WAŻNE
TERAZ

Będzie rozmowa Trump-Nawrocki. Biały Dom zabiera głos

Podczas gotowania ziemniaków wiele osób popełnia błąd. Przez to tracą cenne właściwości

Ziemniaki są smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu. Jednak nawet tak prosta czynność, jak gotowanie ziemniaków, może stwarzać pewne pułapki. Wiele osób popełnia błąd, który sprawia, że ziemniaki tracą cenne właściwości.

Podczas gotowania ziemniaków wiele osób popełnia błąd. Przez to tracą cenne właściwościPodczas gotowania ziemniaków wiele osób popełnia błąd. Przez to tracą cenne właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Wielu z nas zakłada, że gotowanie ziemniaków to zadanie banalne. Jednak nawet w przygotowaniu tego klasycznego składnika kulinarnego można popełnić błąd, który pozbawi nas cennych właściwości kartofli. Zanim włączysz kuchenkę, dowiedz się, jakie pułapki kryją się na drodze do idealnie ugotowanych ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe zawijaki świetnie sprawdzą się jako deser, jak i drugie śniadanie

Wrzątek to klucz do sukcesu

Większość z nas jest przyzwyczajona do wrzucania ziemniaków do zimnej wody. To błąd, który sprawia, że ziemniaki gotują się dłużej, a przez to tracą więcej składników odżywczych. Ziemniaki wrzucone do wrzątku gotują się krócej, bo ciepło szybko rozchodzi się po ich powierzchni. Dzięki temu zachowują więcej witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, potas, fosfor, a także witaminy A, C i K.

Sok z cytryny na ratunek

Oprócz gotowania ziemniaków we wrzątku, warto pamiętać o jeszcze jednym triku, który sprawi, że będą one smaczne i zdrowe. Do wody włóż około pół szklanki soku z cytryny. Dzięki temu ziemniaki nie będą się rozpadać podczas gotowania, a także nie ściemnieją, zachowując apetyczną barwę. Sok z cytryny dodaje również ziemniakom ciekawego, nieco egzotycznego posmaku.

Jak gotować ziemniaki, żeby były idealne?

Oto kilka wskazówek, które pomogą ci ugotować ziemniaki idealnie:

  • Wybierz odpowiednie ziemniaki. Do gotowania ziemniaków na puree lub pyzy najlepiej nadają się mączyste odmiany, takie jak sałata czy burgomaster. Do sałatek lub zapiekanek lepiej sprawdzą się odmiany o mniejszej zawartości skrobi, takie jak spunta lub ariel.
  • Obierz ziemniaki dopiero przed gotowaniem. Obieranie ziemniaków przedwcześnie sprawia, że tracą one cenne składniki odżywcze.
  • Wrzuć ziemniaki do osolonego wrzątku. Sól sprawia, że ziemniaki łatwiej się gotują i stają się bardziej smaczne.
  • Gotuj ziemniaki w pokrytym garnku. Dzięki temu zachowają więcej wilgoci i będą bardziej soczyste.
  • Nie gotuj ziemniaków zbyt długo. Gotowe ziemniaki powinny być miękkie, ale nie powinny się rozpadać.

Podczas gotowania ziemniaków warto pamiętać o kilku prostych zasadach. Dzięki temu warzywa będą nie tylko smaczne, ale także zachowają więcej składników odżywczych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Nie kupuję gotowców. Pity robię z tego przepisu i wyrastają jak szalone
Nie kupuję gotowców. Pity robię z tego przepisu i wyrastają jak szalone