PoradyWsyp odrobinę do kawy. Ten tani dodatek doskonale zastąpi ci cukier i śmietankę

Wsyp odrobinę do kawy. Ten tani dodatek doskonale zastąpi ci cukier i śmietankę

Tej przyprawy prawdopodobnie nie spodziewałbyś się w kawie. A jednak to właśnie ona — sól — zdaniem naukowców może udoskonalić prozdrowotne działanie czarnego napoju. O co w tym chodzi? Wyjaśniamy wszystko krok po kroku.

Kawa i sól. Czy to ma sens?
Kawa i sól. Czy to ma sens?
Źródło zdjęć: © Canva | George Milton

20.02.2024 | aktual.: 20.02.2024 10:08

Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez chociaż jednej filiżanki kawy. I bardzo dobrze. Dopóki trzymamy się wytycznych specjalistów na temat ograniczeń w piciu kofeinowego napoju, na tym przyzwyczajeniu jedynie zyskujemy. Oczywiście ta sprawa to coś jeszcze. Dodatki do kawy mogą albo wspomóc jej niezwykłe działanie, albo wszystko zaprzepaścić. Do której z tych kategorii należy dodatek w formie soli?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodatki do kawy

Sól to przyprawa, która kojarzy nam się jednoznacznie źle. Naukowcy, lekarze i dietetycy od niepamiętnych czasów apelują o ograniczenie słonego proszku, który wpływa negatywnie na szereg różnych mechanizmów ludzkiego organizmu. A jednak w innym kontekście jego użycie może oznaczać coś dobrego. Jak to możliwe?

W przypadku kawy sól może być ciekawym zamiennikiem dodatków, które mają w zamiarze ograniczyć gorycz czarnego płynu. O tym, dlaczego są one niespecjalnie słusznym wyborem, pisaliśmy już w innym naszym artykule. Na ten moment skupmy się natomiast na tym, dlaczego warto dosypać do kawy odrobinę soli.

Kawa z solą ma więcej sensu, niż się wydaje
Kawa z solą ma więcej sensu, niż się wydaje© Canva | mkupiec7

Sól i kawa

Ustaliliśmy już, że kawa neutralizuje gorycz kawy. To zaledwie pierwszy pozytywny aspekt tego duetu. Drugim jest fakt, że używamy chlorku sodu zamiast skrajnie niezdrowego cukru. Trzecim — jak przekonują bariści — to, że sól może wydobyć cały aromat czarnego napoju, na czym zyskają jego sympatycy.

W tym miejscu warto wspomnieć, że zarówno nadmiar, jak i niedobór soli w organizmie, może być przyczyną szeregu różnych schorzeń z poważnymi chorobami serca na czele. Zamiast dawkować tę przyprawę w chipsach czy wysoko przetworzonym mięsie, lepiej samemu zadbać o jej odpowiednią ilość w diecie. Szczypta soli okazuje się więc mieć więcej sensu, niż wsypywanie tam cukru albo dodawanie śmietanki w proszku.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie