W PRL-u był przysmakiem wszystkich dzieci. Dziś większość nie pamięta przepisu

Chociaż ta potrawa była niegdyś przyrządzana właściwie jedynie dla najmłodszych, to kiedy sobie o niej przypomnieliśmy, wiedzieliśmy już, że i my nie damy rady się jej oprzeć. A czy ty odmówiłbyś sobie porcji ryżu zapiekanego z jabłkami? Coś czujemy, że nie!

Ryż zapiekany z jabłkami - danie z PRL z małym twistem Ryż zapiekany z jabłkami - danie z PRL z małym twistem
Źródło zdjęć: © Canva | PingPongCat

Ponieważ kuchnia PRL-u nie kojarzy się wszystkim jednakowo dobrze (fakt, miała swoje słabe strony), powrót do jej klasycznych dań nie jest wcale oczywisty. Olbrzymia dostępność składników i miliony krążących po sieci przepisów sprawiają, że tamtejsze czasy, ograniczane przecież reglamentacją żywności i innymi okolicznościami, wydają nam się co najmniej... mierne. Ale czy na pewno tak było? Nie, nie możemy się z tym zgodzić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Colesław w meksykańskim wydaniu. Z tym przepisem odkryjesz kultową kombinację na nowo

Do dzisiaj pamiętamy też dobre strony kuchni PRL-u. I wcale nie chodzi nam o wymyślną kuchnię, lecz najprostsze przepisy, które wspominamy z miłą nostalgią. Kiedy babcia serwowała kotlety z mortadeli, kogel-mogel, a na koniec jeszcze kawałek bloku czekoladowego, żaden z nas nie miał prawa i powodów do narzekań. Dzisiaj chcemy jednak wspomnieć inną potrawę, która rozpala w nas przyjemne wspomnienia. Ryż zapiekany z jabłkami. Rany, jakie to było smaczne!

Jeśli i ty dobrze wspominasz to danie, to zachęcamy do zapoznania się z poniższym przepisem. Samo czytanie rozbudza pamięć!

Ryż zapiekany z jabłkami

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 jajka,
  • 4 jabłka,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki powideł,
  • 4 łyżeczki cynamonu.
Ryż zapiekany z jabłkami to pomysł na pyszny posiłek dla każdego!
Ryż zapiekany z jabłkami to pomysł na pyszny posiłek dla każdego! © Canva | Sonda Stefan's Images

Sposób przygotowania:

  1. Mleko i wodę przelej do garnka. Do mieszanki wsyp ryż, podgrzej i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut.
  2. Jabłka zetrzyj i przełóż do drugiego garnka. Dopraw cynamonem i łyżką cukru, nastaw małą moc palnika i podgrzewaj, cały czas mieszając.
  3. Resztę cukru wsyp do ugotowanego ryżu. Dodaj też masło i wbij jajka. Podgrzewaj dalej i mieszaj, aż składniki się połączą.
  4. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem. Na spód wyłóż połowę ryżu. Wysmaruj go powidłami i jabłkiem. Przykryj drugą połową ryżu.
  5. Piecz pół godziny w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Podawaj ze śmietaną. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą