Takie śniadanie otuli twoje jelita jak kołderka. Azjaci jedzą na potęgę
Chociaż owsianka zdecydowanie deklasuje konkurencję w kategorii śniadań na słodko, to warto sięgnąć po coś zupełnie innego. Azjatycki kleik ryżowy to jeden z najlepszych sposobów na rozpoczęcie dnia. Zadziała jak plaster na jelita. Szybko poczujesz różnicę.
24.01.2024 | aktual.: 24.01.2024 17:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Patent z kleikiem ryżowym doskonale znały nasze babcie, serwując go w czasie problemów żołądkowych, gryp jelitowych i innych równie nieprzyjemnych dolegliwości. Azjaci po kleik sięgają jednak znacznie częściej, serwując go na śniadanie. Congee, bo pod taką nazwą znana jest ta potrawa, to jeden z najlepszych sposobów na rozpoczęcie dnia. Zdecydowanie daleko mu do słodkich owsianek i płatków śniadaniowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsze śniadanie dla jelit
Congee nie przypomina kleików z dzieciństwa, wśród dodatków królują słone akcenty w postaci mięsa, jajek oraz warzyw. Nazwa w dosłownym tłumaczeniu znaczy "ryż - woda" i doskonale wyjaśnia, czym jest to danie. Nie ma w nim nic specjalnie wysublimowanego, bo to w dużej mierze po prostu rozgotowany ryż. Congee jest lekkostrawne, a jednocześnie bardzo sycące.
Długo gotowany ryż jest lekkostrawny i nie podrażnia błony śluzowej żołądka i jelit. Zawiera również wiele witamin i minerałów, które wspomagają ich regenerację. Kleik ryżowy jest szczególnie polecany osobom, które cierpią na zespół jelita drażliwego, niestrawność czy choroby autoimmunologiczne, takie jak celiakia lub choroba Leśniowskiego-Crohna.
Congee
Składniki:
- 200 g ryżu,
- 2 l wody.
Sposób przygotowania:
- Ryż dokładnie przepłukuję pod bieżącą wodą.
- Wodę wlewam do garnka i zagotuję.
- Następnie wsypuję opłukany wcześniej ryż.
- Gotuję na minimalnym ogniu przez 4 godziny, pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszam zawartość garnka, aby nic się nie przypaliło i nie przywarło do dna.
Do kleiku ryżowego pasują różne dodatki. Mogą być to posiekane zioła, upieczone w piekarniku warzywa czy też ugotowane na miękko jajko. Świetnie sprawdzi się również mięso, na przykład ugotowane w bulionie klopsiki czy kawałki ryby na parze. Smak podkręci też nieco imbiru lub pieprzu.
Congee jeść można także na słodko, z dodatkiem ulubionych owoców suszonych, świeżych lub orzechów.