O ten przepis poprosiła mnie nawet teściowa. Pieczona łopatka z jabłkami i śliwkami to hit

Pieczona łopatka z dodatkiem jabłek i śliwek świetnie sprawdzi się zarówno na zwykły obiad, jak i specjalne okazje. Mięso jest soczyste i kruche, a całość zwieńcza pyszny, domowy sos.

Pieczona łopatka z jabłkami i śliwkami- PysznościPieczona łopatka z jabłkami i śliwkami- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Przepis na łopatkę z owocami jest prosty, bo wystarczy zaledwie jedno naczynie i piekarnik. Kiedy przygotowałam ją po raz pierwszy, moja teściowa od razu po skosztowaniu poprosiła o przepis. I wcale jej się nie dziwię, bo przyprawione mięso świetnie przełamuje smak jabłek oraz śliwek. Całość skąpana jest w prostym sosie, który aż prosi się, aby podać całe danie z kopytkami, kluskami lub tłuczonymi ziemniakami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak podać łopatkę w jesiennym wydaniu? Mamy na to sprawdzony sposób

Pieczona łopatka z jabłkami i śliwkami

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 2 gałązki świeżego tymianku,
  • łyżeczka soli,
  • ¾ łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 szalotki,
  • 4 małe jabłka,
  • 4 śliwki,
  • łyżka musztardy francuskiej,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • około 400 ml bulionu.

Sos:

  • 200 ml bulionu,
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • ½ szklanki wody.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Łopatkę owijam sznurkiem wędliniarskim, wkładając pod sznurek gałązki rozmarynu oraz tymianku.

Owijanie łopatki- Pyszności
Owijanie łopatki- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Mięso polewam oliwą z oliwek i doprawiam solą oraz pieprzem. Dodaję też drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i wmasowuję go w mięso. Obsmażam z obu stron na rozgrzanym oleju, aby się zamknęło.

Obsmażanie mięsa- Pyszności
Obsmażanie mięsa- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Wyciągam mięso z rondla i wrzucam masło oraz posiekaną szalotkę. Gdy warzywo się zeszkli, dorzucam pokrojone w ćwiartki lub ósemki jabłka oraz śliwki i chwilę smażę. Dorzucam musztardę, i mieszam.

Krok 4: Do rondla z podsmażonymi owocami ponownie wkładam mięso. Polewam octem jabłkowym i zalewam bulionem. Piekę przez 1,5 godziny w 160 st. Celsjusza. Jeśli twój rondel nie jest żaroodporny, przełóż całość do naczynia przystosowanego do użycia w piekarniku.

Pamiętaj, że naczynie powinno być żaroodporne- Pyszności
Pamiętaj, że naczynie powinno być żaroodporne- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Po upieczeniu usuwam z naczynia owoce oraz mięso. Do pozostałego płynu dodaję 200 ml bulionu oraz wymieszaną w wodzie skrobię. Całość dokładnie mieszam na wolnym ogniu, aby powstał gęsty sos.

Sos pieczeniowy- Pyszności
Sos pieczeniowy- Pyszności © Licencjodawca

Krok 6: Gotowym sosem polewam upieczoną łopatkę i dekoruję całość posiekaną natką pietruszki. Serwuję w towarzystwie ziemniaków lub klusek oraz lubionej surówki. Smacznego!

Pieczona łopatka z jabłkami i śliwkami
Pieczona łopatka z jabłkami i śliwkami © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki