Wołowina po czesku smakuje wybornie. Tajemnicą jest składnik, który Polacy dodają do deserów

Szukasz oryginalnego pomysłu na obiad? Co powiesz na małą kulinarną podróż? Już za moment dowiesz się, jak wyczarować w swojej kuchni genialną wołowinę z nietypowym dodatkiem. Ta kombinacja to prawdziwy hit w Czechach!

ObrazekPieczona wołowina w takim wydaniu to prawdziwe niebo w gębie/źródło: Julia Ahanova/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Dziś zabieram cię na małą wycieczkę, w końcu mamy wakacje. Otóż już za moment przeniesiemy się do Czech, a to wszystko za sprawą genialnego przysmaku tamtejszej kuchni. Jeśli więc lubisz testować nowe smaki i nie boisz się wyzwań kulinarnych, ten artykuł powstał właśnie z myślą o tobie.

Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniała, że dzisiejszy przepis wyróżnia się czymś wyjątkowym. W tym przypadku jest to konkretny składnik, który nam kojarzy się raczej z deserami. O co tu może chodzić? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Co to jest svíčková na smetaně?

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, warto w kilku słowach opisać omawianą dzisiaj potrawę. Svíčková na smetaně, bo o niej mowa, to potrawa na bazie polędwicy wołowej, którą podaje się w pieczonej wersji z domowej roboty sosem. Co ciekawe, danie serwuje się na słodko — z dodatkiem bitej śmietany lub marmolady. Takiego połączenia się nie spodziewałeś prawda? Koniecznie musisz je przetestować w swojej kuchni!

Obrazek
Skusiłbyś się na przysmak czeskiej kuchni?/źródło: uckyo/Adobe Stock

Przepis na wołowinę z czeskim akcentem krok po kroku

Bazą przepisu jest wołowina, dlatego też musi być ona świeża i dobrej jakości. Oprócz niej do przygotowania dzisiejszego przepisu potrzebujesz podstawowych produktów, które na pewno masz w swojej kuchni.

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej,
  • 180 g masła,
  • 1 cytrynę,
  • 2 cebule,
  • 1 seler
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 300 ml bulionu warzywnego,
  • 1/4 szkl. wody,
  • 2 łyżki mąki,
  • 120 ml śmietanki 30 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od warzyw. Najpierw je obierz, po czym drobno pokrój. Możesz je również zetrzeć na tarce.
  2. Następnie przygotuj polędwicę. Dokładnie ją umyj i osusz, po czym dopraw przy pomocy soli i pieprzu.
  3. W małym garnuszku rozpuść masło. Nie zapomnij również wycisnąć soku z cytryny.
  4. Teraz na blacie kuchennym ustaw naczynie żaroodporne. Na jego spodzie rozsyp warzywa. Następnie ułóż na środku mięso, po czym polej je roztopionym masłem oraz sokiem z cytryny.
  5. Tak przygotowane mięso najlepiej odstawić na kilka godzin, ale nie jest to konieczne.
  6. Przed pieczeniem do naczynia wlej domowy bulion warzywny.
  7. Tak przygotowaną mieszankę przykryj, po czym wstaw do nagrzanego piekarnika na 2 godziny. Urządzenie powinno pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  8. Po upieczeniu wyjmij mięso, a na bazie pozostałych składników przygotuj sos.
  9. To, co zostało w naczyniu, zblenduj. Następnie przelej do garnka i delikatnie podgrzej.
  10. W osobnej miseczce połącz mąkę, wodą i śmietankę. Kiedy uzyskasz już jednolitą mieszankę, zacznij dodawać ją do garnka. Jednocześnie energicznie mieszaj zawartość garnka.
  11. Na koniec pokrój upieczone mięso w plastry i serwuj je z sosem. Smacznego!

Oczywiście nie zapomnij o słodkich dodatkachbitej śmietanie i marmoladzie, które dodadzą całemu daniu niesamowitych walorów smakowych. Warto również serwować je z plasterkiem cytryny. To jednak nie koniec. Wiesz, co jeszcze będzie świetnie pasować do tej kombinacji smakowej? Przepyszne knedle. Niebo w gębie!

Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯