Najsłynniejsze ciastko z PRL. Obowiązkowy dodatek do kawy

Wuzetka to jedno z najbardziej znanych i lubianych w Polsce deserów, a zwłaszcza w Warszawie, gdzie uważana jest za symbol miasta. Ukryć się nie da jednak, że dzisiejsza wuzetka nie jest tym samym deserem, który jadano w PRL-u. Nowoczesna wersja kultowego ciasta jest wersją "na bogato". Dawniej, kiedy kombinowano z tego, co było, wuzetka smakowała nieco inaczej. Odświeżamy stary przepis.

WuzetkaWuzetka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wuzetka stała się też bohaterką kultowych polskich filmów, takich jak "Miś" Stanisława Barei, gdzie kelnerka oświadcza: "Kawa i wuzetka są obowiązkowe dla każdego". Wuzetka to ciastko o bogatej i ciekawej historii, które do dziś cieszy się niesłabnącym uznaniem. Przepis na wuzetkę nigdy nie został zastrzeżony, co pozwoliło na jego rozpowszechnienie i modyfikację w różnych regionach kraju.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach. Lepszych nie jadłeś!

Wuzetka - dlaczego tak nazywa się kultowy deser PRL-u?

Nazwa deseru pochodzi prawdopodobnie od warszawskiej trasy W-Z, która została przebita pod Starym Miastem w latach 1949-1952, w ramach odbudowy stolicy po zniszczeniach wojennych. Według jednej z wersji ciastko zostało wymyślone na przełomie lat 40. i 50. XX wieku przez cukierników z Cechu Rzemiosł Spożywczych, którzy zorganizowali konkurs na nowy wyrób cukierniczy. Zwycięskie ciastko miało być hołdem dla inżynierów i robotników, którzy pracowali nad trasą W-Z. W pobliżu trasy znajdowała się też jedna z pierwszych cukierni, która sprzedawała wuzetkę.

Inna teoria mówi, że nazwa wuzetka pochodzi od skrótu WZC, czyli "wypiek z czekoladą" lub WZK, czyli "wypiek z kremem". Jeszcze inna sugeruje, że nazwa deseru pochodziła od nazwy pierwszego producenta – Warszawskich Zakładów Ciastkarskich (WZC). Nie wiadomo, która z tych teorii jest prawdziwa, ale faktem jest, że wuzetka szybko zyskała popularność i stała się obowiązkową pozycją w menu warszawskich kawiarni i cukierni.

 Wuzetka jest symbolem kuchni PRL-u
Wuzetka jest symbolem kuchni PRL-u © Wikimedia Commons | SpiderMum, CC BY-SA 3.0

Domowa wuzetka jak w PRL-u. Przepis

Wuzetka to ciastko składające się z dwóch warstw kakaowego biszkoptu, przełożonych marmoladą i śmietanową masą (najczęściej bitą śmietaną), a na wierzchu pokryte polewą czekoladową i udekorowane kleksem z bitej śmietany. Ciastko jest proste w wykonaniu, ale bardzo smaczne i efektowne.

Składniki:

CIASTO

  • 125 g margaryny,
  • 220 g cukru,
  • 250 ml mleka,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 320 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki dżemu owocowego.

MASA

  • 200 g masła,
  • 7 łyżek cukru pudru,
  • 200 g serka śmietankowego,
  • opcjonalnie do polewy: 200 ml śmietanki 30 proc. i 200 g czekolady deserowej.


Przygotowanie:

  1. Jajka utrzyj z cukrem, następnie dodaj margarynę i mleko.
  2. Do masy dodaj kakao, a następnie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj dokładnie całość.
  3. Gotową masę przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45 minut w temperaturze 150 stopni.
  4. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, a następnie stopniowo dokładaj serek. Zmiksuj całość na gładką masę.
  5. Wystudzone ciasto przekrój na pół wzdłuż. Dolną część posmaruj dżemem, a następnie wyłóż przygotowaną masę, a na to drugą część ciasta.
  6. Wierzch udekoruj czekoladą (śmietankę podgrzej i rozpuść z niej czekoladę) i bezą czy rozetą z masy.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku