Wszyscy zapomnieli o tym kruchym i delikatnym mięsie. W PRL było rarytasem

Kiedyś ten rodzaj mięsa był częstym gościem w kuchni. Z czasem o nim zapomnieliśmy, a to duży błąd. Na jego bazie można przygotować niejedną ucztę dla podniebienia!

Kapuścianka w takim wydaniu to prawdziwy hit
Kapuścianka w takim wydaniu to prawdziwy hit
Źródło zdjęć: © Archiwum Prywatne | Pyszności

25.08.2023 11:29

Szponder wołowy, bo to o nim dziś mowa, to genialna baza do przygotowania pysznego obiadu dla całej rodziny. I to na wiele ciekawych sposobów. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!

Znajdź kilka wolnych minut, usiądź wygodnie i zacznij czytać. Dobrze mieć też coś do pisania pod ręką, bo gwarantuję, że po dzisiejszej lekturze od razu udasz się do marketu na małe zakupy!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaki potencjał drzemie w tym mięsie?

Zacznijmy może od tego, czym tak w ogóle jest szponder wołowy. Otóż jest to przepyszne, kruchedelikatne mięso, które wydobywa się z okolic mięśni międzyżebrowych. Pamiętam, że w kuchni mojej babci był on bardzo często wykorzystywany. I właśnie dzięki jej sprawdzonemu przepisowi na domową kapuściankę ze szpondrem i pomidorami przypomniałam sobie o tym wyjątkowym mięsie. 

Szponder wołowy spisze się świetnie w każdej kuchni
Szponder wołowy spisze się świetnie w każdej kuchni© Adobe Stock | fotofabrika

Oczywiście nie jest to jedyna receptura na wykorzystanie szpondra wołowego w kuchni. Możesz użyć go zarówno do wzbogacenia smaku domowego rosołu, jak i piec oraz smażyć z różnymi dodatkami. Na bazie mięsa możesz przygotować też aromatycznypożywny bulion, który potem posłuży do zrobienia pysznej zupy lub genialnego sosu. Możliwości jest naprawdę cała masa, więc nuda w kuchni z pewnością ci nie grozi

Sprawdzony przepis babci Zosi na szponder wołowy

Z racji, że przepis na domową kapuściankę z bohaterem dzisiejszego artykułu to prawdziwe złoto, właśnie na nim chciałabym się dzisiaj skupić. Zaczynamy!

Składniki:

  • 600 g szpondra wołowego,
  • 1 litr wody,
  • ½ szt. kapusty,
  • 900 g pomidorów w sosie,
  • 1 cebula,
  • ⅓ szkl. czerwonego octu winnego,
  • ⅓ szkl. cukru trzcinowego,
  • przyprawy: ziele angielskie, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem należy rozpocząć od przygotowania szpondra wołowego. W tym celu dokładnie dopraw mięso przy pomocy soli i pieprzu. 
  2. Następnie na palniku umieść duży garnek z olejem. Po podgrzaniu umieść w środku szponder i smaż go z każdej strony ok. 2-3 minuty. 
  3. Kiedy mięso będzie już wstępnie podsmażone, odłóż je na chwilę na bok. 
  4. W tym samym garnku podsmaż cebulę.
  5. Kiedy warzywo nabierze złocistych rumieńców, dodaj do garnka poszatkowaną kapustę oraz ziele angielskie (wystarczy 5-6 ziarenek).
  6. Na koniec dodaj również wcześniej podsmażony szponder oraz wodę. 
  7. Mieszankę gotuj na małym ogniu ok. 60 minut
  8. Po tym czasie dodaj do garnka pomidory, ocet winny oraz brązowy cukier. Możesz również użyć jeszcze odrobinę soli i pieprzu.
  9. Całość gotuj przez kolejne 20 minut. I to wszystko, smacznego!

Dzisiejszy pomysł na obiad prosto z zeszytu babci Zosi skradnie serce nawet największego niejadka. Dlatego nie zwlekaj ani sekundy i zabieraj się do pracy. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni!

Wybrane dla Ciebie