O ten przepis poprosiła mnie nawet teściowa. Pieczona łopatka z jabłkami i śliwkami to hit
Pieczona łopatka z dodatkiem jabłek i śliwek świetnie sprawdzi się zarówno na zwykły obiad, jak i specjalne okazje. Mięso jest soczyste i kruche, a całość zwieńcza pyszny, domowy sos.
17.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:41
Przepis na łopatkę z owocami jest prosty, bo wystarczy zaledwie jedno naczynie i piekarnik. Kiedy przygotowałam ją po raz pierwszy, moja teściowa od razu po skosztowaniu poprosiła o przepis. I wcale jej się nie dziwię, bo przyprawione mięso świetnie przełamuje smak jabłek oraz śliwek. Całość skąpana jest w prostym sosie, który aż prosi się, aby podać całe danie z kopytkami, kluskami lub tłuczonymi ziemniakami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczona łopatka z jabłkami i śliwkami
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 gałązki świeżego rozmarynu,
- 2 gałązki świeżego tymianku,
- łyżeczka soli,
- ¾ łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżki masła,
- 2 szalotki,
- 4 małe jabłka,
- 4 śliwki,
- łyżka musztardy francuskiej,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- około 400 ml bulionu.
Sos:
- 200 ml bulionu,
- 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- ½ szklanki wody.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Łopatkę owijam sznurkiem wędliniarskim, wkładając pod sznurek gałązki rozmarynu oraz tymianku.
Krok 2: Mięso polewam oliwą z oliwek i doprawiam solą oraz pieprzem. Dodaję też drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i wmasowuję go w mięso. Obsmażam z obu stron na rozgrzanym oleju, aby się zamknęło.
Krok 3: Wyciągam mięso z rondla i wrzucam masło oraz posiekaną szalotkę. Gdy warzywo się zeszkli, dorzucam pokrojone w ćwiartki lub ósemki jabłka oraz śliwki i chwilę smażę. Dorzucam musztardę, i mieszam.
Krok 4: Do rondla z podsmażonymi owocami ponownie wkładam mięso. Polewam octem jabłkowym i zalewam bulionem. Piekę przez 1,5 godziny w 160 st. Celsjusza. Jeśli twój rondel nie jest żaroodporny, przełóż całość do naczynia przystosowanego do użycia w piekarniku.
Krok 5: Po upieczeniu usuwam z naczynia owoce oraz mięso. Do pozostałego płynu dodaję 200 ml bulionu oraz wymieszaną w wodzie skrobię. Całość dokładnie mieszam na wolnym ogniu, aby powstał gęsty sos.
Krok 6: Gotowym sosem polewam upieczoną łopatkę i dekoruję całość posiekaną natką pietruszki. Serwuję w towarzystwie ziemniaków lub klusek oraz lubionej surówki. Smacznego!