W PRL-u każdy zajadał. Mało kto wie, że to najzdrowsze dania

Kuchnia PRL-u kojarzy się z prostotą, pomysłowością i smakiem dzieciństwa. Choć czasy reglamentacji i pustych półek dawno minęły, wiele potraw z tamtych lat wciąż gości na naszych stołach. Okazuje się, że niektóre z nich mogą zaskoczyć nie tylko smakiem, ale i wartością odżywczą.

W PRL-u każdy zajadał. Mało kto wie, że to najzdrowsze daniaW PRL-u każdy zajadał. Mało kto wie, że to najzdrowsze dania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kuchnia PRL-u wciąż budzi wiele emocji i wspomnień. Choć czasy te kojarzą się z niedoborami i ograniczeniami, wiele potraw, które królowały na stołach tamtych czasów, okazuje się być nie tylko smacznymi, ale i zdrowymi. Zobacz, jakie dania z tamtej epoki mogą pozytywnie wpłynąć na twoje zdrowie, inspirując się propozycjami dietetyka Bartka Kulczyńskiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem nie będziesz musiał wybierać pomiędzy pizzą, a makaronem. Kultowe dania połączysz w jedno

Śledź w śmietanie - bogactwo witamin i minerałów

Klasyka gatunku - śledź w śmietanie z gotowanymi ziemniakami - to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawarty w śledziu atlantyckim jod, selen, witamina D i kwasy omega-3 pozytywnie wpływają na pracę serca, mózgu i tarczycy. Dietetycy sugerują jedynie zamianę śmietany na jogurt naturalny dla obniżenia kaloryczności potrawy.

Wątróbka duszona z cebulką - bogactwo żelaza i witamin

Wątróbka to jeden z podrobów, który warto włączyć do diety. Dostarcza ona żelaza, selenu, cynku, witaminy B12 i A. Duszenie wątróbki z cebulką pozwala zachować jej wartości odżywcze i smak. Doskonałym dodatkiem będzie kasza pęczak, buraczki lub razowe pieczywo.

Jajka w sosie chrzanowym - zdrowe i pyszne połączenie

Jajka, wbrew obiegowej opinii, są cennym źródłem białka, witamin i minerałów. Chrzan, z którym tradycyjnie są podawane, wzmacnia odporność organizmu i działa antybakteryjnie. Sos chrzanowy można przygotować na bazie jogurtu naturalnego, co obniży jego kaloryczność.

Fasolka po bretońsku - sycąca i zdrowa

Fasolka po bretońsku, uwielbiana za swój aromatyczny sos i sycącą konsystencję, to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i źródło cennych wartości odżywczych. Biała fasola dostarcza błonnika, potasu, wapnia, żelaza i magnezu, a dodatek pomidorów wzbogaca potrawę o likopen - silny przeciwutleniacz. Dietetycy sugerują przygotowanie fasolki na bazie mniejszej ilości kiełbasy i boczku, stawiając na naturalne przyprawy i zioła.

Sałatka jarzynowa - bogactwo warzyw w jednym daniu

Sałatka jarzynowa, królowa PRL-owskich stołów, to prawdziwa mieszanka zdrowia i smaku. Ziemniaki, ogórki kiszone, pietruszka, marchewka, jabłko, groszek konserwowy i jajka dostarczają błonnika, witamin i minerałów. Majonez można zastąpić jogurtem naturalnym lub oliwą z oliwek, tworząc lżejszą wersję sałatki.

Kuchnia PRL-u, choć pozbawiona luksusu, potrafiła zaskakiwać prostotą i wartością odżywczą. Odkrywając na nowo smaki tamtych czasów, możemy nie tylko z sentymentem powrócić do przeszłości, ale i zadbać o zdrowie swoje i bliskich.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯