Wakacje żegnamy z przytupem. Mega kokosowe babeczki staną się hitem w każdym domu
Kokosowe babeczki w czekoladzie to przepis na prosty deser w rajskim wydaniu. Smak wakacji zamknięty w małej babeczce, do którego możesz wracać przez cały rok.
30.08.2023 07:54
Smak kokosa kojarzy się z wakacjami na rajskiej wyspie z piękną, piaszczystą plażą i lazurową wodą. Te babeczki myślami przeniosą cię w ciepłe rejony świata, nawet jeśli jeszcze tam nie byłeś. Czekoladowa skorupka skrywa w sobie kokosowo-jogurtowy krem. Ten pyszny deser przygotujesz bez użycia piekarnika i bez żadnych specjalnych umiejętności, bo przepis jest bajecznie prosty. Zrobienie kokosowych babeczek w czekoladzie zajmuje zaledwie kilka chwil, jednak trzeba za przygotowanie zabrać się sporo wcześniej, bo całość musi spędzić kilka godzin w lodówce. Ten pyszny, rajski smak jest jednak wart uzbrojenia się w odrobinę cierpliwości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kokosowe babeczki
Składniki:
- 200 g jogurtu greckiego,
- 50 g wiórków kokosowych,
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Do miski przekładam jogurt grecki i dodaję do niego wiórki kokosowe. Całość dokładnie mieszam. Całość możesz opcjonalnie dosłodzić miodem, cukrem lub innym słodzidłem.
Krok 2: Gorzką czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Roztopioną czekoladę rozprowadzam po powierzchni foremek na babeczki tak, aby dokładnie przykryła ścianki. Najlepiej jest wybrać foremki silikonowe. Całość wstawiam na 30 minut do lodówki, aby czekolada zastygła.
Krok 4: Gdy czekoladowa foremka zastygnie, wypełniam całość przygotowaną masą z jogurtu i wiórków kokosowych. Polewam na górze pozostałą roztopioną czekoladą tak, aby przykryła cały wierzch deseru. Wstawiam do zamrażarki na 3 godziny.
Krok 5: Po tym czasie odwracam foremkę i wyciągam babeczki. Posypuję wiórkami kokosowymi i podaję moim bliskim. Ten deser jest pyszny, zdrowy i orzeźwiający. Świetna alternatywa dla klasycznych lodów.
Smacznego!