O ten przepis poprosiła mnie nawet teściowa. Pieczona łopatka z jabłkami i śliwkami to hit

Pieczona łopatka z dodatkiem jabłek i śliwek świetnie sprawdzi się zarówno na zwykły obiad, jak i specjalne okazje. Mięso jest soczyste i kruche, a całość zwieńcza pyszny, domowy sos.

Pieczona łopatka z jabłkami i śliwkami- PysznościPieczona łopatka z jabłkami i śliwkami- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Przepis na łopatkę z owocami jest prosty, bo wystarczy zaledwie jedno naczynie i piekarnik. Kiedy przygotowałam ją po raz pierwszy, moja teściowa od razu po skosztowaniu poprosiła o przepis. I wcale jej się nie dziwię, bo przyprawione mięso świetnie przełamuje smak jabłek oraz śliwek. Całość skąpana jest w prostym sosie, który aż prosi się, aby podać całe danie z kopytkami, kluskami lub tłuczonymi ziemniakami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak podać łopatkę w jesiennym wydaniu? Mamy na to sprawdzony sposób

Pieczona łopatka z jabłkami i śliwkami

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 2 gałązki świeżego tymianku,
  • łyżeczka soli,
  • ¾ łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 szalotki,
  • 4 małe jabłka,
  • 4 śliwki,
  • łyżka musztardy francuskiej,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • około 400 ml bulionu.

Sos:

  • 200 ml bulionu,
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • ½ szklanki wody.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Łopatkę owijam sznurkiem wędliniarskim, wkładając pod sznurek gałązki rozmarynu oraz tymianku.

Owijanie łopatki- Pyszności
Owijanie łopatki- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Mięso polewam oliwą z oliwek i doprawiam solą oraz pieprzem. Dodaję też drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i wmasowuję go w mięso. Obsmażam z obu stron na rozgrzanym oleju, aby się zamknęło.

Obsmażanie mięsa- Pyszności
Obsmażanie mięsa- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Wyciągam mięso z rondla i wrzucam masło oraz posiekaną szalotkę. Gdy warzywo się zeszkli, dorzucam pokrojone w ćwiartki lub ósemki jabłka oraz śliwki i chwilę smażę. Dorzucam musztardę, i mieszam.

Krok 4: Do rondla z podsmażonymi owocami ponownie wkładam mięso. Polewam octem jabłkowym i zalewam bulionem. Piekę przez 1,5 godziny w 160 st. Celsjusza. Jeśli twój rondel nie jest żaroodporny, przełóż całość do naczynia przystosowanego do użycia w piekarniku.

Pamiętaj, że naczynie powinno być żaroodporne- Pyszności
Pamiętaj, że naczynie powinno być żaroodporne- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Po upieczeniu usuwam z naczynia owoce oraz mięso. Do pozostałego płynu dodaję 200 ml bulionu oraz wymieszaną w wodzie skrobię. Całość dokładnie mieszam na wolnym ogniu, aby powstał gęsty sos.

Sos pieczeniowy- Pyszności
Sos pieczeniowy- Pyszności © Licencjodawca

Krok 6: Gotowym sosem polewam upieczoną łopatkę i dekoruję całość posiekaną natką pietruszki. Serwuję w towarzystwie ziemniaków lub klusek oraz lubionej surówki. Smacznego!

Pieczona łopatka z jabłkami i śliwkami
Pieczona łopatka z jabłkami i śliwkami © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi