Podczas gotowania ziemniaków wiele osób popełnia błąd. Przez to tracą cenne właściwości

Ziemniaki są smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu. Jednak nawet tak prosta czynność, jak gotowanie ziemniaków, może stwarzać pewne pułapki. Wiele osób popełnia błąd, który sprawia, że ziemniaki tracą cenne właściwości.

Podczas gotowania ziemniaków wiele osób popełnia błąd. Przez to tracą cenne właściwościPodczas gotowania ziemniaków wiele osób popełnia błąd. Przez to tracą cenne właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Wielu z nas zakłada, że gotowanie ziemniaków to zadanie banalne. Jednak nawet w przygotowaniu tego klasycznego składnika kulinarnego można popełnić błąd, który pozbawi nas cennych właściwości kartofli. Zanim włączysz kuchenkę, dowiedz się, jakie pułapki kryją się na drodze do idealnie ugotowanych ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe zawijaki świetnie sprawdzą się jako deser, jak i drugie śniadanie

Wrzątek to klucz do sukcesu

Większość z nas jest przyzwyczajona do wrzucania ziemniaków do zimnej wody. To błąd, który sprawia, że ziemniaki gotują się dłużej, a przez to tracą więcej składników odżywczych. Ziemniaki wrzucone do wrzątku gotują się krócej, bo ciepło szybko rozchodzi się po ich powierzchni. Dzięki temu zachowują więcej witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, potas, fosfor, a także witaminy A, C i K.

Sok z cytryny na ratunek

Oprócz gotowania ziemniaków we wrzątku, warto pamiętać o jeszcze jednym triku, który sprawi, że będą one smaczne i zdrowe. Do wody włóż około pół szklanki soku z cytryny. Dzięki temu ziemniaki nie będą się rozpadać podczas gotowania, a także nie ściemnieją, zachowując apetyczną barwę. Sok z cytryny dodaje również ziemniakom ciekawego, nieco egzotycznego posmaku.

Jak gotować ziemniaki, żeby były idealne?

Oto kilka wskazówek, które pomogą ci ugotować ziemniaki idealnie:

  • Wybierz odpowiednie ziemniaki. Do gotowania ziemniaków na puree lub pyzy najlepiej nadają się mączyste odmiany, takie jak sałata czy burgomaster. Do sałatek lub zapiekanek lepiej sprawdzą się odmiany o mniejszej zawartości skrobi, takie jak spunta lub ariel.
  • Obierz ziemniaki dopiero przed gotowaniem. Obieranie ziemniaków przedwcześnie sprawia, że tracą one cenne składniki odżywcze.
  • Wrzuć ziemniaki do osolonego wrzątku. Sól sprawia, że ziemniaki łatwiej się gotują i stają się bardziej smaczne.
  • Gotuj ziemniaki w pokrytym garnku. Dzięki temu zachowają więcej wilgoci i będą bardziej soczyste.
  • Nie gotuj ziemniaków zbyt długo. Gotowe ziemniaki powinny być miękkie, ale nie powinny się rozpadać.

Podczas gotowania ziemniaków warto pamiętać o kilku prostych zasadach. Dzięki temu warzywa będą nie tylko smaczne, ale także zachowają więcej składników odżywczych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni