Zachwycający przepis na ogórki po watykańsku. Jeden nietypowy dodatek zmienia smak całej zalewy

Na pewno już od dobrych kilku tygodni naszych domach powstają ogórki na zimę. Zapewne w różnych wariantach. Kiszone, konserwowe czy małosolne. Zalewamy je różnymi zalewami i dodajmy różne składniki, ale zawsze wychodzą pyszne. Dziś przychodzimy z przepisem na ogórki po watykańsku. Mają w sobie pyszny słodki dodatek.

Obrazek
Paulina

Ogórki po watykańsku są naprawdę proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Mogą konkurować z kiszonymi czy małosolnymi. Wyróżnia je słodki posmak, który nadają im rodzynki. Takie ogórki idealnie sprawdzają się na rodzinnym przyjęciu jako uzupełnienie obiadu lub przekąska. Oto lista składników i dokładny sposób przygotowanie tych przetworów.

Obrazek
Ogórki - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki na ogórki po watykańsku:

  • 5 kg ogórków
  • 2 łyżki soli

Zalewa do ogórków:

  • 1 kg cukru
  • 1/2 litra octu
  • 1,5 szklanki wody

Przyprawy- na jeden słoiczek o pojemnośći ok. 400g

  • 15 szt.rodzynek
  • 8-10 ziaren pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki nasionek kopru
Obrazek
Ogórki kiszone - Pyszności; Foto: Canva

Sposób przygotowania ogórków po watykańsku:

Przygotuj 5 kilogramów jędrnych ogórków. Najlepiej do kiszenia nadają się młode i małe egzemplarze o jasnej skórce. Unikaj tych bardzo ciemnych. Ze względów praktycznych, sprawdzą się ogórki, które mają podobny kształt. Obierz ogórki i przekrój je na cztery części.

Następnie przygotuj zalewę. W garnku umieść wodę, ocet i cukier. Całość zagotuj. Tak przygotowaną zalewę będziemy wlewać do słoików. Ułóż ogórki bardzo ciasno w słoiku i przypraw. Dodaj około 15 rodzynek, 8 ziarenek pieprzu, 1 ząbek czosnki i 1/2 łyżeczki nasion kopru. Całość zalej przygotowaną zalewą. Następnie przejdź do pasteryzacji ogórków.

Pasteryzowanie: Słoiki dokładnie zakręć i wstaw do dużego garnka. Zalej całość ciepłą wodą, tak by zakryć ok. 3/4 słoika. Całość zagotuj. Po zagotowaniu trzymaj słoiki ok. 10 minut w gorącej wodzie. Po tym czasie wyjmij je i odstaw do wystudzenia stawiając do góry dnem. Czas pasteryzacji zależy od wielkości ogórków – im mniejsze, tym krótszego czasu potrzebują. Ogórki powinny odstać min. 1 tydzień, zanim zaczniemy je jeść. Optymalny czas to ok. 10 dni. Tak przygotowane ogórki możemy podawać do wielu dań.

Jeśli natomiast masz ochotę na tradycyjne ogórki, odsyłamy do naszego filmu na YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇