W PRL-u był przysmakiem wszystkich dzieci. Dziś większość nie pamięta przepisu

Chociaż ta potrawa była niegdyś przyrządzana właściwie jedynie dla najmłodszych, to kiedy sobie o niej przypomnieliśmy, wiedzieliśmy już, że i my nie damy rady się jej oprzeć. A czy ty odmówiłbyś sobie porcji ryżu zapiekanego z jabłkami? Coś czujemy, że nie!

Ryż zapiekany z jabłkami - danie z PRL z małym twistem Ryż zapiekany z jabłkami - danie z PRL z małym twistem
Źródło zdjęć: © Canva | PingPongCat

Ponieważ kuchnia PRL-u nie kojarzy się wszystkim jednakowo dobrze (fakt, miała swoje słabe strony), powrót do jej klasycznych dań nie jest wcale oczywisty. Olbrzymia dostępność składników i miliony krążących po sieci przepisów sprawiają, że tamtejsze czasy, ograniczane przecież reglamentacją żywności i innymi okolicznościami, wydają nam się co najmniej... mierne. Ale czy na pewno tak było? Nie, nie możemy się z tym zgodzić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Colesław w meksykańskim wydaniu. Z tym przepisem odkryjesz kultową kombinację na nowo

Do dzisiaj pamiętamy też dobre strony kuchni PRL-u. I wcale nie chodzi nam o wymyślną kuchnię, lecz najprostsze przepisy, które wspominamy z miłą nostalgią. Kiedy babcia serwowała kotlety z mortadeli, kogel-mogel, a na koniec jeszcze kawałek bloku czekoladowego, żaden z nas nie miał prawa i powodów do narzekań. Dzisiaj chcemy jednak wspomnieć inną potrawę, która rozpala w nas przyjemne wspomnienia. Ryż zapiekany z jabłkami. Rany, jakie to było smaczne!

Jeśli i ty dobrze wspominasz to danie, to zachęcamy do zapoznania się z poniższym przepisem. Samo czytanie rozbudza pamięć!

Ryż zapiekany z jabłkami

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 jajka,
  • 4 jabłka,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki powideł,
  • 4 łyżeczki cynamonu.
Ryż zapiekany z jabłkami to pomysł na pyszny posiłek dla każdego!
Ryż zapiekany z jabłkami to pomysł na pyszny posiłek dla każdego! © Canva | Sonda Stefan's Images

Sposób przygotowania:

  1. Mleko i wodę przelej do garnka. Do mieszanki wsyp ryż, podgrzej i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut.
  2. Jabłka zetrzyj i przełóż do drugiego garnka. Dopraw cynamonem i łyżką cukru, nastaw małą moc palnika i podgrzewaj, cały czas mieszając.
  3. Resztę cukru wsyp do ugotowanego ryżu. Dodaj też masło i wbij jajka. Podgrzewaj dalej i mieszaj, aż składniki się połączą.
  4. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem. Na spód wyłóż połowę ryżu. Wysmaruj go powidłami i jabłkiem. Przykryj drugą połową ryżu.
  5. Piecz pół godziny w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Podawaj ze śmietaną. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥