WideoO ten przepis poprosiła mnie nawet teściowa. Pieczona łopatka z jabłkami i śliwkami to hit

O ten przepis poprosiła mnie nawet teściowa. Pieczona łopatka z jabłkami i śliwkami to hit

Pieczona łopatka z jabłkami i śliwkami- Pyszności
Pieczona łopatka z jabłkami i śliwkami- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

17.11.2023 09:41, aktual.: 17.01.2024 15:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pieczona łopatka z dodatkiem jabłek i śliwek świetnie sprawdzi się zarówno na zwykły obiad, jak i specjalne okazje. Mięso jest soczyste i kruche, a całość zwieńcza pyszny, domowy sos.

Przepis na łopatkę z owocami jest prosty, bo wystarczy zaledwie jedno naczynie i piekarnik. Kiedy przygotowałam ją po raz pierwszy, moja teściowa od razu po skosztowaniu poprosiła o przepis. I wcale jej się nie dziwię, bo przyprawione mięso świetnie przełamuje smak jabłek oraz śliwek. Całość skąpana jest w prostym sosie, który aż prosi się, aby podać całe danie z kopytkami, kluskami lub tłuczonymi ziemniakami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona łopatka z jabłkami i śliwkami

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 2 gałązki świeżego tymianku,
  • łyżeczka soli,
  • ¾ łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 szalotki,
  • 4 małe jabłka,
  • 4 śliwki,
  • łyżka musztardy francuskiej,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • około 400 ml bulionu.

Sos:

  • 200 ml bulionu,
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • ½ szklanki wody.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Łopatkę owijam sznurkiem wędliniarskim, wkładając pod sznurek gałązki rozmarynu oraz tymianku.

Owijanie łopatki- Pyszności
Owijanie łopatki- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Mięso polewam oliwą z oliwek i doprawiam solą oraz pieprzem. Dodaję też drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i wmasowuję go w mięso. Obsmażam z obu stron na rozgrzanym oleju, aby się zamknęło.

Obsmażanie mięsa- Pyszności
Obsmażanie mięsa- Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Wyciągam mięso z rondla i wrzucam masło oraz posiekaną szalotkę. Gdy warzywo się zeszkli, dorzucam pokrojone w ćwiartki lub ósemki jabłka oraz śliwki i chwilę smażę. Dorzucam musztardę, i mieszam.

Krok 4: Do rondla z podsmażonymi owocami ponownie wkładam mięso. Polewam octem jabłkowym i zalewam bulionem. Piekę przez 1,5 godziny w 160 st. Celsjusza. Jeśli twój rondel nie jest żaroodporny, przełóż całość do naczynia przystosowanego do użycia w piekarniku.

Pamiętaj, że naczynie powinno być żaroodporne- Pyszności
Pamiętaj, że naczynie powinno być żaroodporne- Pyszności© Licencjodawca

Krok 5: Po upieczeniu usuwam z naczynia owoce oraz mięso. Do pozostałego płynu dodaję 200 ml bulionu oraz wymieszaną w wodzie skrobię. Całość dokładnie mieszam na wolnym ogniu, aby powstał gęsty sos.

Sos pieczeniowy- Pyszności
Sos pieczeniowy- Pyszności© Licencjodawca

Krok 6: Gotowym sosem polewam upieczoną łopatkę i dekoruję całość posiekaną natką pietruszki. Serwuję w towarzystwie ziemniaków lub klusek oraz lubionej surówki. Smacznego!

Pieczona łopatka z jabłkami i śliwkami
Pieczona łopatka z jabłkami i śliwkami© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także