Wsyp odrobinę do kawy. Ten tani dodatek doskonale zastąpi ci cukier i śmietankę

Tej przyprawy prawdopodobnie nie spodziewałbyś się w kawie. A jednak to właśnie ona — sól — zdaniem naukowców może udoskonalić prozdrowotne działanie czarnego napoju. O co w tym chodzi? Wyjaśniamy wszystko krok po kroku.

Kawa i sól. Czy to ma sens?Kawa i sól. Czy to ma sens?
Źródło zdjęć: © Canva | George Milton

Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez chociaż jednej filiżanki kawy. I bardzo dobrze. Dopóki trzymamy się wytycznych specjalistów na temat ograniczeń w piciu kofeinowego napoju, na tym przyzwyczajeniu jedynie zyskujemy. Oczywiście ta sprawa to coś jeszcze. Dodatki do kawy mogą albo wspomóc jej niezwykłe działanie, albo wszystko zaprzepaścić. Do której z tych kategorii należy dodatek w formie soli?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowo-kokosowe batoniki praktycznie robią się same. Ich smak to nie lada gratka dla podniebienia

Dodatki do kawy

Sól to przyprawa, która kojarzy nam się jednoznacznie źle. Naukowcy, lekarze i dietetycy od niepamiętnych czasów apelują o ograniczenie słonego proszku, który wpływa negatywnie na szereg różnych mechanizmów ludzkiego organizmu. A jednak w innym kontekście jego użycie może oznaczać coś dobrego. Jak to możliwe?

W przypadku kawy sól może być ciekawym zamiennikiem dodatków, które mają w zamiarze ograniczyć gorycz czarnego płynu. O tym, dlaczego są one niespecjalnie słusznym wyborem, pisaliśmy już w innym naszym artykule. Na ten moment skupmy się natomiast na tym, dlaczego warto dosypać do kawy odrobinę soli.

Kawa z solą ma więcej sensu, niż się wydaje
Kawa z solą ma więcej sensu, niż się wydaje © Canva | mkupiec7

Sól i kawa

Ustaliliśmy już, że kawa neutralizuje gorycz kawy. To zaledwie pierwszy pozytywny aspekt tego duetu. Drugim jest fakt, że używamy chlorku sodu zamiast skrajnie niezdrowego cukru. Trzecim — jak przekonują bariści — to, że sól może wydobyć cały aromat czarnego napoju, na czym zyskają jego sympatycy.

W tym miejscu warto wspomnieć, że zarówno nadmiar, jak i niedobór soli w organizmie, może być przyczyną szeregu różnych schorzeń z poważnymi chorobami serca na czele. Zamiast dawkować tę przyprawę w chipsach czy wysoko przetworzonym mięsie, lepiej samemu zadbać o jej odpowiednią ilość w diecie. Szczypta soli okazuje się więc mieć więcej sensu, niż wsypywanie tam cukru albo dodawanie śmietanki w proszku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość