Prosty i szybki deser rodem z PRL. Czekoladowy blok może się przy nim schować
Jeszcze czterdzieści lat temu trudno byłoby uwierzyć, że półki w sklepach będą uginać się pod słodyczami. Tęsknisz za smakiem domowych słodkości z czasów PRL-u? Przedstawiamy przepis na roladę waflową, która nie tylko smakuje, ale też wygląda rewelacyjnie.
30.08.2023 | aktual.: 19.03.2024 11:00
Blok czekoladowy, wyrób czekoladopodobny, piszingery - to słodycze, którymi rozkoszowaliśmy się, kiedy na półkach na próżno było szukać czegokolwiek, co w smaku przypominałoby prawdziwą czekoladę.
W dzisiejszych czasach wybór słodyczy może przyprawić o ból głowy. Jeśli masz ochotę na przysmak z dzieciństwa, przygotuj współczesną roladę waflową, która nie tylko jest pyszna, ale też i efektowna. Nada się zarówno na niedzielny deser, jak i na eleganckie przyjęcie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rolada waflowa — najlepszy przepis
Składniki:
- 8 sztuk dużych wafli,
- kostka masła,
- szklanka cukru,
- opakowanie dowolnej galaretki,
- 100 g orzechów włoskich,
- 100 g orzechów laskowych,
- 100 g suszonej żurawiny,
- dwie łyżki kakao,
- 50 g herbatników.
Przygotowanie:
- Kilka listków ręczników papierowych zwilż woda i połóż je na waflach, żeby lekko zmiękły i stały się elastyczne.
- W niewielkim rondelku roztop masło. Rozpuść w nim cukier i kakao.
- Zagotuj wodę i zalej nią połowę kubka. Wsyp opakowanie galaretki i wymieszaj całość ze sobą.
- Do przygotowanej wcześniej maślano-kakaowej masy dodaj drobno posiekane herbatniki, orzechy i żurawinę. Na końcu, wlej ostudzoną galaretkę.
- Masę wymieszaj ze sobą, a następnie, posmaruj nią wafle. Nie żałuj nadzienia.
- Na końcu, zwiń wafle w roladę i wstaw ją do lodówki na przynajmniej dwie godziny. Po dwóch godzinach pokrój roladę w plastry.
Współczesna rolada waflowa — czego możesz od niej dodać?
Jeśli masz ochotę na unowocześnioną wersję rolady, zamiast masy kakaowej możesz nadziać ją masłem orzechowym z dodatkiem dwóch łyżek cukru pudru. Roladę polej karmelem i czekoladą — będzie smakować jak uwielbiany przez wszystkich snickers. Idźmy o krok dalej. Matcha to sproszkowana zielona herbata, która cieszy się coraz większą popularnością ze względu na swoje prozdrowotne właściwości.
Coraz więcej cukierników używa jej do przygotowywania ciast i deserów. Ze względu na swój mocno herbaciany i bardzo intensywny smak, powinno łączyć się ją z produktami o delikatnym smaku. Jeśli chcesz przygotować roladę waflową z intensywnie zielonym kremem matcha, wymieszaj trzy łyżki sproszkowanej herbaty z dobrze schłodzonym mascarpone zmiksowanym z cukrem pudrem. Do masy dorzuć garść świeżych lub mrożonych malin. Tak przygotowany deser przykuje uwagę wszystkich gości.