Wsyp odrobinę do kawy. Ten tani dodatek doskonale zastąpi ci cukier i śmietankę

Tej przyprawy prawdopodobnie nie spodziewałbyś się w kawie. A jednak to właśnie ona — sól — zdaniem naukowców może udoskonalić prozdrowotne działanie czarnego napoju. O co w tym chodzi? Wyjaśniamy wszystko krok po kroku.

Kawa i sól. Czy to ma sens?Kawa i sól. Czy to ma sens?
Źródło zdjęć: © Canva | George Milton

Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez chociaż jednej filiżanki kawy. I bardzo dobrze. Dopóki trzymamy się wytycznych specjalistów na temat ograniczeń w piciu kofeinowego napoju, na tym przyzwyczajeniu jedynie zyskujemy. Oczywiście ta sprawa to coś jeszcze. Dodatki do kawy mogą albo wspomóc jej niezwykłe działanie, albo wszystko zaprzepaścić. Do której z tych kategorii należy dodatek w formie soli?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowo-kokosowe batoniki praktycznie robią się same. Ich smak to nie lada gratka dla podniebienia

Dodatki do kawy

Sól to przyprawa, która kojarzy nam się jednoznacznie źle. Naukowcy, lekarze i dietetycy od niepamiętnych czasów apelują o ograniczenie słonego proszku, który wpływa negatywnie na szereg różnych mechanizmów ludzkiego organizmu. A jednak w innym kontekście jego użycie może oznaczać coś dobrego. Jak to możliwe?

W przypadku kawy sól może być ciekawym zamiennikiem dodatków, które mają w zamiarze ograniczyć gorycz czarnego płynu. O tym, dlaczego są one niespecjalnie słusznym wyborem, pisaliśmy już w innym naszym artykule. Na ten moment skupmy się natomiast na tym, dlaczego warto dosypać do kawy odrobinę soli.

Kawa z solą ma więcej sensu, niż się wydaje
Kawa z solą ma więcej sensu, niż się wydaje © Canva | mkupiec7

Sól i kawa

Ustaliliśmy już, że kawa neutralizuje gorycz kawy. To zaledwie pierwszy pozytywny aspekt tego duetu. Drugim jest fakt, że używamy chlorku sodu zamiast skrajnie niezdrowego cukru. Trzecim — jak przekonują bariści — to, że sól może wydobyć cały aromat czarnego napoju, na czym zyskają jego sympatycy.

W tym miejscu warto wspomnieć, że zarówno nadmiar, jak i niedobór soli w organizmie, może być przyczyną szeregu różnych schorzeń z poważnymi chorobami serca na czele. Zamiast dawkować tę przyprawę w chipsach czy wysoko przetworzonym mięsie, lepiej samemu zadbać o jej odpowiednią ilość w diecie. Szczypta soli okazuje się więc mieć więcej sensu, niż wsypywanie tam cukru albo dodawanie śmietanki w proszku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej