Resztki jedzenia zalegają w lodówce? Dzięki tej zapiekance wyczarujesz z nich najlepszy obiad

Masz w domu resztki warzyw, które "zerkają" na ciebie przy każdym otworzeniu lodówki? Jeśli nie masz pomysłu jak je wykorzystać, przygotuj tę prostą zapiekankę. To prawdziwy comfort food. Rodzina z pewnością będzie prosić o dokładkę.

Prosta zapiekanka w stylu less waste. Prosta zapiekanka w stylu less waste.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Vladislav Chusov

Mówi się, że marnowanie jedzenia to grzech. Trzeba przyznać, że jest w tym sporo racji. To zwyczajne marnotrawstwo także i czasu oraz pieniędzy. Brak chwili na gotowanie sprzyja starzeniu się produktów, które znajdują się w lodówce. Możesz tego uniknąć. Wystarczy, że przygotujesz z nich pyszną zapiekankę, która jest prawdziwą definicją comfort foodu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pankejki truskawkowo-szpinakowe. Lepszych nie jadłeś

Zamiast wyrzucać, wykorzystaj do zapiekanki. Rodzina będzie prosić o dokładkę

Zapiekanka to pomysł na szybki i łatwy obiad. Można dodać do niej wszystko, co zalega w lodówce. To jedno z tych dań, których nie da się przekombinować. Nada się każde warzywo, mięso czy ser. Zapiekanka musi mieć bazę. Można wykorzystać do tego ziemniaki, ryż czy makaron.

Dodatki nie są aż tak istotne. Warto wykorzystać to, co ma się już w lodówce. Może być to papryka, cebula, bakłażan, cukinia, marchewka czy ogórki kiszone. Zapiekankę można wzbogacić o pierś z kurczaka, karkówkę, kiełbasę czy szynkę. W każdej wersji będzie smakować równie dobrze. Zwieńczeniem dania jest ciągnący się ser. Tutaj również warto wykorzystać ten, który już mamy na stanie.

Masz w domu kilka powiędłych warzyw, nadmiar sera i mięso mielone? Wykorzystaj je do wykorzystania pysznego, szybkiego obiadu w postaci zapiekanki. Gwarantujemy, że bliscy będą prosić o dokładkę.

Zapiekanka w stylu zero waste — przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (dowolnego),
  • 7 ziemniaków,
  • opakowanie pomidorów w puszce,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • małe opakowanie śmietany (18 lub 30 proc.),
  • 100 g startego, żółtego sera,
  • papryka w proszku,
  • suszony tymianek,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój je w talarki. Podgotuj je w lekko osolonej wodzie.
  2. W międzyczasie zajmij się mięsem. Wyjmij patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość tłuszczu. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ją na patelni. Kiedy nieco się zeszkli, dodaj do niej mięso, łyżeczkę papryki, łyżeczkę tymianku, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smaż przez 5 minut, a na końcu wlej pomidory z puszki i zagotuj całość.
  3. Podgotowane ziemniaki ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Przykryj je przygotowanym wcześniej farszem, a na farsz połóż resztę ziemniaków.
  4. Wymieszaj ze sobą śmietanę, jajko oraz ser. Tak przygotowanym sosem polej zapiekankę.
  5. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stp. C., grzanie góra-dół. Całość piecz przez 20 minut.

Porady:

  1. To przepis bazowy. Jeśli masz w lodówce niewykorzystane warzywa, dodaj je do zapiekanki.
  2. Nie masz w domu pomidorów w puszce? To nie problem. Możesz je pominąć, a zamiast nich przygotować sos beszamelowy. Danie równie dobrze smakuje bez sosu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat