InspiracjeProsty i szybki deser rodem z PRL. Czekoladowy blok może się przy nim schować

Prosty i szybki deser rodem z PRL. Czekoladowy blok może się przy nim schować

Rolada waflowa pokrojona
Rolada waflowa pokrojona
Źródło zdjęć: © Pyszności
30.08.2023 14:41, aktualizacja: 19.03.2024 11:00

Jeszcze czterdzieści lat temu trudno byłoby uwierzyć, że półki w sklepach będą uginać się pod słodyczami. Tęsknisz za smakiem domowych słodkości z czasów PRL-u? Przedstawiamy przepis na roladę waflową, która nie tylko smakuje, ale też wygląda rewelacyjnie.

Blok czekoladowy, wyrób czekoladopodobny, piszingery - to słodycze, którymi rozkoszowaliśmy się, kiedy na półkach na próżno było szukać czegokolwiek, co w smaku przypominałoby prawdziwą czekoladę.

W dzisiejszych czasach wybór słodyczy może przyprawić o ból głowy. Jeśli masz ochotę na przysmak z dzieciństwa, przygotuj współczesną roladę waflową, która nie tylko jest pyszna, ale też i efektowna. Nada się zarówno na niedzielny deser, jak i na eleganckie przyjęcie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada waflowa — najlepszy przepis

Składniki:

  • 8 sztuk dużych wafli,
  • kostka masła,
  • szklanka cukru,
  • opakowanie dowolnej galaretki,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 g orzechów laskowych,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • dwie łyżki kakao,
  • 50 g herbatników.



Przygotowanie:

  1. Kilka listków ręczników papierowych zwilż woda i połóż je na waflach, żeby lekko zmiękły i stały się elastyczne.
  2. W niewielkim rondelku roztop masło. Rozpuść w nim cukier i kakao.
  3. Zagotuj wodę i zalej nią połowę kubka. Wsyp opakowanie galaretki i wymieszaj całość ze sobą.
  4. Do przygotowanej wcześniej maślano-kakaowej masy dodaj drobno posiekane herbatniki, orzechy i żurawinę. Na końcu, wlej ostudzoną galaretkę.
  5. Masę wymieszaj ze sobą, a następnie, posmaruj nią wafle. Nie żałuj nadzienia.
  6. Na końcu, zwiń wafle w roladę i wstaw ją do lodówki na przynajmniej dwie godziny. Po dwóch godzinach pokrój roladę w plastry.

Współczesna rolada waflowa — czego możesz od niej dodać?

Jeśli masz ochotę na unowocześnioną wersję rolady, zamiast masy kakaowej możesz nadziać ją masłem orzechowym z dodatkiem dwóch łyżek cukru pudru. Roladę polej karmelem i czekoladą — będzie smakować jak uwielbiany przez wszystkich snickers. Idźmy o krok dalej. Matcha to sproszkowana zielona herbata, która cieszy się coraz większą popularnością ze względu na swoje prozdrowotne właściwości.

Coraz więcej cukierników używa jej do przygotowywania ciast i deserów. Ze względu na swój mocno herbaciany i bardzo intensywny smak, powinno łączyć się ją z produktami o delikatnym smaku. Jeśli chcesz przygotować roladę waflową z intensywnie zielonym kremem matcha, wymieszaj trzy łyżki sproszkowanej herbaty z dobrze schłodzonym mascarpone zmiksowanym z cukrem pudrem. Do masy dorzuć garść świeżych lub mrożonych malin. Tak przygotowany deser przykuje uwagę wszystkich gości.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także