Najsłynniejsze ciastko z PRL. Obowiązkowy dodatek do kawy

Wuzetka to jedno z najbardziej znanych i lubianych w Polsce deserów, a zwłaszcza w Warszawie, gdzie uważana jest za symbol miasta. Ukryć się nie da jednak, że dzisiejsza wuzetka nie jest tym samym deserem, który jadano w PRL-u. Nowoczesna wersja kultowego ciasta jest wersją "na bogato". Dawniej, kiedy kombinowano z tego, co było, wuzetka smakowała nieco inaczej. Odświeżamy stary przepis.

WuzetkaWuzetka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wuzetka stała się też bohaterką kultowych polskich filmów, takich jak "Miś" Stanisława Barei, gdzie kelnerka oświadcza: "Kawa i wuzetka są obowiązkowe dla każdego". Wuzetka to ciastko o bogatej i ciekawej historii, które do dziś cieszy się niesłabnącym uznaniem. Przepis na wuzetkę nigdy nie został zastrzeżony, co pozwoliło na jego rozpowszechnienie i modyfikację w różnych regionach kraju.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach. Lepszych nie jadłeś!

Wuzetka - dlaczego tak nazywa się kultowy deser PRL-u?

Nazwa deseru pochodzi prawdopodobnie od warszawskiej trasy W-Z, która została przebita pod Starym Miastem w latach 1949-1952, w ramach odbudowy stolicy po zniszczeniach wojennych. Według jednej z wersji ciastko zostało wymyślone na przełomie lat 40. i 50. XX wieku przez cukierników z Cechu Rzemiosł Spożywczych, którzy zorganizowali konkurs na nowy wyrób cukierniczy. Zwycięskie ciastko miało być hołdem dla inżynierów i robotników, którzy pracowali nad trasą W-Z. W pobliżu trasy znajdowała się też jedna z pierwszych cukierni, która sprzedawała wuzetkę.

Inna teoria mówi, że nazwa wuzetka pochodzi od skrótu WZC, czyli "wypiek z czekoladą" lub WZK, czyli "wypiek z kremem". Jeszcze inna sugeruje, że nazwa deseru pochodziła od nazwy pierwszego producenta – Warszawskich Zakładów Ciastkarskich (WZC). Nie wiadomo, która z tych teorii jest prawdziwa, ale faktem jest, że wuzetka szybko zyskała popularność i stała się obowiązkową pozycją w menu warszawskich kawiarni i cukierni.

 Wuzetka jest symbolem kuchni PRL-u
Wuzetka jest symbolem kuchni PRL-u © Wikimedia Commons | SpiderMum, CC BY-SA 3.0

Domowa wuzetka jak w PRL-u. Przepis

Wuzetka to ciastko składające się z dwóch warstw kakaowego biszkoptu, przełożonych marmoladą i śmietanową masą (najczęściej bitą śmietaną), a na wierzchu pokryte polewą czekoladową i udekorowane kleksem z bitej śmietany. Ciastko jest proste w wykonaniu, ale bardzo smaczne i efektowne.

Składniki:

CIASTO

  • 125 g margaryny,
  • 220 g cukru,
  • 250 ml mleka,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 320 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki dżemu owocowego.

MASA

  • 200 g masła,
  • 7 łyżek cukru pudru,
  • 200 g serka śmietankowego,
  • opcjonalnie do polewy: 200 ml śmietanki 30 proc. i 200 g czekolady deserowej.


Przygotowanie:

  1. Jajka utrzyj z cukrem, następnie dodaj margarynę i mleko.
  2. Do masy dodaj kakao, a następnie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj dokładnie całość.
  3. Gotową masę przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45 minut w temperaturze 150 stopni.
  4. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, a następnie stopniowo dokładaj serek. Zmiksuj całość na gładką masę.
  5. Wystudzone ciasto przekrój na pół wzdłuż. Dolną część posmaruj dżemem, a następnie wyłóż przygotowaną masę, a na to drugą część ciasta.
  6. Wierzch udekoruj czekoladą (śmietankę podgrzej i rozpuść z niej czekoladę) i bezą czy rozetą z masy.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯