Prosty i szybki deser rodem z PRL. Czekoladowy blok może się przy nim schować

Jeszcze czterdzieści lat temu trudno byłoby uwierzyć, że półki w sklepach będą uginać się pod słodyczami. Tęsknisz za smakiem domowych słodkości z czasów PRL-u? Przedstawiamy przepis na roladę waflową, która nie tylko smakuje, ale też wygląda rewelacyjnie.

Rolada waflowa pokrojonaRolada waflowa pokrojona
Źródło zdjęć: © Pyszności

Blok czekoladowy, wyrób czekoladopodobny, piszingery - to słodycze, którymi rozkoszowaliśmy się, kiedy na półkach na próżno było szukać czegokolwiek, co w smaku przypominałoby prawdziwą czekoladę.

W dzisiejszych czasach wybór słodyczy może przyprawić o ból głowy. Jeśli masz ochotę na przysmak z dzieciństwa, przygotuj współczesną roladę waflową, która nie tylko jest pyszna, ale też i efektowna. Nada się zarówno na niedzielny deser, jak i na eleganckie przyjęcie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mus czekoladowy

Rolada waflowa — najlepszy przepis

Składniki:

  • 8 sztuk dużych wafli,
  • kostka masła,
  • szklanka cukru,
  • opakowanie dowolnej galaretki,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 g orzechów laskowych,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • dwie łyżki kakao,
  • 50 g herbatników.



Przygotowanie:

  1. Kilka listków ręczników papierowych zwilż woda i połóż je na waflach, żeby lekko zmiękły i stały się elastyczne.
  2. W niewielkim rondelku roztop masło. Rozpuść w nim cukier i kakao.
  3. Zagotuj wodę i zalej nią połowę kubka. Wsyp opakowanie galaretki i wymieszaj całość ze sobą.
  4. Do przygotowanej wcześniej maślano-kakaowej masy dodaj drobno posiekane herbatniki, orzechy i żurawinę. Na końcu, wlej ostudzoną galaretkę.
  5. Masę wymieszaj ze sobą, a następnie, posmaruj nią wafle. Nie żałuj nadzienia.
  6. Na końcu, zwiń wafle w roladę i wstaw ją do lodówki na przynajmniej dwie godziny. Po dwóch godzinach pokrój roladę w plastry.

Współczesna rolada waflowa — czego możesz od niej dodać?

Jeśli masz ochotę na unowocześnioną wersję rolady, zamiast masy kakaowej możesz nadziać ją masłem orzechowym z dodatkiem dwóch łyżek cukru pudru. Roladę polej karmelem i czekoladą — będzie smakować jak uwielbiany przez wszystkich snickers. Idźmy o krok dalej. Matcha to sproszkowana zielona herbata, która cieszy się coraz większą popularnością ze względu na swoje prozdrowotne właściwości.

Coraz więcej cukierników używa jej do przygotowywania ciast i deserów. Ze względu na swój mocno herbaciany i bardzo intensywny smak, powinno łączyć się ją z produktami o delikatnym smaku. Jeśli chcesz przygotować roladę waflową z intensywnie zielonym kremem matcha, wymieszaj trzy łyżki sproszkowanej herbaty z dobrze schłodzonym mascarpone zmiksowanym z cukrem pudrem. Do masy dorzuć garść świeżych lub mrożonych malin. Tak przygotowany deser przykuje uwagę wszystkich gości.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej