W PRL‑u był przysmakiem wszystkich dzieci. Dziś większość nie pamięta przepisu
Chociaż ta potrawa była niegdyś przyrządzana właściwie jedynie dla najmłodszych, to kiedy sobie o niej przypomnieliśmy, wiedzieliśmy już, że i my nie damy rady się jej oprzeć. A czy ty odmówiłbyś sobie porcji ryżu zapiekanego z jabłkami? Coś czujemy, że nie!
07.02.2024 09:19
Ponieważ kuchnia PRL-u nie kojarzy się wszystkim jednakowo dobrze (fakt, miała swoje słabe strony), powrót do jej klasycznych dań nie jest wcale oczywisty. Olbrzymia dostępność składników i miliony krążących po sieci przepisów sprawiają, że tamtejsze czasy, ograniczane przecież reglamentacją żywności i innymi okolicznościami, wydają nam się co najmniej... mierne. Ale czy na pewno tak było? Nie, nie możemy się z tym zgodzić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Do dzisiaj pamiętamy też dobre strony kuchni PRL-u. I wcale nie chodzi nam o wymyślną kuchnię, lecz najprostsze przepisy, które wspominamy z miłą nostalgią. Kiedy babcia serwowała kotlety z mortadeli, kogel-mogel, a na koniec jeszcze kawałek bloku czekoladowego, żaden z nas nie miał prawa i powodów do narzekań. Dzisiaj chcemy jednak wspomnieć inną potrawę, która rozpala w nas przyjemne wspomnienia. Ryż zapiekany z jabłkami. Rany, jakie to było smaczne!
Jeśli i ty dobrze wspominasz to danie, to zachęcamy do zapoznania się z poniższym przepisem. Samo czytanie rozbudza pamięć!
Ryż zapiekany z jabłkami
Składniki:
- 1 szklanka ryżu,
- 2 szklanki mleka,
- 1 szklanka wody,
- 2 jajka,
- 4 jabłka,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki powideł,
- 4 łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Mleko i wodę przelej do garnka. Do mieszanki wsyp ryż, podgrzej i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut.
- Jabłka zetrzyj i przełóż do drugiego garnka. Dopraw cynamonem i łyżką cukru, nastaw małą moc palnika i podgrzewaj, cały czas mieszając.
- Resztę cukru wsyp do ugotowanego ryżu. Dodaj też masło i wbij jajka. Podgrzewaj dalej i mieszaj, aż składniki się połączą.
- Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem. Na spód wyłóż połowę ryżu. Wysmaruj go powidłami i jabłkiem. Przykryj drugą połową ryżu.
- Piecz pół godziny w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Podawaj ze śmietaną. Smacznego!