odżywcze naszych bakalii. Chociaż zalanie gorącą wodą przyspiesza proces namaczania, to w tym przypadku lepiej się jednak nie spieszyć.

Przepis na tradycyjny sernik znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇