Takie śniadanie otuli twoje jelita jak kołderka. Azjaci jedzą na potęgę

Chociaż owsianka zdecydowanie deklasuje konkurencję w kategorii śniadań na słodko, to warto sięgnąć po coś zupełnie innego. Azjatycki kleik ryżowy to jeden z najlepszych sposobów na rozpoczęcie dnia. Zadziała jak plaster na jelita. Szybko poczujesz różnicę.

Congee - PysznościCongee - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | inewsistock
Ewa Malinowska

Patent z kleikiem ryżowym doskonale znały nasze babcie, serwując go w czasie problemów żołądkowych, gryp jelitowych i innych równie nieprzyjemnych dolegliwości. Azjaci po kleik sięgają jednak znacznie częściej, serwując go na śniadanie. Congee, bo pod taką nazwą znana jest ta potrawa, to jeden z najlepszych sposobów na rozpoczęcie dnia. Zdecydowanie daleko mu do słodkich owsianek i płatków śniadaniowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mandarynkowe tiramisu to wielki hit. Każdy chce je spróbować

Najlepsze śniadanie dla jelit

Congee nie przypomina kleików z dzieciństwa, wśród dodatków królują słone akcenty w postaci mięsa, jajek oraz warzyw. Nazwa w dosłownym tłumaczeniu znaczy "ryż - woda" i doskonale wyjaśnia, czym jest to danie. Nie ma w nim nic specjalnie wysublimowanego, bo to w dużej mierze po prostu rozgotowany ryż. Congee jest lekkostrawne, a jednocześnie bardzo sycące.

Congee - Pyszności
Congee - Pyszności © Canva | Veruree Apisitamornkul

Długo gotowany ryż jest lekkostrawny i nie podrażnia błony śluzowej żołądka i jelit. Zawiera również wiele witamin i minerałów, które wspomagają ich regenerację. Kleik ryżowy jest szczególnie polecany osobom, które cierpią na zespół jelita drażliwego, niestrawność czy choroby autoimmunologiczne, takie jak celiakia lub choroba Leśniowskiego-Crohna.

Congee

Składniki:

  • 200 g ryżu,
  • 2 l wody.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż dokładnie przepłukuję pod bieżącą wodą.
  2. Wodę wlewam do garnka i zagotuję.
  3. Następnie wsypuję opłukany wcześniej ryż.
  4. Gotuję na minimalnym ogniu przez 4 godziny, pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszam zawartość garnka, aby nic się nie przypaliło i nie przywarło do dna.

Do kleiku ryżowego pasują różne dodatki. Mogą być to posiekane zioła, upieczone w piekarniku warzywa czy też ugotowane na miękko jajko. Świetnie sprawdzi się również mięso, na przykład ugotowane w bulionie klopsiki czy kawałki ryby na parze. Smak podkręci też nieco imbiru lub pieprzu.

Congee jeść można także na słodko, z dodatkiem ulubionych owoców suszonych, świeżych lub orzechów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej