PrzepisŚniadanieTakie śniadanie otuli twoje jelita jak kołderka. Azjaci jedzą na potęgę

Takie śniadanie otuli twoje jelita jak kołderka. Azjaci jedzą na potęgę

Chociaż owsianka zdecydowanie deklasuje konkurencję w kategorii śniadań na słodko, to warto sięgnąć po coś zupełnie innego. Azjatycki kleik ryżowy to jeden z najlepszych sposobów na rozpoczęcie dnia. Zadziała jak plaster na jelita. Szybko poczujesz różnicę.

Congee - Pyszności
Congee - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | inewsistock

24.01.2024 | aktual.: 24.01.2024 17:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Patent z kleikiem ryżowym doskonale znały nasze babcie, serwując go w czasie problemów żołądkowych, gryp jelitowych i innych równie nieprzyjemnych dolegliwości. Azjaci po kleik sięgają jednak znacznie częściej, serwując go na śniadanie. Congee, bo pod taką nazwą znana jest ta potrawa, to jeden z najlepszych sposobów na rozpoczęcie dnia. Zdecydowanie daleko mu do słodkich owsianek i płatków śniadaniowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze śniadanie dla jelit

Congee nie przypomina kleików z dzieciństwa, wśród dodatków królują słone akcenty w postaci mięsa, jajek oraz warzyw. Nazwa w dosłownym tłumaczeniu znaczy "ryż - woda" i doskonale wyjaśnia, czym jest to danie. Nie ma w nim nic specjalnie wysublimowanego, bo to w dużej mierze po prostu rozgotowany ryż. Congee jest lekkostrawne, a jednocześnie bardzo sycące.

Congee - Pyszności
Congee - Pyszności© Canva | Veruree Apisitamornkul

Długo gotowany ryż jest lekkostrawny i nie podrażnia błony śluzowej żołądka i jelit. Zawiera również wiele witamin i minerałów, które wspomagają ich regenerację. Kleik ryżowy jest szczególnie polecany osobom, które cierpią na zespół jelita drażliwego, niestrawność czy choroby autoimmunologiczne, takie jak celiakia lub choroba Leśniowskiego-Crohna.

Congee

Składniki:

  • 200 g ryżu,
  • 2 l wody.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż dokładnie przepłukuję pod bieżącą wodą.
  2. Wodę wlewam do garnka i zagotuję.
  3. Następnie wsypuję opłukany wcześniej ryż.
  4. Gotuję na minimalnym ogniu przez 4 godziny, pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszam zawartość garnka, aby nic się nie przypaliło i nie przywarło do dna.

Do kleiku ryżowego pasują różne dodatki. Mogą być to posiekane zioła, upieczone w piekarniku warzywa czy też ugotowane na miękko jajko. Świetnie sprawdzi się również mięso, na przykład ugotowane w bulionie klopsiki czy kawałki ryby na parze. Smak podkręci też nieco imbiru lub pieprzu.

Congee jeść można także na słodko, z dodatkiem ulubionych owoców suszonych, świeżych lub orzechów.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiscongeeryż